r
Nosalty Logó

Souvlaki

Rosanics Petra
Souvlaki
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

415
Kalória
26.3g
Fehérje
4.5g
Szénhidrát
30.5g
Zsír
141.1g
Víz
99.2g
Koleszterin
1.1g
Élelmi rost
867.6mg
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 415 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 1659 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 155 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.3 g

Zsír

  • Összesen
    30.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    504.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    301 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    141.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 415 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    105.3 g

Zsír

  • Összesen
    122.1 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    77 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    397 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2017.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    143 mg
  • Kálcium
    143 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    159 mg
  • Foszfor
    1205 mg
  • Nátrium
    350 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    18 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    564.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    53 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    75 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    372 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    235 micro
Összesen 1659 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    11.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    187.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    52.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 155 kcal

Elkészítés

  1. A páchoz a hozzávalókat egy edényben összekeverjük - a citromnak a lereszelt héját és a kifacsart levét is felhasználjuk.
  2. Húsból lényegében akármilyet használhatunk, nálunk most hagyományos módon disznóból, illetve a mindig divatos csirkéből készültek a nyársak. A húst ha kell tisztítsuk meg a cafatokról, majd vágjuk hasonló méretű darabokra, egy-egy darabka nagyjából falatnyi legyen.
  3. A pác felét a sertéshúsra, a másik felét a csirkecombra öntjük, mindkettőt alaposan összeforgatjuk a lével, majd minimum 2 órára hűtőbe tesszük pácolni.
  4. A pihentetett húst ezután hurkapálcákra tűzzük - nálunk ebből a húsmennyiségből 4-4 nyárs készült, de ízlés szerint akár vegyes nyársakat is készíthetünk.
  5. A nyársakat egy kis sütőedényre fektetjük úgy, hogy a hurkapálca kétoldalt az edény szélén támaszkodjon, a hús pedig az edény felett legyen. Ez azért praktikus, mert így jól tud pirulni a hús és a kifolyó levet is fel tudjuk fogni, így nem koszolja össze a sütőt.
  6. 200 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük a nyársakat, ügyelve rá, hogy félidőnél forgassunk rajtuk egyet.
  7. A kész souvlakit tálaljuk azon melegében, kínáljunk mellé ízlés szerint tzatzikit, hasábburgonyát, görög salátát, olajbogyót és pirított pitagerezdeket. A húsból kisült szaftot érdemes eltenni, mert ha nem fogyna el azonnal minden nyárs, a maradékot érdemes újramelegítéskor ebben felmelegíteni, így nem fog kiszáradni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Főzés módja: marinálás, pácolás, érlelés
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A souvlaki a görögök saslikja, azzal a lényegi különbséggel, hogy náluk csak hús kerül a nyársakra, azt viszont előtte illatos pácban érlelik. Hagyományosan sertésből készült ez a könnyed húsos fogás, de ma csirkéből is legalább ennyire népszerű, sőt, akár vegyes nyársakat is készíthetünk. Fogyaszthatjuk magában egy könnyed görög saláta vagy tzatziki mellé, de akár pitába is csomagolhatjuk és kínálhatjuk souvlaki gyrosként.

További receptek

Yakitori

Ha Japán ételeire gondolunk, legtöbben a sushit, a rament vagy a tempurát említjük. Pedig a mindennapok igazi hőse egy sokkal egyszerűbb fogás: a yakitori, vagyis a parázson sült ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Top Receptek