r
Nosalty Logó

Diós pozsonyi kifli Timcsótól

Timcsó
Diós pozsonyi kifli Timcsótól
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

1460
Kalória
25.8g
Fehérje
171.6g
Szénhidrátok
77.1g
Zsír
63.1g
Víz
152.5g
Koleszterin
7.8g
Rost
60.3g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 1460 kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 5837 kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 388 kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.8 g

Zsír

  • Összesen
    77.1 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    153 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    876 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    161 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    117 mg
  • Foszfor
    377 mg
  • Nátrium
    157 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    171.6 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    63.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    362 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    125 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    355 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 1460 kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    103.3 g

Zsír

  • Összesen
    308.5 g
  • Telített zsírsav
    118 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    105 g
  • Koleszterin
    610 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3504.1 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    213 mg
  • Kálcium
    642 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    468 mg
  • Foszfor
    1509 mg
  • Nátrium
    629 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    686.4 g
  • Cukor
    241 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    252.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1448 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    498 micro
  • Kolin:
    323 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1419 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    340 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    353 micro
Összesen 5837 kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    232.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.6 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    16.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 388 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, sót, kicsit kézzel elkeverjük, aztán hozzáadjuk a lisztet és végül összemorzsoljuk a vajjal, készre gyúrjuk. A tálat lefedjük egy ruhával, és kb. 1 órát pihentetjük.
  2. A tölteléket elkészítjük, amíg pihen a tésztánk: a vizet a cukorral feltesszük forrni, majd ha forr, és szép nagy „hólyagokat vet”, akkor ráöntjük a darált dióval kevert morzsára és a citromhéjra, majd félretesszük hűlni.
  3. Ezután, ha letelt a tészta pihenő ideje, 24 darab 3,5 dkg-os gombócot formázunk belőle, és újra pihentetjük ismét 1 órát.
  4. A töltelék, ha kihűlt, belisztezünk egy tálcát, és lisztes kézzel kimérünk belőle 24 darab 2 dkg-os golyót.
  5. Elkezdjük a kiflik készítését: egy tésztagolyót a gyúrólapra teszünk, és csak hosszanti irányban nyújtjuk, körülbelül 24 centisre, aztán a közepére teszünk egy töltelék gombócot, amit előtte nudli alakúra sodortunk, és kicsit megnyújtottunk a tésztán.
  6. Aztán a töltelékes tésztát keresztbe tesszük a gyúrólapon és feltekerjük, majd patkó alakúra formázzuk. 24 kifli lesz belőle (nekem ez pont 2 nagy tepsire fért rá).
  7. Ha kész, lekenjük őket csak tojássárgájával, majd ha teljesen megszáradtak, akkor tojásfehérjével (ez úgy működik, mint a „repesztőlakk”), ettől lesz szép márványos a Pozsonyi.
  8. Aztán ha pihentek újból kb. 1 órát, és már szemmel láthatóan márványos a tetejük, akkor mehetnek a sütőbe. (Ha reggelire frissen akarjuk, akkor egyszerűen a hűtőbe tesszük lekenés után.)
  9. Először 200 fokon kezdjük, és 2-3 perc múlva levesszük 170-re, majd a sütés utolsó 5 percében csak szárítjuk 150 fokon. 15 perc alatt szép aranybarnára sültek.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Sütés hőfoka: 170 °C

Maga a süti egy klasszikus, nem mai találmány, de nemrég látta a család egy tv reklámban és megkívánták (persze a reklám nem a pozsonyiról szólt :-) nem ez volt a lényeg), és azt kérték, ilyet süssek... nem találtam olyan receptet, ami tetszett volna, így átalakítottam egyet.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Grillparti füstmentesen – Megvan hozzá a tudásod?

Elérkezett a hivatalos grillezési szezon kezdete – ilyenkor egyre többen hódolnak a szabadtéri sütés örömeinek. A jó levegőn lenni egészséges, és a szabad tűzön készült étel is az lehet, ha felkészülten vágunk bele a sütögetésbe. A grillezésnek is létezik ártalomcsökkentett módja, ehhez azonban mítoszok helyett a tények ismerete szükséges.

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...