r
Nosalty Logó

Sticky toffee pudding

Rosanics Petra
Sticky toffee pudding, a brit karamellás süti
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

tészta

karamellszósz

374
Kalória
4.6g
Fehérje
55.9g
Szénhidrát
15.6g
Zsír
43g
Víz
85.8g
Koleszterin
1.5g
Élelmi rost
38.4g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír

tészta

karamellszósz

Összesen 374 kcal
  • 4% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír

tészta

karamellszósz

Összesen 4476 kcal
  • 4% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír

tészta

karamellszósz

Összesen 285 kcal
  • 4% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    15.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    269 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    55.9 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    43 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 374 kcal
  • 4% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    55.7 g

Zsír

  • Összesen
    186.8 g
  • Telített zsírsav
    111 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1029 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3228.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    140 mg
  • Kálcium
    795 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    172 mg
  • Foszfor
    983 mg
  • Nátrium
    1120 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    670.9 g
  • Cukor
    461 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    516.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1677 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    154 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    175 micro
  • Kolin:
    524 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1650 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    335 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    877 micro
Összesen 4476 kcal
  • 4% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    205.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    71 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.8 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    32.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    107 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    105 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 285 kcal

Elkészítés

tészta

  1. A datolyát kimagozzuk, majd finomra aprítjuk. Egy tálkába tesszük és elforrázzuk 2 deci forró vízzel. Lefedve hagyjuk így puhulni negyed órát, majd botturmix segítségével egyneműre turmixoljuk.
  2. A puha vajat először kihabosítjuk a nádcukorral, a mézzel és a vaníliával (mehet bele egy csipet só is), majd egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat.
  3. Hozzáforgatjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát is, majd amikor már csomómentes a tészta, hozzáadjuk az előkészített datolyapasztát és a kevéske tejet is. Alaposan eldolgozzuk.
  4. A kevert tésztát kivajazott-kilisztezett sütőformába (kb. 20x30cm) kanalazzuk, a tetejét pedig elegyengetjük. 185 fokos sütőben sütjük 40-45 percet, ha közben a teteje már nagyon barnulna, fedjük le alufóliával.

karamellszósz

  1. Amíg sül a sütemény, a vajat a cukorral, a mézzel és a vaníliával elkezdjük összeforralni egy kis lábasban.
  2. Hozzáadjuk a habtejszínt, ízlés szerint sózzuk, majd az egészen forralunk egyet. A karamellszósz ezzel készen is van, tegyük félre, amíg elkészül a süti.
  3. A kész sütemény tetejét picit megszurkáljuk, majd ráöntjük a karamellszósz kb. 2/3 részét és hagyjuk így kihűlni, hogy közben a tészta beszívhassa az öntetet.
  4. A süteményt ezután szeleteljük és tálaljuk frissen felvert tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal, na meg a maradék karamellszósszal nyakonöntve.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 20x30

Az egyik leghíresebb brit édesség ez a datolyás-karamellás kevert sütemény, a sticky toffee pudding. A süti akkor az igazi, ha sötétebb, mélyebb ízű cukorféléket használunk hozzá: melaszt ugyan nehéz szerezni itthon, de erdei mézet vagy melaszos nádcukrot sokfelé kaphatunk. Ezekből nemcsak a tésztába, hanem a hozzá/tetejére készített karamellszószba is kerül, utóbbinak köszönhetően lesz nevéhez hűen ragacsos a végeredmény. A datolyán pedig ne spóroljunk, nem kell bele rengeteg, de használjunk jóféle, húsos, lehetőleg medjool datolyát!

Nosalty stories

További receptek

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...