Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Disznótoros hájas süti

Disznótoros hájas süti
Disznótoros hájas süti
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (49)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még sosem készítettem hájas tésztát. Most ez a pillanat is eljött. Első próbálkozásra sikerem lett. Amikor betettem a sütőbe, azt hittem, hogy nem lesz jó, de tíz perc után, számomra is hihetetlen modón elkezdett nőni a tészta és gyönyörű levelesre szétnyílt mindegyik. Valószínű, hogy máskor is el fogom készíteni. Amennyire féltem tőle, annyira egyszerű, de időigényes süti. Anyukám pont jött, amikor kész lett és nem akarta elhinni, hogy ilyen gyönyörű sütit csináltam. Csak ámult-bámult a látványtól. Az íze pedig még jobb, mint a kinézete.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére, és a szóráshoz

ajánlat

A siker érdekében be kell tartani a hajtogatást / fentről le, alulról fel, jobbról balra, balról jobbra /, a forró késsel vágást , és a tojással való kenés szabályait :) A képen a / legfelső süti jobb oldalon / lehet látni, hogy picit megkentem a szélét tojással és nem nyiílt szét.
Ne sajnáljuk belőle a tölteléket! 
A tojás fehérjét mélyhűtőben lefagyasztom, és a mascarponés-diós cannoli receptemnél felhasználom.
Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hájat megtisztítjuk a hártyától és ledaráljuk vagy késsel elkaparjuk (én kapartam).
  2. Ha találunk még benne kis hártyaszálakat, azt kiszedjük belőle.
  3. 30 dkg lisztel jól összegyúrjuk és hűvös helyre tesszük.
  4. A megmaradt 60 dkg lisztbe keverjük a cukrot és a sót,  kis fészket csinálunk a közepébe és beletesszük a tojássárgáját  (a fehérjét zárható kis edényben fagyasztóba rakjuk és később felhasználható), az ecetet és kb. 1 dl szódavizet.
  5. Rétestészta keménységűre gyúrjuk. Először kicsit ragad, de aztán már szépen elválik az edény falától a tészta. 10 perc alatt jól ki dolgozzuk és hűvös helyen pihentetjük 20 percig. 
  6. A hájat 3 részre osztjuk. A tésztát enyhén lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra elnyújtjuk  és rákenjük kézzel az egyik adag hájat a tésztára -mindenhol egyforma vastagon.
  7. A tészta felső részét a közepe felé visszahajtjuk, majd az alsó felét ráhajtjuk és jobbról, majd balról is középre hajtjuk a tésztát.
  8. Letakarjuk és 20 percig pihentetjük. Ezt a kenést, hajtogatást, pihentetést kétszer megismételjük.
  9. Közben a töltelékeket el lehet készíteni: a darált mákot összekeverjük cukorral és reszelt citromhéjjal, meg egy pici tejjel. A darált diót is cukorral, reszelt citromhéjjal és pici tejjel elegyítjük.
  10. Amikor letelt a pihentetési idő, újból kinyújtjuk a tésztát, 4mm vékonyra és forró késsel (fontos, hogy forró legyen!) 10 x 8 cm-es téglalapokra felvágjuk.
  11. Az egyik oldalába tesszük a tölteléket és ráhajtjuk a tésztát.  A két oldalán le is nyomkodhatjuk, de az elejét ne!
  12. Előszőr a mákos és diós tölteléket használtam el, és ami üressen maradt tészta, az lekvárt kapott.
  13. Egy tepsibe sorakoztatjuk egymás mellé, nem kell nagyon messzire rakni egymástól, de azért ne érjenek össze.
  14. A tészták tetejét kenjük meg a felvert tojással, vigyázva, hogy a vágott rész ne kenődjön meg, mert akkor nem nyílik szét.
  15. Előmelegített sütőben 190 °C -on szép pirosra sütjük kb. 30 perc alatt (sütőtől függ.) Amikor már picit hűlt, vaníliás porcukorral megszórjuk.

  • sütési hőfok: 190°C
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 43
össznézettség: 104 288
elküldve: 27
receptkönyvben: 628
elkészítve: 34/47
Facebookon megjelent: -

szakács

Edit

Mióta szakács: 2010.01.31.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: tél
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

hájas sütemény lekvárral, dióval és mákkal

Hozzászólások (49)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

angi77
angi77 Wed, 2015-12-23 14:30

Köszönöm a receptet,nagyon finom lett pedig most csináltam ilyet először.Nekem is kellett hozzá még 1dl szódavíz.Nagyon féltem tőle, de inkább csak időben sok, de megéri :)

Esztruska
Esztruska Sat, 2015-11-28 13:36

Többször megcsináltam már a receptedet, és mindig tökéletes lett. :) (A szódavízből nekem is több kellett.)

jumbo13
jumbo13 Fri, 2015-08-21 06:53

Kedves Edit! Hogy tudod 1 dl szódavízzel elkészíteni a tésztát? Én másfél adagot készítettem tegnap, de a másfél dl helyett, kellett bele 5,5 dl szódavíz, hogy össze tudjam állítani a tésztát. A végeredmény egyébként tökéletes lett.

