Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dolce al limone di Mamma Agata

Dolce al limone di Mamma Agata
Dolce al limone di Mamma Agata
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A legfinomabb és legkülönlegesebb citromos tortát Mamma Agata készíti. Mivel a szakácskönyve már megérkezett hónapokkal ezelőtt, most pedig érkezett néhány citrom Amalfiból, úgy gondoltam, itt az ideje elkészíteni ezt a nem mindennapi, nyarat idéző desszertet. Természetesen, hazai citromból is elkészíthető.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A limonádéöntethez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Miközben a sütőt 175 fokra melegítjük, kétkaros robotgépbe - legjobb, ha nem mi tartjuk a keverő részt, mert adagonként kell beletenni a hozzávalókat - belekockázzuk a vajat, és 2 percig hagyjuk, hogy habosra keveredjen. Ez idő alatt lereszelhetjük a citrom héját. Majd egyesével hozzáadjuk először a tojásokat, majd a sót és végül a citrom héját, s hagyjuk ismét, hogy jól összekeveredjen. 
  2. Összekeverjük a lisztet és a sütőport, majd a masszához öntjük a felét, s utána rögtön a tej felét. Kis idő múlva a maradék lisztet is hozzáöntjük, s végül a tejet. 1-2 percig hagyjuk, hogy összekeveredjen, majd elzárjuk a robotgépet. Fakanállal egyszer-kétszer alaposan átkeverjük. 
  3. Kikenjük a formát vajjal, s megszórjuk liszttel, aminek a maradékát kiöntjük a formából. Csak annyi maradjon benne, amennyi megtapad a vajon. Beleöntjük a masszát, és kb. 40-45 perc alatt megsütjük - nagyon sok függ a sütőtől is, de az a lényeg, hogy a külseje megbarnuljon, de ne égjen meg -. A forma kb. majdnem a feléig lesz masszával, de ne ijedjünk meg, a sütőportól szépen meg fog magasodni. Nagyon fontos, hogy a sütő ajtaját az első 30 percbe semmiképp ne nyissuk ki. Ha üveges a sütőajtó, akkor a folyamat végéig egyáltalán ne, de ha nem üveges, akkor 30 perc után egy pillanatra benézhetünk, hogy milyen a sütemény színe. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenhol megsült-e a torta, mielőtt kivennénk a sütőből. 
  4. Ez idő alatt elkészítjük a limonádét úgy, hogy minden összetevőt összekeverünk egy kancsóban, hogy utána könnyebben a süteményre tudjuk önteni.
  5. Amikor kész a sütemény kivesszük a sütőből, s megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Ezután még a formában, ráöntünk a limonádéból annyit, amennyit beszív a sütemény. Ezt 10 perc múlva megismételjük, majd újabb 10 perc múlva ismét. Eddigre már a limonádé bő felének el kell fogynia, de inkább a háromnegyedének. Ekkor már elég szottyos lesz a torta. Egy tányérra óvatosan kiborítjuk a tortát, s még a tetejére is öntünk a limonádéból annyit, amennyire úgy gondoljuk, hogy nekünk kellően szottyossá teszi a tortát. 
  6. Majd a mogyorót vagy mandulát apróra vágjuk, s megszórjuk vele a torta tetejét. 
  • sütési hőfok: 175°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 860
elküldve: 8
receptkönyvben: 194
elkészítve: 5/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Rozmaring&Csokoládé

Mióta szakács: 2011.12.08.
79 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, húsvét, Anyák napja, buli receptek
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Mamma Agata citromos tortája, citromöntetes torta, limonádéval öntött torta

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

loba
loba Fri, 2014-10-17 17:13

Nagyon guszta. A kisfiam második születésnapjára szeretném elkészíteni, mert imád mindent, ami citromos. Az a kérdésem, hogy a tálalás előtt akár egy nappal előbb is elkészíthetem? Csak a limonádé miatt aggódom, hogy nem lenne-e jobb, másnap, azaz tálaláskor locsolgatni?

.Méhecske.
Méhecske / .Méhecske. Thu, 2014-06-26 16:42

Szia,
mikor kerül bele a tésztába a 20 dkg cukor? Az kimaradt!
Most sütöm, imádom az ilyen sütiket!

dadimami
dadimami Tue, 2013-03-26 22:26

Bocsánat, de nem jobb lenne külön inni hozzá a limonádét, miért jó, ha szottyos lesz, az ázott tészta így első olvasatra nem tűnik vonzónak. A kalácsot sem szeretem tejbe áztatva. Pedig a tészta így megsülve gusztusos, jó lehet.

RozmaringandCsokoládé
Rozmaring&Csokoládé / RozmaringandCsokoládé Tue, 2013-03-26 22:31

A képen ez már a "szottyos" változat. Amikor anno először ettem ilyen süteményt, s elmondták, hogy készül, még mielőtt megkóstoltam volna, nekem is voltak fenntartásaim. De ez így egyedi, így van egészen kiváló íze...legalábbis nekem, aki már ettem ilyet Olaszországban.

dadimami
dadimami Wed, 2013-03-27 21:42

Kedves RozmaringandCsokoládé!
Amennyiben a fotón ez a szottyos változat, nem lehet riasztó, majd félreteszem a fenntartásaimat én is míg egy elkészítés után meg nem kóstolom és majd azután mondok véleményt. Majd húsvét után valamikor. A férjem lesz a legfőbb kritikus, a citromos dolgokat szereti. Leginkább a citromos fagyit, ahhoz azonban ennek nem sok köze van, hacsak nem ahhoz eszi.
üdvözlettel

agóci
agóci Sat, 2013-03-23 10:44

Nekem is tetszik a neve is, a recept is, majd mindenképpen próbálkozom

447
cukor 20 dkg
vaj 17 dkg
tojás 3 db
citromhéj 2 citromból nyert
1 csipet
finomliszt 20 dkg
sütőpor 12 g
tej 84 ml
törökmogyoró 3 dkg
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
víz 2 dl
citromlé 2 citromból nyert
cukor 5.5 ek