r
Nosalty Logó

Egybesült karaj Gravy mártással

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Audrey
Egybesült karaj Gravy mártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 878 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 5274 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 161 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.4 g

Zsír

  • Összesen
    56.6 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    213 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1480 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    90 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    755 mg
  • Nátrium
    455 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    315.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    218 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    70 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    198 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    825 micro
  • β-karotin
    1999 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 878 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    434.4 g

Zsír

  • Összesen
    339.9 g
  • Telített zsírsav
    80 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    254 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    58 g
  • Koleszterin
    1280 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8880 g
  • Cink
    36 mg
  • Szelén
    540 mg
  • Kálcium
    442 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    582 mg
  • Foszfor
    4532 mg
  • Nátrium
    2728 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    1891.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1306 micro
  • B6 vitamin:
    15 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    420 micro
  • K vitamin:
    144 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    114 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    121 micro
  • Kolin:
    1185 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    11992 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    577 micro
Összesen 5274 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    269.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    138 mg
  • Nátrium
    83 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    150 micro
  • β-karotin
    365 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 161 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy kávédarálóban vagy mozsárban őröljük finom porrá a következő fűszereket: babérlevél, 3 ág rozmaring levelei, citromhéj, köménymag, chili, bors. A kapott port dolgozzuk össze az olívaolajjal és 4 gerezd zúzott fokhagymával.
  2. A kicsontozott karajt fektessük egy vágódeszkára, és irdaljuk be a tetejét, mintha szeleteket vágnánk, csak nem olyan mélyen, az aljába pedig hegyes késel bökjünk lyukakat. A fűszeres keverékkel dörzsöljük be a húst, hogy mindenhova, a vágásokba is jusson, majd egy tálban lefedve hagyjuk pár órát pácolódni, a legjobb ha egy éjszakát a hűtőben pihen.
  3. A sütőt melegítsük fel 200 fokra. Közben a húst sózzuk be és egy serpenyőben vagy edényben pirítsuk elő. A legjobb, ha van olyan serpenyő, sütőedény, amit a tűzhelyen és a sütőben is tudunk használni, kevesebbet kell akkor mosogatni. Én önött vasedényben szoktam készíteni. Nem kell sokáig sütni, csak addig, hogy egy kis színt, kérget kapjon, alul-felül 1-2 perc, majd a két oldalán is 1-2 perc.
  4. Az így előpirított húst tegyük egy tepsibe, sütőedénybe (vagy ha abban pirítottuk hagyjuk benne), akkorába, hogy kényelmesen elférjen a hús és mellette maradjon még némi hely majd a zöldségeknek. Öntsünk alá 1 dl bort, és fedjük le (legjobb öntött vasedényben vagy jénaiban).
  5. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, amin vegyük is le a hőmérsékletet 150 fokra. Így letakarva süssük 150 fokon 40 percen keresztül. 40 perc után tegyük a hús köré a durvára darabolt zellerszárat, a répát, a hagymát, 6 gerezd fokhagymát, a maradék rozmaring ágakat. Kicsit rázzuk, keverjük össze a zöldségeket, majd süssük még további 1 óráig lefedve. Ekkor vegyük le a fedőt és anélkül még 20 percig pirítsuk.
  6. Amikor letelt az idő, a húst vegyük ki a tepsiből, és alufóliával letakarva pihentessük kb 30 percig.
  7. Ez idő alatt a tepsiben maradt sült zöldségekből és a pecsenyeléből el lehet készíteni a mártást. Először öntsük le vagy kanalazzuk le a felesleges zsírt a tetejéről. Krumplinyomóval törjük össze a zöldségeket, szórjunk rá 1 ek lisztet, és keverjük el, majd adjunk hozzá kb 4 dl alaplét és 1 dl bort. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk a szószt kb. 20 percig, amíg el nem ér egy hígabb krémleves sűrűséget. A tepsiben vagy egy külön edénybe átkotorva is készíthetjük a tűzhelyen. Miután beforraltuk, amennyire tudjuk, az egészet passzírozzuk át egy sűrű szövésű szűrőn egy kanál hátuljának a segítségével. Keverjük össze, és kész is a mártás!
  8. Tálaláskor vágjunk fél-egy cm vastag szeleteket a húsból, és a szósszal leöntve kínáljuk, vagy egy szószos, mártásos tálkában tegyük a hús mellé, hogy kedvére locsolhasson a húsra mindenki.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 80 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 946
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 50
  • Össznézettség: 98405
  • Feltöltés dátuma: 2014. október 16.

Ajánló

A mártás bármilyen más sült hússal együtt, sült hús mellé elkészíthető. Botmixerrel is össze lehet turmixolni a szószt, de előtte szedjük ki a rozmaring ágakat és ebben az esetben mindenképp pucoltan tegyük bele a fokhagymát, hagymát.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A karaj nem egy szaftos hús, de jól elkészítve nem szárad ki, omlós marad, a mártás pedig egy magasabb dimenzióba emeli, tökéletes kiegészítője. Korábban nem szívesen készítettem egybesült húsokat, mert unalmasnak találtam, de ilyen mártással kiegészítve már egyáltalán nem nevezhető annak, igazi ünnepi vacsora. A Gravy mártás alapját a pecsenyelé vagyis a húsból kisült finomságok és a hússal sült zöldségek adják.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek