adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
-
142 g rizsliszt
-
56 g burgonyakeményítő
-
2 tk sütőpor
-
0.5 kk só
-
75 ml olívaolaj
-
2 ek rum
-
3 evőkanál narancslé
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
150 g cukor
-
3 db tojás
646
Kalória
9g
Fehérje
81g
Szénhidrát
31.8g
Zsír
41.5g
Víz
135g
Koleszterin
2.1g
Élelmi rost
38.5g
Cukor
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 20% Zsír
Összesen
646
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 20% Zsír
Összesen
2583
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 31.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 757.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 256 mg
-
Nátrium 326 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 81 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 41.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 115 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 191 micro
Összesen
646
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36 g
Zsír
-
Összesen 127.4 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 38 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3031.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 70 mg
-
Kálcium 460 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 161 mg
-
Foszfor 1023 mg
-
Nátrium 1302 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrát
-
Összesen 324.1 g
-
Cukor 154 mg
-
Élelmi rost 8 mg
Víz
-
Összesen 166 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 236 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 136 micro
-
Kolin: 458 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 49 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 763 micro
Összesen
2583
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 18.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 435.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 187 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 46.6 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 23.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 110 micro
Összesen
371
kcal
Elkészítés
- A száraz hozzávalókat (liszt, keményítő, só, sütőpor, cukor) tálba mérjük, összekeverjük.
- Belereszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a narancslevet, rumot és az olajat, kissé elkeverjük.
- Egyenként ütjük bele a tojásokat, és keverjük egyneművé, majd a végén 2-3 percig keverjük, habosítjuk a masszát.
- Sütőpapírral teljesen kibélelt kisméretű tepsibe öntjük a masszát (elég híg lesz), megszórjuk a tetejét dióval.
- 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 20 percig, majd mérsékeljük a hőfokot 150 fokra, és 15-20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! (A tepsiméret, a tészta vastagsága mindenképp befolyásolja a sütési időt: nagyobb tepsiben laposabb tésztával rövidül a sütési idő!)
- A kisült tésztát a sütőpapírral emeljük ki a formából, tegyük rácsra, hagyjuk teljesen kihűlni, utána szeljük.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 p
- Sütés ideje: 40 p
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 28x19
Kedves ismerőstől kaptam a receptet külhonból. Nézegetem már hetek óta, mert olívaolajt süteménybe...?! Tartottam tőle... Az eredmény azonban egyáltalán nem kellemetlen, különleges aromájú sütemény lett. Az olívaolaj aromája érződik, de kellemesen egyensúlyozza a narancs és a rum keveréke. Extra szűz, zöldes olívaolajom volt itthon, lehet hogy a sárga, light változat kevésbé lenne karakteres benne. Mindenképp különleges ízélmény! A tészta állaga leginkább az olajos piskótáéra emlékeztet. Többféle csonthéjassal is készíthető, és savanykás lekvárt is el tudok képzelni mellé.