Disznótoros hájas süti

- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
42g sertésháj338 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
1g só0 kcal
-
8g szódavíz0 kcal
-
5g tojás6 kcal
A töltelékhez
-
21g mák109 kcal
-
21g dió136 kcal
-
21g sütésálló lekvár58 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
4g tej2 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A tetejére, és a szóráshoz
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
900g finomliszt3276 kcal
-
500g sertésháj4060 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
10g ecet2 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
14g só0 kcal
-
100g szódavíz0 kcal
-
55g tojás69 kcal
A töltelékhez
-
250g mák1313 kcal
-
250g dió1635 kcal
-
250g sütésálló lekvár695 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
50g tej28 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A tetejére, és a szóráshoz
-
55g tojás69 kcal
-
21g porcukor81 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
32.7g finomliszt119 kcal
-
18.2g sertésháj148 kcal
-
2.2g tojássárgája7 kcal
-
0.4g ecet0 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
3.6g szódavíz0 kcal
-
2g tojás3 kcal
A töltelékhez
-
9.1g mák48 kcal
-
9.1g dió59 kcal
-
9.1g sütésálló lekvár25 kcal
-
7.3g cukor28 kcal
-
1.8g tej1 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
A tetejére, és a szóráshoz
-
2g tojás3 kcal
-
0.8g porcukor3 kcal
-
0.4g vaníliás cukor1 kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.9 g
Zsír
-
Összesen 62.1 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1404.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 353 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 125 mg
-
Foszfor 390 mg
-
Nátrium 487 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 101.7 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 38.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 68 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 111 micro
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 214.8 g
Zsír
-
Összesen 745.5 g
-
Telített zsírsav 198 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 258 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 249 g
-
Koleszterin 1296 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 16850.9 g
-
Cink 38 mg
-
Szelén 461 mg
-
Kálcium 4241 mg
-
Vas 48 mg
-
Magnézium 1497 mg
-
Foszfor 4676 mg
-
Nátrium 5847 mg
-
Réz 10 mg
-
Mangán 32 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1220.3 g
-
Cukor 391 mg
-
Élelmi rost 93 mg
VÍZ
-
Összesen 466.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 411 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 820 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 850 micro
-
Kolin: 1093 mg
-
Retinol - A vitamin: 402 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 83 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1329 micro
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 27.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 612.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 154 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 170 mg
-
Nátrium 213 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.4 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 17 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
90 dkg finomliszt
-
50 dkg sertésháj
-
3 db tojássárgája
-
2 ek ecet
-
2 ek cukor
-
2 tk só
-
1 dl szódavíz
A töltelékhez
-
0.5 dl tej
A tetejére, és a szóráshoz
-
1 db tojás
-
3 ek porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A tésztához
- A hájat megtisztítjuk a hártyától és ledaráljuk vagy késsel elkaparjuk (én kapartam).
- Ha találunk még benne kis hártyaszálakat, azt kiszedjük belőle.
- 30 dkg lisztel jól összegyúrjuk és hűvös helyre tesszük.
- A megmaradt 60 dkg lisztbe keverjük a cukrot és a sót, kis fészket csinálunk a közepébe és beletesszük a tojássárgáját (a fehérjét zárható kis edényben fagyasztóba rakjuk és később felhasználható), az ecetet és kb. 1 dl szódavizet.
- Rétestészta keménységűre gyúrjuk. Először kicsit ragad, de aztán már szépen elválik az edény falától a tészta. 10 perc alatt jól ki dolgozzuk és hűvös helyen pihentetjük 20 percig.
- A hájat 3 részre osztjuk. A tésztát enyhén lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra elnyújtjuk és rákenjük kézzel az egyik adag hájat a tésztára -mindenhol egyforma vastagon.
- A tészta felső részét a közepe felé visszahajtjuk, majd az alsó felét ráhajtjuk és jobbról, majd balról is középre hajtjuk a tésztát.
- Letakarjuk és 20 percig pihentetjük. Ezt a kenést, hajtogatást, pihentetést kétszer megismételjük.
- Közben a töltelékeket el lehet készíteni: a darált mákot összekeverjük cukorral és reszelt citromhéjjal, meg egy pici tejjel. A darált diót is cukorral, reszelt citromhéjjal és pici tejjel elegyítjük.
- Amikor letelt a pihentetési idő, újból kinyújtjuk a tésztát, 4mm vékonyra és forró késsel (fontos, hogy forró legyen!) 10 x 8 cm-es téglalapokra felvágjuk.
