Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvalekváros hájas tészta

Szilvalekváros hájas tészta
Szilvalekváros hájas tészta
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyszüleimnél szilveszteri aprósüteményként szilvalekváros hájas tésztát sütöttek. Szilveszterig általában már levágták a disznót, így volt friss háj bőven. A hájas tésztát jellemzően szilvalekvárral töltötték és porcukorba forgatták. Hájas tésztát természetesen máskor is süthetünk. A recept először a Pécsi Borozó 2011 évi téli számában jelent meg.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hájat megtisztítjuk hártyáitól, majd lekaparjuk vagy ledaráljuk, hűtőbe tesszük.
  2. A lisztből, a tojásból, a sóból és a fehérborból rétestészta keménységű tésztát gyúrunk.
  3. Lisztezett felületen vékonyan kinyújtjuk, és késsel rásimítjuk a hájat. A megkent tésztát feltekerjük, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, az így kapott hosszúkás tészta két szélét középre, majd félbe hajtjuk. Hűvös helyen 30 percet pihentetjük.
  4. Majd ismét nyújtófával lelapítjuk a tésztát, három rétegűre hajtjuk és ismét hűvös helyen 30 percig pihentetjük, majd újabb nyújtás, hajtogatás és pihentetés következik.
  5. Ezt követően fél cm vastagra kinyújtjuk, és 4 x 7 cm nagyságú négyzetekre vágjuk. Mindegyik tésztadarabra diónyi szilvalekvárt rakunk, félbehajtjuk.
  6. 30 percet hűvös helyen pihentetjük, majd előmelegített sütőben készre sütjük.
  7. Még melegen porcukorba forgatjuk. Langyosan kínáljuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 72 547
elküldve: 10
receptkönyvben: 278
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: édes süti
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szilvalekváros hájas, hájas tészta, lekváros hájas kifli

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2012-11-10 15:38

Nekem sem nyílt szét, de ha csak ez lett volna a baj! Hú, rendesen megszenvedtem vele és nem lett jó a végeredmény sem.
1., a 40 dkg lisztbe mikor beleöntöttem a fél dl bort és az egy tojást, kb a felét lehetett meggyúrni, a többi úgy ahogy volt por maradt. Így megnéztem még egy pár ilyen receptet és mindegyikhez vagy 1 dl bor vagy 1 dl tej volt írva. Szóval, hogy gyúrható legyen még hozzá kellet öntenem fél dl bort és még min. annyi tejet de azt már nem mértem.
2., Még soha életemben nem sütöttem rétest, így fogalmam nincs milyen a rétestészta-keménység, de miután keménységről nem lágyságról van szó, így úgy gondoltam, hogy valószínűleg kemény lehet. Szóval jó kemény tésztát gyúrtam, amit azért szépen ki lehetett nyújtani.
3., Amikor rákentem a hideg hájat és feltekertem, egy rakás háj kifolyt belőle és összevissza szakadozott a tészta. Ezért minden hajtogatásnál jócskán meg kellett liszteznem, hogy valamelyest benne maradjon a háj. Olyannyira, hogy még legalább negyed kiló lisztet felvett a tészta.
4., Gyanús volt az is, hogy a 190 fokon való fél órás sütés során ki fog száradni nagyon a tészta, és ez be is következett. A teteje ugyan puha maradt, bár lapos, mert hogy nem jött fel, de az alja...komolyan, mint a ropi...
Szóval én rendesen ráfáztam ezzel a sütivel. Azért nem adom fel, láttam itt egész más technikával és arányokkal is hájas sütit, úgyhogy még fogok próbálkozni, mert nagyon-nagyon szeretem!
5., A töltelékkel is volt bajom...nagyon sok volt ez az egy diónyi mennyiség a kockákra. A fele kifolyt...szerintem a fele in bőven elég lett volna.

Azért estétől másnap délig elfogyott...szóval finom lett, csak az állaga....

p-anna
p-anna Mon, 2012-06-04 17:07

Kedves Tündér!

Hol lehet hájat venni? A hentesnél csak zsírszalonnát láttam.
Üdv.

P.Anna

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Thu, 2012-06-21 23:00

Forró sütő, hideg tészta. Elvileg ekkor szépen megemelkedik és kinyílik. (De az sem baj, ha nem nyílik szét...:)

ntakacsolga
Németi Olga / ntakacsolga Sat, 2012-02-18 21:14

Kedves Tündér!
Nálunk is idősebb családtag (mostoha dédi) készített ilyen szilvalekváros hájas tésztát télvíz idején, gyerekként nagyon szerettem.Sajnos ma már senki sem készíti a családban, nekem nem is volt meg a recept. Nade most! Ki fogom próbálni mindenképpen! Köszi a receptet!!!:-))

1001
sertészsír 25 dkg
finomliszt 40 dkg
tojás 1 db
fehérbor 0.5 dl
0 ízlés szerint
szilvalekvár 10 dkg
porcukor 1 ek