Tímea75
Tímea 75 / Tímea75 Fri, 2015-02-27 15:06

Szia Edit! Én ma fogom életem első hájas sütijét elkészíteni! Bízom a jó receptedben,ami meglehetősen mutatós is! Az eredményről majd értesítelek! :) Köszönöm !

hajnalka.ferencz
hajnalka.ferencz Mon, 2014-12-01 11:13

Kedves Edit!

Hány százalékos ecettel kell készíteni?? Hétvégén disznóvágás volt és a napokban elkészíteném életem első hájas sütijét, szeretném, ha nagyon jól sikerülne.
Üdv Hajni

Zsanika83
Zsanika83 Fri, 2014-01-03 12:17

Kedves Edit!
Nagyon megtetszett a recepted.Szilveszterre el is készítettem,de sajnos nem sikerült olyan szépre,mint neked a képen.Érezhetően leveles lett,de nem nyílt szét ennyire.Mit ronthattam el?Mindent úgy csináltam,ahogy leírtad.:(

HUNTCs
HUNTCs Sun, 2013-12-15 20:56

Bekerült a Karácsonyra elkészítendő sütik közé ez a recept. (ez tűnik a legszimpatikusabbnak) Csak pár kérdésem lenne, miért kell forró késsel vágni? És kb. mennyi süti lesz ebből (hány darab)?

laraed
Edit / laraed Thu, 2013-12-26 21:16

Kedves Huntcs Forró késsel könnyebb vágni és ha nem kened le a tojásfehérjével a szélét akkor szépen szétnyílik levelesre:) azt ,hogy hány darab lesz belőle nememlékszem rá:((( Üdv Edit

cukor.falat
cukor.falat Sat, 2013-06-08 17:19

Ma megcsináltam,pontossan követve a receptedet.Fantasztikus lett!Csak annyit fűznék hozzá ,hogy nekem nem állt össze a tészta 1dl vizzel.Kb 2-2,5dl vizet használtam el.
Nagyon- nagyon finom az egész családnak tetszik.Köszi a receptet, elmentettem a recepteskönyvembe!
Még egyszer köszi üdv.Lidia

laraed
Edit / laraed Tue, 2013-06-11 20:07

Kedves cukorfalat :) Örülök , hogy sikerül és, hogy ízlik a családnak:))

h.zsuzsanna
h.zsuzsanna Sat, 2013-02-09 09:26

Azt szeretném megkérdezni, hogy a hajtogatásnál mindig a tészta közepéig kell a fentről-le, alulról-fel..... hajtogatni? (meg nem hajtogattam,de nagyon szeretném ezt a sütit elkészíteni) A választ köszönön.

laraed
Edit / laraed Mon, 2013-02-11 11:25

Kedves Zsuzsa ! a tészta 1/3 ig hajtsd föntről le aztán lentről felfelé. Így egy három rétegű tésztád lesz majd,oldalról is ugyan így hajtogasd :)) Üdv Edit

malna58
malna58 Thu, 2013-01-10 16:58

Edit! Messze ez a "leghájasabb" hájas a nosaltyn! Gyönyörű!
Viszont kipróbálhatod tojásos kenés nélkül is , mivel porcukorba forgatjuk nem fontos h. színe legyen -felénk! Én még sohase kentem meg!
Erőt és időt és jó szórakozást a konyhában! Üdv
Zsuzsa

laraed
Edit / laraed Thu, 2013-01-10 20:30

Köszönöm Zsuzsa :)) Neked is jó főzőcskézést :)) Üdv Edit

remeny79
remeny79 Tue, 2012-10-23 10:54

én még sosem készitettem hájast ép 550 gr-ot kaptam Valakitől hogy készítsek,nézegetem a receptek közt erre klikeltem elöször-szimpatikus lett föleg a sok pozitiv hozzászolások csak rátetöztek,és ezt fogom ma elkésziteni,majd jövök és beszámolok az eredményről is,üdv: Tünde!!!!

