r
Nosalty Logó

Diós nyúl

giuliettalupa
Diós nyúl
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

669
Kalória
55.7g
Fehérje
9.8g
Szénhidrát
41.8g
Zsír
264.9g
Víz
175g
Koleszterin
2g
Élelmi rost
2.9g
Cukor
  • 15% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 669 kcal
  • 15% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 4005 kcal
  • 15% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 175 kcal
  • 15% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.7 g

Zsír

  • Összesen
    41.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    175 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1107.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    121 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    675 mg
  • Nátrium
    136 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    9.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    264.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    129 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    18 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    125 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    405 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    421 micro
Összesen 669 kcal
  • 15% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    334.1 g

Zsír

  • Összesen
    250.9 g
  • Telített zsírsav
    77 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    90 g
  • Koleszterin
    1050 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6642.6 g
  • Cink
    30 mg
  • Szelén
    373 mg
  • Kálcium
    727 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    601 mg
  • Foszfor
    4052 mg
  • Nátrium
    817 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    59.1 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    1589.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    776 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    108 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    74 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    752 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    112 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    351 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    573 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2430 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2525 micro
Összesen 4005 kcal
  • 15% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    290.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    177 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    69.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    106 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 175 kcal

Elkészítés

  1. Az egész nyulat feldaraboljuk, kb. 6 dekás darabokra, majd sózzuk. Felhevített vajon pár perc alatt átpirítjuk a nyúldarabokat.
  2. A nyúlhúst a zsiradékkal együtt egy jénai tálba (vagy tepsibe) helyezzük, hozzáöntjük a fehérbort, beleszórjuk a szemes és a szegfűborsot, a fokhagymagerezdeket, és teszünk hozzá egy kevés vizet (1dl) is, majd letakarjuk alufóliával.
  3. A sütőbe toljuk, és kb. 50 percig sütjük kis lángon, figyelve arra, hogy ne párologjon el túlságosan a hús alól a lé. Amennyiben ez megtörténne, pótoljuk opcionálisan borral vagy vízzel.
  4. Ha megpuhult a nyúlhús, megvárjuk, amíg meghűl, majd lefejtjük a húst a csontokról. A nagyobb húsdarabokat még apríthatjuk, hogy falatnyi nagyságúak legyenek.
  5. A pecsenyelét leszűrjük egy kis lábosba, majd hozzáadjuk a főzőtejszínt, és csomómentesre keverjük benne a keményítőt. Beleszórjuk az apróra vágott diót és az őrölt fűszereket (fekete bors, szerecsendió), és pár perc alatt kis lángon besűrítjük.
  6. A nyúlhús-darabokat visszahelyezzük a jénai tálba, majd leöntjük a tejszínes-diós mártással, meglocsoljuk egy kevés citromlével, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Tálalás előtt pár percre betoljuk a sütőbe, hogy átmelegedjen.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C

Régen sok nyulat tartottunk, így gyakran került az asztalunkra nyúlhús. Nagyon egészséges, könnyű ételek készíthetők belőle. A klasszikus vadas mellett a család nagy kedvence a diós nyúl, amelynek a receptjére egy orosz szakácskönyvben bukkantam még évekkel ezelőtt, és azóta sokszor elkészítettem. Egyszerű a receptje, mégis nagyon különleges, izgalmas az ízvilága. Különféle körettel tálalható, de talán a legfinomabb vajon pirított polentával vagy knédlivel.

További receptek

Yakitori

Ha Japán ételeire gondolunk, legtöbben a sushit, a rament vagy a tempurát említjük. Pedig a mindennapok igazi hőse egy sokkal egyszerűbb fogás: a yakitori, vagyis a parázson sült ...

Hering András

Souvlaki

A souvlaki a görögök saslikja, azzal a lényegi különbséggel, hogy náluk csak hús kerül a nyársakra, azt viszont előtte illatos pácban érlelik. Hagyományosan sertésből készült ez a ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek