Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás-mandulás almatorta

Vaníliás-mandulás almatorta
Vaníliás-mandulás almatorta
60 perc / sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rengeteg kipróbálásra váró receptem van, ezt a tortát egy régi Tina újságban találtam és legalább 5-6 éve készültem megsütni. Most érkezett el az ideje. Augusztus végén sütöttem meg először, azóta már háromszor került asztalra. Bár jókora és nagyon tömény (1 szeletnél nem lehet egyszerre többet enni belőle) mégis hamar elfogy az egész torta. Nagyon szeretem a gyümölcsös sütiket, az almát is minden formában. Szerintem ez egy telitalálat recept. Nagyon szeretem. Remélem másnak is fog ízleni.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mandulát, a lisztet, a forgácsokra vágott vajat, a vaníliás cukorral, 12 dkg cukorral, csipet sóval, és  az egész tojással összegyúrjuk. Folpackba csomagolva 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  2. Közben a meghámozott, feldarabolt almát citromlével megöntözzük. A pudingport 10 dkg cukorral és 1 dl almalével elkeverjük  A feldarabolt almát a maradék almalébe szórjuk, felforraljuk, majd kb. 1 percig kevergetve főzzük. Beleszórjuk a mazsolát, és  a feloldott pudingporral besűrítjük. Kb 1 percig kevergetve főzzük, végül félrehúzva hűlni hagyjuk.
  3. Lisztezett deszkán a tészta 2/3-át 35 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, és margarinnal gyengén kikent kapcsos tortaformába fektetjük úgy, hogy kb. 5 cm magas pereme legyen. Az almás masszát a tésztára simítjuk. A maradék tésztát 26 cm átmérőjű lappá nyújtjuk, és a töltelékre fektetjük, körben a tészta peremmel összenyomkodjuk. Előmelegített sütőben, 200 fokon 40 percig sütjük. Sütőpapírral letakarjuk, majd további 20 percre visszatoljuk a sütőbe.
  4. Serpenyőben a mandulapelyhet szárazon megpirítjuk. A tojásfehérjét kikeverjük a porcukorral. A kihűlt torta  tetejét a fehér cukormázzal bevonjuk, és a mandulapehellyel megszórjuk. Tetszés szerint almaszeletekkel, és citromfűvel díszítjük.

 

  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 812
elküldve: 0
receptkönyvben: 28
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

marcipann

Mióta szakács: 2011.11.25.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mandulás almatorta, almatorta mandulával

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

622
mandula 10 dkg
finomliszt 30 dkg
vaj 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 12 dkg
1 csipet
tojás 1 db
alma 1 kg
citromlé 1 citromból nyert
vaníliás pudingpor 2 tasak
tej 1 l
almalé 7 dl
cukor 10 dkg
mazsola 10 dkg
mandulapehely 8 dkg
tojásfehérje 1 db
porcukor 20 dkg
alma 1 közepes db
citromfű 0 ízlés szerint