laraed
Edit / laraed Wed, 2012-10-24 14:09

Kedves Tünde ! Remélem sikered lesz .Arra vigyázz, hogy amikor lekened a végén a tésztát a vágott részeket ne kend le, mert nem fog szépen szétnyílni !!Sok sikert :)) Várom a beszámolot :)) Üdv Edit

remeny79
remeny79 Thu, 2012-11-22 15:00

nagyon szuperek lettek és ugy kinyiltak,hogy csak na,mindenkinek nagyon izlet es föként hogy először készitettem,mentve a receptfüzetembe és tovább nem is fogok kutatni mas hájas recept után,köszike szépen!!!!

laraed
Edit / laraed Fri, 2012-11-23 09:49

Kedves Tünde! Köszönöm , hogy megírtad a sikeredet , aminek tiszta szívből örülök:)) Üdv Edit

varadizsike
vzsike / varadizsike Fri, 2012-02-17 12:01

Köszönöm a receptet, ez pont úgy néz ki ahogy édesanyám készített régen. Még én sem próbáltam soha, de most kedvet csináltál hozzá, el fogom készíteni. Üdv: Zsike

laraed
Edit / laraed Fri, 2012-02-17 15:04

Kedves Zsike ! Nagyon örülök , hogy elfogod készíteni . Remélem az íze is emlékeztetni fog az édesanyád által készítettre. Üdv Edit

valiberta
valiberta Sat, 2012-02-11 07:44

Köszönöm ez a recept pont olyan ahogy a nagyi és édesanyám csinálta régen.

virag48
virag48 Fri, 2012-02-10 19:07

Na jóóóóóóóóóóó:), akkor most megyek és kiveszem a fagyasztóból a múlt hét végén (hasonló módon, mint a fenti recept:)) készített hájas-tésztám másik felét, hogy holnap megsüthessem az unkáimnak.
Én így takarékoskodtam az idővel, hogy egyszerre megcsináltam a dupla adag tésztát, elosztottam két felé, így mostanra csak a megtöltés és kisütés maradt.
Szerintem is nagyon jó a recept.
Jó sütést-főzést mindenkinek:)
virág

csacsa
csacsa Fri, 2011-01-07 16:21

Kedves Edit!
Elkészítettem, az igazat megvallva karira csináltam meg, mert jöttek hozzánk vendégek, és nagyon nagyon fini lett! Diósat és mákosat csináltam, és mintha a szél fújta volna el, olyan hamar elfogyott!:)
Mégegyszer nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel: Mariann.

laraed
Edit / laraed Fri, 2011-01-07 16:40

Kedves Csacsa! Nagyon örülök, hogy ízlett és sikered lett vele. De ez a Te érdemed is , mert van olyan ismerősöm aki megcsinálta és nem lett jó neki , mert nem nyílt szét. Nem hallgatott rám, és nem vigyázott a lekenésnél. Üdv Edit

miko27
miko27 Wed, 2010-12-15 15:15

 Nagyon jól sikerült, én csinálltam egy tepsi diókrémeset és amit én nagyon szeretek , mégpedig az olyan hogy simán téglalap alakúra vágjuk a tésztát és belemártjuk tojásfehérjébe és durvára vágott cukros dióba , nekem ez a kedvencem !!!Maradt még egy pici tészta azt pedig sajtosnak csinálltam, !!!
Ja és még az elfelejtettem leírni hogy nekem édesanyám azt mondta hogy nem kell várni a hajtogatások között csak 3-szor kenni és hajtogatni és utánna egy órát pihentetni és így nem annyira maceráns és ugyan olyan lesssz!! én így csinálltam és tökéletes!

laraed
Edit / laraed Wed, 2010-12-15 20:19

Kedves Miko27 Ha lehet fényképezd le és tedd fel a receptet ha regisztrált vagy. Ha nem vagy regisztrált akkor legyél az:)))))))Várjuk a receptet :)))))) A sajtosra is kíváncsi lennék :)) Üdv Edit

csacsa
csacsa Thu, 2010-11-18 22:49

Belekerült a receptkönyvembe, nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre!
Nagyon szépen köszönöm, hamarosan elkészítem és már az ízét itt érzem a számban!

laraed
Edit / laraed Fri, 2010-11-19 10:52

Kedves Csacsa ! Nagyon szívesen :)) Örülök , hogy örömet okoztam ezzel a recepttel . Ha megcsináltad írd meg , hogy , hogy sikerült.Üdv Edit

