r
Nosalty Logó

Sticky toffee pudding

Rosanics Petra
Sticky toffee pudding, a brit karamellás süti
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

tészta

karamellszósz

374
Kalória
4.6g
Fehérje
55.9g
Szénhidrát
15.6g
Zsír
43g
Víz
85.8g
Koleszterin
1.5g
Élelmi rost
38.4g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír

tészta

karamellszósz

Összesen 374 kcal
  • 4% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír

tészta

karamellszósz

Összesen 4476 kcal
  • 4% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír

tészta

karamellszósz

Összesen 285 kcal
  • 4% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    15.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    269 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    55.9 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    43 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 374 kcal
  • 4% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    55.7 g

Zsír

  • Összesen
    186.8 g
  • Telített zsírsav
    111 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1029 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3228.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    140 mg
  • Kálcium
    795 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    172 mg
  • Foszfor
    983 mg
  • Nátrium
    1120 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    670.9 g
  • Cukor
    461 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    516.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1677 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    154 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    175 micro
  • Kolin:
    524 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1650 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    335 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    877 micro
Összesen 4476 kcal
  • 4% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    205.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    71 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.8 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    32.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    107 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    105 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 285 kcal

Elkészítés

tészta

  1. A datolyát kimagozzuk, majd finomra aprítjuk. Egy tálkába tesszük és elforrázzuk 2 deci forró vízzel. Lefedve hagyjuk így puhulni negyed órát, majd botturmix segítségével egyneműre turmixoljuk.
  2. A puha vajat először kihabosítjuk a nádcukorral, a mézzel és a vaníliával (mehet bele egy csipet só is), majd egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat.
  3. Hozzáforgatjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát is, majd amikor már csomómentes a tészta, hozzáadjuk az előkészített datolyapasztát és a kevéske tejet is. Alaposan eldolgozzuk.
  4. A kevert tésztát kivajazott-kilisztezett sütőformába (kb. 20x30cm) kanalazzuk, a tetejét pedig elegyengetjük. 185 fokos sütőben sütjük 40-45 percet, ha közben a teteje már nagyon barnulna, fedjük le alufóliával.

karamellszósz

  1. Amíg sül a sütemény, a vajat a cukorral, a mézzel és a vaníliával elkezdjük összeforralni egy kis lábasban.
  2. Hozzáadjuk a habtejszínt, ízlés szerint sózzuk, majd az egészen forralunk egyet. A karamellszósz ezzel készen is van, tegyük félre, amíg elkészül a süti.
  3. A kész sütemény tetejét picit megszurkáljuk, majd ráöntjük a karamellszósz kb. 2/3 részét és hagyjuk így kihűlni, hogy közben a tészta beszívhassa az öntetet.
  4. A süteményt ezután szeleteljük és tálaljuk frissen felvert tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal, na meg a maradék karamellszósszal nyakonöntve.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 20x30

Az egyik leghíresebb brit édesség ez a datolyás-karamellás kevert sütemény, a sticky toffee pudding. A süti akkor az igazi, ha sötétebb, mélyebb ízű cukorféléket használunk hozzá: melaszt ugyan nehéz szerezni itthon, de erdei mézet vagy melaszos nádcukrot sokfelé kaphatunk. Ezekből nemcsak a tésztába, hanem a hozzá/tetejére készített karamellszószba is kerül, utóbbinak köszönhetően lesz nevéhez hűen ragacsos a végeredmény. A datolyán pedig ne spóroljunk, nem kell bele rengeteg, de használjunk jóféle, húsos, lehetőleg medjool datolyát!

Nosalty stories

További receptek

Epres habroló

A leveles rolókat nemcsak karakteres sajtkrémmel, hanem ízes-friss eperhabbal is megtölthetjük. Méltatlanul alulreprezentáltak az édes rolók a sütemények világában, állítsuk őket ...

Lakos Benedek

Bejglicsiga cukormentesen

Kicsit újragondoltuk a klasszikus bejglit és csigaformában álmodtuk meg az új kedvencünket, ráadásul cukormentesen! Természetesen mákos és diós töltelékű egyaránt készült, hogy ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...