- Az egyik oldalába tesszük a tölteléket és ráhajtjuk a tésztát. A két oldalán le is nyomkodhatjuk, de az elejét ne!
- Előszőr a mákos és diós tölteléket használtam el, és ami üressen maradt tészta, az lekvárt kapott.
- Egy tepsibe sorakoztatjuk egymás mellé, nem kell nagyon messzire rakni egymástól, de azért ne érjenek össze.
- A tészták tetejét kenjük meg a felvert tojással, vigyázva, hogy a vágott rész ne kenődjön meg, mert akkor nem nyílik szét.
- Előmelegített sütőben 190 °C -on szép pirosra sütjük kb. 30 perc alatt (sütőtől függ.) Amikor már picit hűlt, vaníliás porcukorral megszórjuk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 405
- Tegnapi nézettség: 18
- 7 napos nézettség: 141
- Össznézettség: 142066
- Feltöltés dátuma: 2010. november 04.
Ajánló
A siker érdekében be kell tartani a hajtogatást / fentről le, alulról fel, jobbról balra, balról jobbra /, a forró késsel vágást , és a tojással való kenés szabályait :) A képen a / legfelső süti jobb oldalon / lehet látni, hogy picit megkentem a szélét tojással és nem nyiílt szét. Ne sajnáljuk belőle a tölteléket! A tojás fehérjét mélyhűtőben lefagyasztom, és a mascarponés-diós cannoli receptemnél felhasználom. Jó étvágyat hozzá!
Receptjellemzők
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Még sosem készítettem hájas tésztát. Most ez a pillanat is eljött. Első próbálkozásra sikerem lett. Amikor betettem a sütőbe, azt hittem, hogy nem lesz jó, de tíz perc után, számomra is hihetetlen modón elkezdett nőni a tészta és gyönyörű levelesre szétnyílt mindegyik. Valószínű, hogy máskor is el fogom készíteni. Amennyire féltem tőle, annyira egyszerű, de időigényes süti. Anyukám pont jött, amikor kész lett és nem akarta elhinni, hogy ilyen gyönyörű sütit csináltam. Csak ámult-bámult a látványtól. Az íze pedig még jobb, mint a kinézete.
Hozzászólások (28)
Nagyon köszönöm ezt a receptet, sajnos a dédit?l nem tudtam megszerezni a hájas tészta receptjét. Nagyon fog örülni a család ennek a sütinek:-D Puszi: Erika
Kedves / falumbéli / Erika !Nagyon örülök , hogy pont Neked tudtam segíteni ezzel a recepttel:)) Üdv Edit
ez annyira gyönyör?! imádom a hájas sütit ;-) csak nagyon macerás elkészíteni. néhány gyakorlati tanács, amit én tapasztaltam: - az egész m?veletet érdemes hideg helyen végezni (a kenést, a hajtogatást, nemcsak a pihentetést), segít, hogy ilyen gyönyör?en leveles legyen a végeredmény - sütés el?tt ne várakoztassuk a tésztát meleg helyen (f?leg ne a süt? mellett), mert az is ront az esélyeinken ;-) - de megéri rászánni az id?t, és egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni, mert jól fagyasztható a félkész termék ;-) gratulálok a képhez! üdv, toma
Kedves Toma! Örülök , hogy ennyire tetszik életem els? hájas sütije.Én is féltem nekifogni , de kellemesen csalódtam , mert azért nem volt olyan vészes. Inkább az id? ami sok , de megérte . A kép pedig tényleg jó lett a besz?r?d? ?szi napfény miatt :)))))Üdv Edit
Kedves Toma! A fagyasztásra szeretnék rákérdezni. A félkészség melyik állapotában kerüljön a süti a fagyasztóba?Hajtogatás után, vagy már miután töltve lettek a sütik? Gondolom mindenképp sütés el?tt. Köszönöm el?re is. Vali
Ez csodás Edit!Én sem csináltam még sosem hájast,csak egy kedves id?s néni szokott készíteni nekünk.Most talán én is megpróbálom...Köszi.Bogi
Kedves Bia ! Szívesen:))) Próbáld meg mer nem olyan nehéz csak id?igényes. Üdv Edit
Editkém, csatlakozom a többiekhez! NAgyon ügyes vagy, a kép pedig nagyon klassz! Eszter
Kedves Eszter ! Nagyon köszönöm a dicséretet ami T?led , számomra kitüntetésnek számít.:)))Puszi Edit
Köszi mindenkinek !
