adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
tészta
-
2 dl víz
-
75 g vaj
-
175 g melaszos nádcukor
-
75 g méz
-
vanília ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
3 db tojás
-
250 g finomliszt
-
1 tk sütőpor
-
1 tk szódabikarbóna
-
100 ml tej
karamellszósz
-
75 g vaj
-
75 g melaszos nádcukor
-
3 ek méz
-
150 g habtejszín
-
vanília ízlés szerint
-
2 csipet só
374
Kalória
4.6g
Fehérje
55.9g
Szénhidrát
15.6g
Zsír
43g
Víz
85.8g
Koleszterin
1.5g
Élelmi rost
38.4g
Cukor
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
tészta
-
13g datolya32 kcal
-
17g víz0 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
55 kcal
-
6g méz19 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
21g finomliszt76 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
8g tej5 kcal
karamellszósz
-
6g vaj45 kcal
-
24 kcal
-
6g méz19 kcal
-
13g habtejszín37 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
374
kcal
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
tészta
-
150g datolya381 kcal
-
200g víz0 kcal
-
75g vaj538 kcal
-
175g melaszos nádcukor665 kcal
-
75g méz228 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0 kcal
-
100g tej56 kcal
karamellszósz
-
75g vaj538 kcal
-
285 kcal
-
75g méz228 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
4476
kcal
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
tészta
-
9.6g datolya24 kcal
-
12.7g víz0 kcal
-
4.8g vaj34 kcal
-
11.2g melaszos nádcukor42 kcal
-
4.8g méz15 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
-
10.5g tojás13 kcal
-
15.9g finomliszt58 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
6.4g tej4 kcal
karamellszósz
-
4.8g vaj34 kcal
-
4.8g melaszos nádcukor18 kcal
-
4.8g méz15 kcal
-
9.6g habtejszín28 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
285
kcal
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 15.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 269 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 55.9 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 43 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 140 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 137 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
Összesen
374
kcal
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 55.7 g
Zsír
-
Összesen 186.8 g
-
Telített zsírsav 111 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1029 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3228.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 140 mg
-
Kálcium 795 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 172 mg
-
Foszfor 983 mg
-
Nátrium 1120 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 670.9 g
-
Cukor 461 mg
-
Élelmi rost 18 mg
Víz
-
Összesen 516.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1677 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 154 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 175 micro
-
Kolin: 524 mg
-
Retinol - A vitamin: 1650 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 335 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 877 micro
Összesen
4476
kcal
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 11.9 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 205.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 71 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 42.8 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 32.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 105 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
285
kcal
Elkészítés
tészta
- A datolyát kimagozzuk, majd finomra aprítjuk. Egy tálkába tesszük és elforrázzuk 2 deci forró vízzel. Lefedve hagyjuk így puhulni negyed órát, majd botturmix segítségével egyneműre turmixoljuk.
- A puha vajat először kihabosítjuk a nádcukorral, a mézzel és a vaníliával (mehet bele egy csipet só is), majd egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat.
- Hozzáforgatjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát is, majd amikor már csomómentes a tészta, hozzáadjuk az előkészített datolyapasztát és a kevéske tejet is. Alaposan eldolgozzuk.
- A kevert tésztát kivajazott-kilisztezett sütőformába (kb. 20x30cm) kanalazzuk, a tetejét pedig elegyengetjük. 185 fokos sütőben sütjük 40-45 percet, ha közben a teteje már nagyon barnulna, fedjük le alufóliával.
karamellszósz
- Amíg sül a sütemény, a vajat a cukorral, a mézzel és a vaníliával elkezdjük összeforralni egy kis lábasban.
- Hozzáadjuk a habtejszínt, ízlés szerint sózzuk, majd az egészen forralunk egyet. A karamellszósz ezzel készen is van, tegyük félre, amíg elkészül a süti.
- A kész sütemény tetejét picit megszurkáljuk, majd ráöntjük a karamellszósz kb. 2/3 részét és hagyjuk így kihűlni, hogy közben a tészta beszívhassa az öntetet.
- A süteményt ezután szeleteljük és tálaljuk frissen felvert tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal, na meg a maradék karamellszósszal nyakonöntve.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 15 p
- Főzés ideje: 10 p
- Sütés ideje: 45 p
- Sütés hőfoka: 185 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 20x30
Az egyik leghíresebb brit édesség ez a datolyás-karamellás kevert sütemény, a sticky toffee pudding. A süti akkor az igazi, ha sötétebb, mélyebb ízű cukorféléket használunk hozzá: melaszt ugyan nehéz szerezni itthon, de erdei mézet vagy melaszos nádcukrot sokfelé kaphatunk. Ezekből nemcsak a tésztába, hanem a hozzá/tetejére készített karamellszószba is kerül, utóbbinak köszönhetően lesz nevéhez hűen ragacsos a végeredmény. A datolyán pedig ne spóroljunk, nem kell bele rengeteg, de használjunk jóféle, húsos, lehetőleg medjool datolyát!