Nosalty Logó

Disznótoros hájas süti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Edit
Disznótoros hájas süti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére, és a szóráshoz

Összesen 1025 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére, és a szóráshoz

Összesen 12314 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére, és a szóráshoz

Összesen 448 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.9 g

Zsír

  • Összesen
    62.1 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1404.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    353 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    390 mg
  • Nátrium
    487 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    101.7 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    68 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    111 micro
Összesen 1025 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    214.8 g

Zsír

  • Összesen
    745.5 g
  • Telített zsírsav
    198 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    258 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    249 g
  • Koleszterin
    1296 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    16850.9 g
  • Cink
    38 mg
  • Szelén
    461 mg
  • Kálcium
    4241 mg
  • Vas
    48 mg
  • Magnézium
    1497 mg
  • Foszfor
    4676 mg
  • Nátrium
    5847 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    32 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1220.3 g
  • Cukor
    391 mg
  • Élelmi rost
    93 mg

VÍZ

  • Összesen
    466.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    411 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    820 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    850 micro
  • Kolin:
    1093 mg
  • Retinol - A vitamin:
    402 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    83 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1329 micro
Összesen 12314 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    27.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    612.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    154 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    170 mg
  • Nátrium
    213 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.4 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    17 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 448 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére, és a szóráshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A hájat megtisztítjuk a hártyától és ledaráljuk vagy késsel elkaparjuk (én kapartam).
  2. Ha találunk még benne kis hártyaszálakat, azt kiszedjük belőle.
  3. 30 dkg lisztel jól összegyúrjuk és hűvös helyre tesszük.
  4. A megmaradt 60 dkg lisztbe keverjük a cukrot és a sót, kis fészket csinálunk a közepébe és beletesszük a tojássárgáját (a fehérjét zárható kis edényben fagyasztóba rakjuk és később felhasználható), az ecetet és kb. 1 dl szódavizet.
  5. Rétestészta keménységűre gyúrjuk. Először kicsit ragad, de aztán már szépen elválik az edény falától a tészta. 10 perc alatt jól ki dolgozzuk és hűvös helyen pihentetjük 20 percig.
  6. A hájat 3 részre osztjuk. A tésztát enyhén lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra elnyújtjuk és rákenjük kézzel az egyik adag hájat a tésztára -mindenhol egyforma vastagon.
  7. A tészta felső részét a közepe felé visszahajtjuk, majd az alsó felét ráhajtjuk és jobbról, majd balról is középre hajtjuk a tésztát.
  8. Letakarjuk és 20 percig pihentetjük. Ezt a kenést, hajtogatást, pihentetést kétszer megismételjük.
  9. Közben a töltelékeket el lehet készíteni: a darált mákot összekeverjük cukorral és reszelt citromhéjjal, meg egy pici tejjel. A darált diót is cukorral, reszelt citromhéjjal és pici tejjel elegyítjük.
  10. Amikor letelt a pihentetési idő, újból kinyújtjuk a tésztát, 4mm vékonyra és forró késsel (fontos, hogy forró legyen!) 10 x 8 cm-es téglalapokra felvágjuk.
  11. Az egyik oldalába tesszük a tölteléket és ráhajtjuk a tésztát. A két oldalán le is nyomkodhatjuk, de az elejét ne!
  12. Előszőr a mákos és diós tölteléket használtam el, és ami üressen maradt tészta, az lekvárt kapott.
  13. Egy tepsibe sorakoztatjuk egymás mellé, nem kell nagyon messzire rakni egymástól, de azért ne érjenek össze.
  14. A tészták tetejét kenjük meg a felvert tojással, vigyázva, hogy a vágott rész ne kenődjön meg, mert akkor nem nyílik szét.
  15. Előmelegített sütőben 190 °C -on szép pirosra sütjük kb. 30 perc alatt (sütőtől függ.) Amikor már picit hűlt, vaníliás porcukorral megszórjuk.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 23
  • 7 napos nézettség: 271
  • Össznézettség: 125890
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 04.

