adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
-
1 dl olívaolaj
-
1 dl fehérbor
-
5 gerezd fokhagyma
-
1 db citrom
-
1 ek oregánó
-
1 tk rozmaring
-
1 tk füstölt pirospaprika
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
350 g csirkecomb
-
350 g sertés szűzpecsenye
415
Kalória
26.3g
Fehérje
4.5g
Szénhidrát
30.5g
Zsír
141.1g
Víz
99.2g
Koleszterin
1.1g
Élelmi rost
867.6mg
Cukor
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
21g olívaolaj188 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
43g citrom7 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1g oregánó2 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
88g csirkecomb97 kcal
-
95 kcal
Összesen
415
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
85g olívaolaj751 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3g oregánó8 kcal
-
1g rozmaring1 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
350g csirkecomb389 kcal
-
350g sertés szűzpecsenye382 kcal
Összesen
1659
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
7.9g olívaolaj70 kcal
-
9.3g fehérbor8 kcal
-
1.4g fokhagyma2 kcal
-
15.8g citrom2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.3g oregánó1 kcal
-
0.1g rozmaring0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
32.6g csirkecomb36 kcal
-
32.6g sertés szűzpecsenye36 kcal
Összesen
155
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.3 g
Zsír
-
Összesen 30.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 504.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 301 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 4.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 141.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 93 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
415
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 105.3 g
Zsír
-
Összesen 122.1 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 77 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 397 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2017.6 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 143 mg
-
Kálcium 143 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 159 mg
-
Foszfor 1205 mg
-
Nátrium 350 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 18 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 564.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 53 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 75 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 32 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 372 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 235 micro
Összesen
1659
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 187.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 1.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
Víz
-
Összesen 52.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Összesen
155
kcal
Elkészítés
- A páchoz a hozzávalókat egy edényben összekeverjük - a citromnak a lereszelt héját és a kifacsart levét is felhasználjuk.
- Húsból lényegében akármilyet használhatunk, nálunk most hagyományos módon disznóból, illetve a mindig divatos csirkéből készültek a nyársak. A húst ha kell tisztítsuk meg a cafatokról, majd vágjuk hasonló méretű darabokra, egy-egy darabka nagyjából falatnyi legyen.
- A pác felét a sertéshúsra, a másik felét a csirkecombra öntjük, mindkettőt alaposan összeforgatjuk a lével, majd minimum 2 órára hűtőbe tesszük pácolni.
- A pihentetett húst ezután hurkapálcákra tűzzük - nálunk ebből a húsmennyiségből 4-4 nyárs készült, de ízlés szerint akár vegyes nyársakat is készíthetünk.
- A nyársakat egy kis sütőedényre fektetjük úgy, hogy a hurkapálca kétoldalt az edény szélén támaszkodjon, a hús pedig az edény felett legyen. Ez azért praktikus, mert így jól tud pirulni a hús és a kifolyó levet is fel tudjuk fogni, így nem koszolja össze a sütőt.
- 200 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük a nyársakat, ügyelve rá, hogy félidőnél forgassunk rajtuk egyet.
- A kész souvlakit tálaljuk azon melegében, kínáljunk mellé ízlés szerint tzatzikit, hasábburgonyát, görög salátát, olajbogyót és pirított pitagerezdeket. A húsból kisült szaftot érdemes eltenni, mert ha nem fogyna el azonnal minden nyárs, a maradékot érdemes újramelegítéskor ebben felmelegíteni, így nem fog kiszáradni.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 25 p
- Főzés módja: marinálás, pácolás, érlelés
- Sütés ideje: 25 p
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
A souvlaki a görögök saslikja, azzal a lényegi különbséggel, hogy náluk csak hús kerül a nyársakra, azt viszont előtte illatos pácban érlelik. Hagyományosan sertésből készült ez a könnyed húsos fogás, de ma csirkéből is legalább ennyire népszerű, sőt, akár vegyes nyársakat is készíthetünk. Fogyaszthatjuk magában egy könnyed görög saláta vagy tzatziki mellé, de akár pitába is csomagolhatjuk és kínálhatjuk souvlaki gyrosként.