Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vajas zsemle tejes tang zhonggal

Vajas zsemle tejes tang zhonggal
Vajas zsemle tejes tang zhonggal
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tombol a kísérletezés a tang zhonggal itt a NS-in! Először Szeva szakácsnál olvastam róla, majd Helena mutatott nekünk csodás kiflit, kalácsot ezzel a módszerrel. Évi néni pogácsája, na meg Fahéj tejes kalácsa után nekem is ki kellett próbálni ezt a "csoda-módszert"!

Nem csalódtam; habkönnyűre kelt a tészta. Sokkal puhább, pufibb volt a tészta, mint amivel eddig valaha is dolgoztam! Sütés után pedig puha héjú, ruganyos, nagy-lyukacsos, foszlós bélű zsemléket kaptam.

hozzávalók / 6 adag

A tejes tang zhonghoz

A kelt tésztához

  • 50 dkg finomliszt (kenyérliszt)
  • 8 dkg burgonya (1 nagyobb, héjában főtt, pürésített)
  • 1.5 kávéskanál instant élesztő (vagy 2,5 dkg friss)
  • 1.5 dl tej
  • 1 dl kefir
  • 5 dkg vaj (puha, de nem folyós)
  • 1 kávéskanál (lehet több; ízlés szerint)

A zsemlék tetejére

  • 1 db tojás (felvert)
  • 1 dkg mák (kb. 2 evőkanálnyi)

ajánlat

Ha pillekönnyű, foszlós kelt tésztát akarunk készíteni puha héjjal, akkor ajánlom kipróbálásra. : ) 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a tejes tang zhongot: a tejet a liszttel sűrűre főzzük, majd langyosra hűtjük.
  2. A kelt tészta langyos hozzávalóit összekeverjük a tang zhonggal, és kb. 10 perc alatt fényes, rugalmas tésztát dagasztunk- kézzel vagy géppel.
  3. A tésztát (letakarva) kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. Ezután 8 egyenlő részre osztva, zsemléket formázunk belőlük majd sütőlapon pihentetjük 20 percet.  
  5. Ezalatt a sütőt 200 fokra melegítjük, a zsemlék tetejét lekenjük felvert tojással, és megszórjuk tetszés szerinti magvakkal. Itt mákot hintettem egy 'Smiley' stencilen keresztül.
  6. A zsemléket aranybarnára sütjük, majd rácson hűtjük. A zsemléket pedig ne fújjuk le vízzel, mert így lett az egyik fiatal arcocskából hirtelen "öregapó" (baloldali a képen)!
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 463
elküldve: 2
receptkönyvben: 33
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: japán
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: hamburger-buci, édes leveles, perec, burek, kifli, briós, buci, bagel, pita, croissant

egyéb elnevezések

krumplis zsemle, vajas zsemle, tejes-vajas zsemle, házi zsemle, zsemle tang zhonggal, japán zsemle

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-10-23 06:22

Szia Tormika! Nagyon szep kis zsomlek ezek! En buktat sutottem a Fahejka Tang Zhongos kalacs recijevel. Ugy orulok ennek a Tang Zhongnak! Legkozelebb a Te tejes Tang Zhongoddal fogok sutni kalacsot, csak egy kicsit az zavart meg, hogy a Fahej receptjenel a fel kg lisztbol keszult tesztahoz csak a fel adag Tang Zhongot kell felhasznalni. A Te tejes Tang Zhongod ugy tunik szinten annyi lisztbol van mint a Faheje, es Te mind beletetted a zsomleidbe? Koszi, Puszi, Csuki:)))

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-10-23 11:58

Szia Csukikám :) nem tudom, én így olvastam máshol...Te csak készítsd Fahéj után a kalácsot! Jönnek a Te recijeid? Próbáltad a kiflijeidet tang zhonggal? Szerintem pogácsába is szuper lehet...puszi, Tormi :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-10-23 13:41