Ajánló

A siker érdekében be kell tartani a hajtogatást / fentről le, alulról fel, jobbról balra, balról jobbra /, a forró késsel vágást , és a tojással való kenés szabályait :) A képen a / legfelső süti jobb oldalon / lehet látni, hogy picit megkentem a szélét tojással és nem nyiílt szét. Ne sajnáljuk belőle a tölteléket!  A tojás fehérjét mélyhűtőben lefagyasztom, és a mascarponés-diós cannoli receptemnél felhasználom. Jó étvágyat hozzá!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Még sosem készítettem hájas tésztát. Most ez a pillanat is eljött. Első próbálkozásra sikerem lett. Amikor betettem a sütőbe, azt hittem, hogy nem lesz jó, de tíz perc után, számomra is hihetetlen modón elkezdett nőni a tészta és gyönyörű levelesre szétnyílt mindegyik. Valószínű, hogy máskor is el fogom készíteni. Amennyire féltem tőle, annyira egyszerű, de időigényes süti. Anyukám pont jött, amikor kész lett és nem akarta elhinni, hogy ilyen gyönyörű sütit csináltam. Csak ámult-bámult a látványtól. Az íze pedig még jobb, mint a kinézete.

Hozzászólások

bokine

Nagyon köszönöm ezt a receptet, sajnos a dédit?l nem tudtam megszerezni a hájas tészta receptjét. Nagyon fog örülni a család ennek a sütinek:-D Puszi: Erika

Edit

Kedves / falumbéli / Erika !Nagyon örülök , hogy pont Neked tudtam segíteni ezzel a recepttel:)) Üdv Edit

ze(n)derta

ez annyira gyönyör?! imádom a hájas sütit ;-) csak nagyon macerás elkészíteni. néhány gyakorlati tanács, amit én tapasztaltam: - az egész m?veletet érdemes hideg helyen végezni (a kenést, a hajtogatást, nemcsak a pihentetést), segít, hogy ilyen gyönyör?en leveles legyen a végeredmény - sütés el?tt ne várakoztassuk a tésztát meleg helyen (f?leg ne a süt? mellett), mert az is ront az esélyeinken ;-) - de megéri rászánni az id?t, és egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni, mert jól fagyasztható a félkész termék ;-) gratulálok a képhez! üdv, toma

Edit

Kedves Toma! Örülök , hogy ennyire tetszik életem els? hájas sütije.Én is féltem nekifogni , de kellemesen csalódtam , mert azért nem volt olyan vészes. Inkább az id? ami sok , de megérte . A kép pedig tényleg jó lett a besz?r?d? ?szi napfény miatt :)))))Üdv Edit

Törölt felhasználó

Kedves Toma! A fagyasztásra szeretnék rákérdezni. A félkészség melyik állapotában kerüljön a süti a fagyasztóba?Hajtogatás után, vagy már miután töltve lettek a sütik? Gondolom mindenképp sütés el?tt. Köszönöm el?re is. Vali

Törölt felhasználó

Ez csodás Edit!Én sem csináltam még sosem hájast,csak egy kedves id?s néni szokott készíteni nekünk.Most talán én is megpróbálom...Köszi.Bogi

Edit

Kedves Bia ! Szívesen:))) Próbáld meg mer nem olyan nehéz csak id?igényes. Üdv Edit

P.

Editkém, csatlakozom a többiekhez! NAgyon ügyes vagy, a kép pedig nagyon klassz! Eszter

Edit

Kedves Eszter ! Nagyon köszönöm a dicséretet ami T?led , számomra kitüntetésnek számít.:)))Puszi Edit

Edit

Köszi mindenkinek !

nyamóka

Kedves Edit! Ez nagyon jól néz ki! Egyedül még én sem álltam neki soha, csak anyukámmal együtt, de az idén én is megkisérlem, csak legyen már disznóvágás, hogy friss hájhoz jussak! :-) Most, hogy megláttam ezt a csodás képet, alig várom! Gyönyör? lett! Üdv: Éva

Edit

Köszi Nyamóka ! Ráadásul nagyon finom is lett , nem csak szép:)))) Üdv Edit

Törölt felhasználó

Mindig tudtam, hogy te vagy a legjobb szakács, cukrász a környéken. ez még nekem sem sikerül mindig ilyen klasszra.

Edit

Kedves Andrea / Sógorn?m / Te elfogult vagy velem :)) Vagy esetleg valamit akarsz t?lem :)))????? Puszi Edit

nyamóka

Kedves Edit, képzeld, három napja, mióta megláttam a hájasodat err?l álmodozom, erre ma délután meglepett vele a párom anyukája! Mákos és diós, mint a fotón! Nem tudom, honnan érzett rá, már többször is megállapítottam, hogy gondolatolvasó, de annyira jót ettem,hogy csak na!:-D Azért az idén még én is kipróbálom ám! :-) Üdv: Éva

Edit

Kedves Nyamóka ! Kincs az ilyen anyós. Becsüld meg:))Üdv Edit

csacsa

Belekerült a receptkönyvembe, nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre! Nagyon szépen köszönöm, hamarosan elkészítem és már az ízét itt érzem a számban!