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sun, 2010-11-07 21:29

Kedves Edit, képzeld, három napja, mióta megláttam a hájasodat erről álmodozom, erre ma délután meglepett vele a párom anyukája! Mákos és diós, mint a fotón! Nem tudom, honnan érzett rá, már többször is megállapítottam, hogy gondolatolvasó, de annyira jót ettem,hogy csak na!:-D
Azért az idén még én is kipróbálom ám! :-) Üdv: Éva

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-11-07 21:03

Mindig tudtam, hogy te vagy a legjobb szakács, cukrász a környéken. ez még nekem sem sikerül mindig ilyen klasszra.

laraed
Edit / laraed Mon, 2010-11-08 07:35

Kedves Andrea / Sógornőm / Te elfogult vagy velem :)) Vagy esetleg valamit akarsz tőlem :)))????? Puszi Edit

nyamóka
nyamóka / nyamóka Thu, 2010-11-04 21:47

Kedves Edit! Ez nagyon jól néz ki! Egyedül még én sem álltam neki soha, csak anyukámmal együtt, de az idén én is megkisérlem, csak legyen már disznóvágás, hogy friss hájhoz jussak! :-)
Most, hogy megláttam ezt a csodás képet, alig várom! Gyönyörű lett! Üdv: Éva

laraed
Edit / laraed Fri, 2010-11-05 11:50

Köszi Nyamóka ! Ráadásul nagyon finom is lett , nem csak szép:)))) Üdv Edit

laraed
Edit / laraed Thu, 2010-11-04 19:06

Kedves Eszter ! Nagyon köszönöm a dicséretet ami Tőled , számomra kitüntetésnek számít.:)))Puszi Edit

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-11-04 18:38

Editkém, csatlakozom a többiekhez! NAgyon ügyes vagy, a kép pedig nagyon klassz!
Eszter

Bia
Bogi :o) / Bia Thu, 2010-11-04 14:17

Ez csodás Edit!Én sem csináltam még sosem hájast,csak egy kedves idős néni szokott készíteni nekünk.Most talán én is megpróbálom...Köszi.Bogi

laraed
Edit / laraed Thu, 2010-11-04 18:15

Kedves Bia ! Szívesen:))) Próbáld meg mer nem olyan nehéz csak időigényes. Üdv Edit

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2010-11-04 11:46

ez annyira gyönyörű! imádom a hájas sütit ;-) csak nagyon macerás elkészíteni.
néhány gyakorlati tanács, amit én tapasztaltam:
- az egész műveletet érdemes hideg helyen végezni (a kenést, a hajtogatást, nemcsak a pihentetést), segít, hogy ilyen gyönyörűen leveles legyen a végeredmény
- sütés előtt ne várakoztassuk a tésztát meleg helyen (főleg ne a sütő mellett), mert az is ront az esélyeinken ;-)
- de megéri rászánni az időt, és egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni, mert jól fagyasztható a félkész termék ;-)
gratulálok a képhez!
üdv,
toma

jvaleria
jvaleria / jvaleria Thu, 2011-11-10 16:43

Kedves Toma!

A fagyasztásra szeretnék rákérdezni. A félkészség melyik állapotában kerüljön a süti a fagyasztóba?Hajtogatás után, vagy már miután töltve lettek a sütik? Gondolom mindenképp sütés előtt.

Köszönöm előre is.

Vali

laraed
Edit / laraed Thu, 2010-11-04 12:50

Kedves Toma! Örülök , hogy ennyire tetszik életem első hájas sütije.Én is féltem nekifogni , de kellemesen csalódtam , mert azért nem volt olyan vészes. Inkább az idő ami sok , de megérte . A kép pedig tényleg jó lett a beszűrődő őszi napfény miatt :)))))Üdv Edit

bokine
bokine / bokine Thu, 2010-11-04 08:50

Nagyon köszönöm ezt a receptet, sajnos a déditől nem tudtam megszerezni a hájas tészta receptjét. Nagyon fog örülni a család ennek a sütinek:-D Puszi: Erika

laraed
Edit / laraed Thu, 2010-11-04 12:44

Kedves / falumbéli / Erika !Nagyon örülök , hogy pont Neked tudtam segíteni ezzel a recepttel:)) Üdv Edit

1025
finomliszt 90 dkg
sertésháj 50 dkg
tojássárgája 3 db
ecet 2 ek
cukor 2 ek
2 tk
szódavíz 1 dl
tojás 1 db
mák 25 dkg
dió 25 dkg
sütésálló lekvár 25 dkg
cukor 20 dkg
tej 0.5 dl
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 1 db
porcukor 3 ek
vaníliás cukor 1 csomag