Kedves Edit! Ez nagyon jól néz ki! Egyedül még én sem álltam neki soha, csak anyukámmal együtt, de az idén én is megkisérlem, csak legyen már disznóvágás, hogy friss hájhoz jussak! :-) Most, hogy megláttam ezt a csodás képet, alig várom! Gyönyör? lett! Üdv: Éva
Köszi Nyamóka ! Ráadásul nagyon finom is lett , nem csak szép:)))) Üdv Edit
Mindig tudtam, hogy te vagy a legjobb szakács, cukrász a környéken. ez még nekem sem sikerül mindig ilyen klasszra.
Kedves Andrea / Sógorn?m / Te elfogult vagy velem :)) Vagy esetleg valamit akarsz t?lem :)))????? Puszi Edit
Kedves Edit, képzeld, három napja, mióta megláttam a hájasodat err?l álmodozom, erre ma délután meglepett vele a párom anyukája! Mákos és diós, mint a fotón! Nem tudom, honnan érzett rá, már többször is megállapítottam, hogy gondolatolvasó, de annyira jót ettem,hogy csak na!:-D Azért az idén még én is kipróbálom ám! :-) Üdv: Éva
Kedves Nyamóka ! Kincs az ilyen anyós. Becsüld meg:))Üdv Edit
Belekerült a receptkönyvembe, nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre! Nagyon szépen köszönöm, hamarosan elkészítem és már az ízét itt érzem a számban!
Kedves Csacsa ! Nagyon szívesen :)) Örülök , hogy örömet okoztam ezzel a recepttel . Ha megcsináltad írd meg , hogy , hogy sikerült.Üdv Edit
Nagyon jól sikerült, én csinálltam egy tepsi diókrémeset és amit én nagyon szeretek , mégpedig az olyan hogy simán téglalap alakúra vágjuk a tésztát és belemártjuk tojásfehérjébe és durvára vágott cukros dióba , nekem ez a kedvencem !!!Maradt még egy pici tészta azt pedig sajtosnak csinálltam, !!! Ja és még az elfelejtettem leírni hogy nekem édesanyám azt mondta hogy nem kell várni a hajtogatások között csak 3-szor kenni és hajtogatni és utánna egy órát pihentetni és így nem annyira maceráns és ugyan olyan lesssz!! én így csinálltam és tökéletes!
Kedves Miko27 Ha lehet fényképezd le és tedd fel a receptet ha regisztrált vagy. Ha nem vagy regisztrált akkor legyél az:)))))))Várjuk a receptet :)))))) A sajtosra is kíváncsi lennék :)) Üdv Edit
Kedves Edit! Elkészítettem, az igazat megvallva karira csináltam meg, mert jöttek hozzánk vendégek, és nagyon nagyon fini lett! Diósat és mákosat csináltam, és mintha a szél fújta volna el, olyan hamar elfogyott!:) Mégegyszer nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel: Mariann.
Kedves Csacsa! Nagyon örülök, hogy ízlett és sikered lett vele. De ez a Te érdemed is , mert van olyan ismer?söm aki megcsinálta és nem lett jó neki , mert nem nyílt szét. Nem hallgatott rám, és nem vigyázott a lekenésnél. Üdv Edit
Na jóóóóóóóóóóó:), akkor most megyek és kiveszem a fagyasztóból a múlt hét végén (hasonló módon, mint a fenti recept:)) készített hájas-tésztám másik felét, hogy holnap megsüthessem az unkáimnak. Én így takarékoskodtam az id?vel, hogy egyszerre megcsináltam a dupla adag tésztát, elosztottam két felé, így mostanra csak a megtöltés és kisütés maradt. Szerintem is nagyon jó a recept. Jó sütést-f?zést mindenkinek:) virág
Köszönöm ez a recept pont olyan ahogy a nagyi és édesanyám csinálta régen.
Köszönöm a receptet, ez pont úgy néz ki ahogy édesanyám készített régen. Még én sem próbáltam soha, de most kedvet csináltál hozzá, el fogom készíteni. Üdv: Zsike
Kedves Zsike ! Nagyon örülök , hogy elfogod készíteni . Remélem az íze is emlékeztetni fog az édesanyád által készítettre. Üdv Edit