Edit

Kedves Csacsa ! Nagyon szívesen :)) Örülök , hogy örömet okoztam ezzel a recepttel . Ha megcsináltad írd meg , hogy , hogy sikerült.Üdv Edit

Törölt felhasználó

 Nagyon jól sikerült, én csinálltam egy tepsi diókrémeset és amit én nagyon szeretek , mégpedig az olyan hogy simán téglalap alakúra vágjuk a tésztát és belemártjuk tojásfehérjébe és durvára vágott cukros dióba , nekem ez a kedvencem !!!Maradt még egy pici tészta azt pedig sajtosnak csinálltam, !!! Ja és még az elfelejtettem leírni hogy nekem édesanyám azt mondta hogy nem kell várni a hajtogatások között csak 3-szor kenni és hajtogatni és utánna egy órát pihentetni és így nem annyira maceráns és ugyan olyan lesssz!! én így csinálltam és tökéletes!

Edit

Kedves Miko27 Ha lehet fényképezd le és tedd fel a receptet ha regisztrált vagy. Ha nem vagy regisztrált akkor legyél az:)))))))Várjuk a receptet :)))))) A sajtosra is kíváncsi lennék :)) Üdv Edit

csacsa

Kedves Edit! Elkészítettem, az igazat megvallva karira csináltam meg, mert jöttek hozzánk vendégek, és nagyon nagyon fini lett! Diósat és mákosat csináltam, és mintha a szél fújta volna el, olyan hamar elfogyott!:) Mégegyszer nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel: Mariann.

Edit

Kedves Csacsa! Nagyon örülök, hogy ízlett és sikered lett vele. De ez a Te érdemed is , mert van olyan ismer?söm aki megcsinálta és nem lett jó neki , mert nem nyílt szét. Nem hallgatott rám, és nem vigyázott a lekenésnél. Üdv Edit

Törölt felhasználó

Na jóóóóóóóóóóó:), akkor most megyek és kiveszem a fagyasztóból a múlt hét végén (hasonló módon, mint a fenti recept:)) készített hájas-tésztám másik felét, hogy holnap megsüthessem az unkáimnak. Én így takarékoskodtam az id?vel, hogy egyszerre megcsináltam a dupla adag tésztát, elosztottam két felé, így mostanra csak a megtöltés és kisütés maradt. Szerintem is nagyon jó a recept. Jó sütést-f?zést mindenkinek:) virág

valiberta

Köszönöm ez a recept pont olyan ahogy a nagyi és édesanyám csinálta régen.

vzsike

Köszönöm a receptet, ez pont úgy néz ki ahogy édesanyám készített régen. Még én sem próbáltam soha, de most kedvet csináltál hozzá, el fogom készíteni. Üdv: Zsike

Edit

Kedves Zsike ! Nagyon örülök , hogy elfogod készíteni . Remélem az íze is emlékeztetni fog az édesanyád által készítettre. Üdv Edit

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére, és a szóráshoz

Címlapról ajánljuk

Ezeket a zöldségeket és virágokat ültessük áprilisban

Ahogy beköszönt a kellemes tavaszi időjárás, úgy szaporodnak meg kinti teendőink is. Ha szabadidőnk nagy részét az udvaron szeretnénk tölteni, amint beköszönt a meleg, akkor most álljunk neki a kerti munkálatoknak, hogy később gyönyörködhessünk bimbózó virágainkban és zöldellő növényeinkben. ezeket ültessük el áprilisban.

Mucsi Blanka

„Mindig arra buzdítom az embereket, hogy az ő esküvői tortájuk...

A rögtön felismerhető, különleges színekben pompázó, szabályos mértani formájú torták mellett egy ideje izgalmas desszertválogatások is készülnek az Egy csipet torta műhelyében. Bár a tavalyi év és a járványhelyzet nem kedvezett az esküvőknek és a rendezvényeknek, az ünnepi torták és a sütisdobozok iránt most minden eddiginél nagyobb az érdeklődés. Horváth Alexandra, a tortaműhely alapítója az őszi esküvők varázsáról, az inspiráció forrásairól és a sütés terápiás hatásáról is mesélt.

Chilembu Krisztina

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.