Rozsos focaccia kenyeret sutottem vele ma, pizzaszosszal megkenve es sajttal megszorva. Nagyon jo lett. Nekem is nagyon tetszik ez a modszer.
Mostanaban nem igen teszek fel recit, csak inkabb masok receptjeit probalgatom es elvezem sutni-fozni....puszi, Cs.:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-10-22 11:07

Tök cukik! Kívül-belül mosolygósak. Ezt onan tudom, minden nagyon pihepuha, ami tang zhonggal készül. Nekem is nemsokára fent lesz a kiflim.
P: F :)

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-10-22 11:33

Fahéjjjka! Én is mosolygósan ettem őket, de hamar visszatértem a sötét lisztes vadkovászoshoz...ma este is az volt a sztár :))) várom a kiflijeidet! Én is feltettem egyet! Puszi, T :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2013-10-21 15:57

Gyönyörű!!!
Pár nappal ezelőtt én is bekavartam a tang zhongot, de nem volt időm a sütéshez. Vajon meddig áll el, vagy jobb ha újat készítek?
Puszi: Piroska

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-10-21 22:37

Én úgy olvastam, hogy 3-4 napig eláll hűtőben ...persze könnyű újat keverni és le lehet hűteni percek alatt....de minek pazarolni, ha nem muszáj :)))

Szeva50
Szeva / Szeva50 Tue, 2013-10-22 00:25

Kedves Torma! Gratulálok! Ugye nem is olyan nagy ördöngösség? Jobb később, mint soha. További jó sütögetést. Éva

csato
csato Mon, 2013-10-21 10:02

Már teljesen behülyítettek evvel csajok ki kell ma próbálnom!Valahogy lopok rá időt.Üdv Csató

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2013-10-21 09:23

Gratulálok a smileykhoz! Isteniek lehetnek. Most nem tudok dütni, mert nincs áramom, de amint lehet, kipróbálom. Imádom őket. Puszi: Vass

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-10-21 11:23

Köszi Vass :) Te már sütöttél egy szebb ilyet!! Te lespriccelted vízzel sütés után???
Ahogy lespricceltem az egyiket, összezsugorodott...így lett ránca az öregapónak :PPP A tiédnek puha volt a héja, vagy ropogós?

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2013-10-21 13:46

Én nem spricceltem, csak ha jól emlékszem gőzben sütöttem. Isteniek az öreg zsemléid. Én arra gondolok, hogy puha volt a héja. Isteni volt és napokig puhán maradt, ez a lényeg. Érdekes, egyszer csináltam valami kenyeret tejes tang zhonggal és az meg nem sikerült. Nem lehet mindig sikeres az ember. Ezek nagyon édesek. Puszi: Vass

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-10-21 23:01

Nekem is vegyes a sikerem a tang zhonggal, meg a véleményem is.... Fehér liszttel, kalácsnak meg zsemlének SZUPER!!!! Mikor Tk liszttel sutottem egy tésztából fele kifli, fele pici cipót, akkor a kiflik jól sikerültek ( ropogós kívül, puha belül), de a kenyér annak ellenére, hogy gyönyörűen nézett ki, átsült, de valahogy vizes lett....nem jó módon.... Majd azért kipróbálok még valami receptet, de azt hiszem a vadkovaszos nem igényli a javítást!!!! :))) azt sem értem, hogyan lett a tk lisztes összeállítás szuper ropogós???? Csak a liszt miatt lehet....na, van mit tanulgatni! Jó a blogod; sokszor beugrom....hihetetlen, amiket sütsz-főzöl...! ÜGYES VAGY!

465
finomliszt 2.5 evőkanál
tej 2.5 dl
finomliszt 50 dkg
burgonya 8 dkg
instant élesztő 1.5 kávéskanál
tej 1.5 dl
kefir 1 dl
vaj 5 dkg
1 kávéskanál
tojás 1 db
mák 1 dkg