Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi lenmagos-rozsos zsemle

Házi lenmagos-rozsos zsemle
Házi lenmagos-rozsos zsemle
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sajnos későn tértem észhez, és akkor készítettem a fotót, mikor már 10-ből 9 zsemle elfogyott, mivel nagyon ízlett az egész családnak. Ez az egy zsemle maradt holnapra, én pedig lecsaptam rá, konkrétan leteszteltem, hogyan tartja magát másnap. Ugyanolyan finom, mint mikor frissen fogyasztottuk, egyáltalán nem száradt meg, nagyon ízletes és puha maradt! :) Ajánlom a receptet azoknak, akik rendelkeznek kenyérsütő géppel, mivel azzal könnyen elkészíthető. A családunk ezt a receptet egy "tuti" receptnek könyvelte el, mivel nem igényel extra hozzávalókat, az elkészítése valóban könnyű, és a végeredmény garantáltan finom, amelyre megéri várni. Ráadásul sok jó hozzávalóval fel lehet dobni ezt a receptet, amelyből igazi finom, friss, egészséges házi zsemlék készülhetnek. A recept elkészíthető saját kezűleg is: egy alapos dagasztás (a gép kb. 20 percig folyamatosan dagaszt), és egy bő órát, akár másfél órát is hagyni kell a tésztát kelni, kellemesen meleg helyen. Nekünk otthon van ehhez a recepthez megfelelő csésze ("cup"), evőkanál és kávéskanál, így az átváltások a következőek, lemértem s megadtam őket: 1 csésze liszt 130 g lisztnek felel meg, 1 csésze víz 240 ml víz, 1 ek 15 g-ot takar, 1 kk 10 g-ot. A biztos eredmény érdekében javasolt a kenyérlisztek felhasználása, de fehérlisztből is elkészíthető a zsemle. Akinek nincs otthon teljes kiőrlésű lisztje vagy ilyesmi, akkor dolgozhat 4 csésze fehérlisztből is a 3 fehér és 1 rozs helyett. Az sem okozhat gondot, ha puffasztott amarántmaggal vagy búzakorpával, zabkorpával gazdagítjuk a receptet. Viszont érdemes azt tenni, hogy ha hozzáadok ezekből pl. 2 evőkanálnyit, akkor ugyanennyit vegyünk el a lisztből is, mert a végén elronthatjuk velük az arányokat, és nem úgy fog megkelni a tészta, ahogy elvártuk volna. Miután megkelt a tészta, akkor pihentethetjük további 15-20 percig, utána kifli is formázható belőle, s ugyanilyen módszerrel kifliket is süthetünk ebből a tésztából.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Fontos, hogy mindenből szobahőmérsékletű hozzávalókkal dolgozzunk.
  2. A sütőmargarin megolvasztjuk (éppen, hogy folyékony kezdjen lenni). Tojásokat felverjük.
  3. Kenyérsütő (és egyben dagasztó) gépbe töltjük: a vizet, a sót, a tojásokat majd a sütőmargarint.
  4. A lisztet, a cukrot és a lenmagot kimérjük, majd összekeverjük egy nagyobb tálban. Ezután ráöntjük ezeket a hozzávalókat a már gépbe töltött folyékony hozzávalókra. Ne egy nagy kupac legyen középen, hanem elegyengetjük a lisztes keveréknek csupán a felszínét a gépben, hogy ne keveredjen a folyékony hozzávalókkal.
  5. A szárított élesztőt kimérjük, majd a lisztes keverék közepére ráöntjük (nem szétszórjuk, hogy egy kupacban maradjon!). Fontos, hogy az élesztő ne érintkezzen csak a lisztes keverék felszínével.
  6. A gépen kiválasztjuk a dagasztás funkciót, amely egyben keleszti is a tésztát (kb. 1 óra 50 perc szokott lenni).
  7. A tésztát 10 egyenlőre részre osztjuk az enyhén lisztezett nyújtódeszkán. Ha túl ragad a tészta, akkor a kezünket is meglisztezhetjük egy kicsit, s így formálunk 10 zsemlét a jól megkelt tésztából. Más dolgunk nincs, csak elhelyezni őket a sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal bélelt tepsiben.
  8. Előmelegített sütőben 200 fokon alul-felül sütéssel kb. 13-15 percig sütjük. (Vagy 10 perc alul-felül sütés, majd maradék 5 percben hőlégkeveréses funkcióval sütjük meg - mi így szoktuk).
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 289
elküldve: 2
receptkönyvben: 46
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Lunaria

Mióta szakács: 2013.01.13.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: bagel, briós, pita, hamburger-buci, kifli, croissant, perec, édes leveles, burek, buci

egyéb elnevezések

zsemle, zsömle, cipó, házi zsemle

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fehérke37
fehérke37 Thu, 2015-05-21 13:54

Nagy kár hogy nincs kenyérsütőgépem, mert azon kívül mindenem van, és szívesen megsütném

nikipszilon
nikipszilon / nikipszilon Thu, 2014-02-06 12:47

Szia. Tegnapelőtt megcsináltam a zsemléket, aranyos kis ducik lettek, és bár a családnak nagyon ízlett, még apa is megdicsérte (ez nagy szó), nekem egy kicsit túl édes volt. Már-már zavaróan. Ma vagy holnap akarok még sütni, és megpróbálom több sóval, bár a tésztája isteni lett, szóval egy kicsivel lehet, hogy több élesztőt rakok bele, nehogy a só nagyon meggátolja. Ja, és a másik: nekem az élesztőből is kevesebb mint egy csomag lett a 2 és 2/3 kávékanál. De ez csak megjegyzés, a tésztája isteni könnyű és puha! :)

533
víz 240 ml
tojás 2 db
margarin 45 g
finomliszt 390 g
rozsliszt 130 g
lenmag 2 ek
cukor 45 g
10 g
instant élesztő 1.5 tasak