Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellás almatorta

Karamellás almatorta
Karamellás almatorta
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A most éppen 13 éves FIÚ gyermekem egészen kicsi kora óta imád a konyhában alkotni. Az egyik konyhánkban (Diszelben) csináltattam külön az ő számára egy lenyitható pultot, olyan alacsonyat, hogy kényelmesen dolgozhasson rajta - akkor 7 éves volt. Egészen elvarázsolt sütiket alkotott az ő deszkáján! (A legkellemetlenebb érzés, amikor a szeretett lény kedvességből olyan étellel kínál, amiről kétséget kizáróan látszik, hogy nem a Te ízlésed szerint való - nyilván mindenki átélte már. Extra nehéz a feladat, amikor a gyermeked ambícióit akarod NEM letörni!!)
Vilmos ma már tényleg remek ételeket alkot! A minap együtt nézegettük a Szakácsok Könyvét, ahol látott egy almatortát, amiről eszébe jutott egy egri vendéglő, ahol igen finom almatortát evett az apjával, amiről eszébe jutott a mi karamellás almatortánk - muszáj volt gyorsan elkészíteni.
A felét bevitte a suliba nagyképűsködni...

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tésztára

ajánlat

 


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a cukorral, vajjal és az élesztővel elmorzsoljuk, a tejföllel nyújtható tésztává gyúrjuk.
  2. Kinyújtjuk és a tortaforma karimájával kivágjuk a tortaforma méretét. A leeső tésztából húrkát formálunk és ellapogatva a tésztára peremet képezünk.
  3. Rászórjuk a diót és a fahéjat, ráhelyezzük az almát.
  4. 160 fokon 20 percig sütjük, közben elkészítjük a karamellát.
  5. Forrón körkörösen az almára csurgatjuk, nem sütjük tovább, hagyjuk hűlni.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 18 átmérő cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 74 314
elküldve: 11
receptkönyvben: 839
elkészítve: 10/31
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karamellás-almás süti, almatorta karamellával

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Óraműrepattanó
Óraműrepattanó Mon, 2012-09-03 21:14

Ez egy egyszerű és nagyon finom recept. Bár a karamell megizzasztott, de második nekifutásra csak megkapta az aranyló koronát az almás torta. :)

kicsivik
kicsivik / kicsivik Sun, 2011-03-20 20:56

Ildikó, a ropogós karamellával megcsurgatott, fahéjas tészta önmagában is mennyei volt!
Nem terveztem sütit vasárnapra, véletlenül akadtam a receptre, de a megoszló vélemények kíváncsivá tettek. Egyszerű és gyors, semmi extra hozzávaló. Hát azt kell mondjam, ezzel a tortácskával az ég egy adta világon semmi baj nincs, és habár a másik 2 verziót sajnos nem volt szerencsém megízlelni, így látatlanban én is emellett teszem le a voksom. A párom egy hatalmas tányér lencsefőzelék után is repetázott belőle. Azt hiszem ez mindent elmond.

eszterkalmar
eszterkalmar Wed, 2011-03-16 18:38

Nálunk is nagy siker volt, annak ellenére, hogy a tészta nem igazán kelt meg. Porélesztőből csináltam, amit simán a cukros liszthez kevertem és csináltam, ahogy a recept írta. Mást kellett volna csinálnom az élesztővel? Mennyire kellett volna megnőnie? Milyen vastagra kell kinyújtani a tésztát?

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Wed, 2011-03-16 19:22

Kedves Eszter!
A porélesztőt érdemes előre megfuttatni kevés cukorral, liszttel és langyos tejjel, már csak azért is, mert néha 'halott', azaz nem keleszt egyáltalán.
A tésztát úgy fél centi vastagra nyújtjuk, és duplájára kell nőnie.
Üdv: Ildikó

magdi.papp
magdi.papp Mon, 2010-10-25 15:05

Sziasztok---én is megcsináltam most az almatortát. Szerintem nagyon finom, bár nekem a sütöm nem igazán jól sűt.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-10-09 17:38

Köszi nagyon jó lett!A családban nagy sikert aratot.!

durcs
Durcsó / durcs Mon, 2010-03-08 16:08

Köszi a családi akciót és a javítást, már régóta vártam a választ. Majd igyekszem kipróbálni az újat, nagyon jól néz ki.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Tue, 2010-03-02 22:41

Köszi Petra!
Csapatunk közös ügyködésének eredménye képpen most tehát a fődíjnyertes recept van fenn, a megfelelő adagokkal és tepsimérettel.
Bátran ajánlom figyelmetekbe!
Ildikó

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Tue, 2010-03-02 18:08

Tévedés, nem tudom módosítani a hozzávalókat és az elkészítés módját, az eredeti recept maradt, a kép új. Tehát, itt írom a fődíjast, a 18 cm átmérőjű tortaformához - ezt engedte módosítani a program, pedig az eredeti recept a 28 cm átmérőjű formához adja a hozzávalókat:

Hozzávalók tehát a 18 cm átmérőjű formához, először a tésztához: 15 dkg liszt, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 dkg élesztő, csipet só, 2 ek tejföl.
A tésztára: 5 dkg darált dió és 2 db alma.
Majd 15 dkg cukorből készült karamella - vaj nélkül.
Elkészítés:
A lisztet a cukorral, vajjal és az élesztővel elmorzsoljuk, a tejföllel nyújtható tésztává gyúrjuk.
Kinyújtjuk és a tortaforma karimájával kivágjuk a tortaforma méretét. A leeső tésztából húrkát formálunk és ellapogatva a tésztára peremet képezünk.
Rászórjuk a diót és a fahéjat, ráhelyezzük az almát.
160 fokon 20 percig sütjük, közben elkészítjük a karamellát.
Forrón körkörösen az almára csurgatjuk, nem sütjük tovább, hagyjuk hűlni.
Másnap a legfinomabb.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Tue, 2010-03-02 17:36

Gyengélkedett az internetem egy ideje, én azonban nem gyengélkedtem. Nagyon zavar, ha valaki(k) nem szeretik a receptjeimet, hát kísérletbe fogtam Durcs és June reklamációi alapján. Sajnos Durcs bejegyzését és sem észleltem annak idején, csak most, June bejegyzése miatt.
Három különböző módon készítettem el a karamellás almatortát és zsűri elé bocsátottam az eredményt (gyerekeim). Egyöntetű vélemény szerint a fenti recept nyerte a fődíjat.
Ennek megfelelően már kijavítottam a receptet. Amit most olvastok, az a díjnyertes. Még a képet is cseréltem.
Az eredeti recept volt az egyik, a tészta tojással és (az élesztő helyett) sütőporral, a karamellával tovább sütve, 28 centis kerek tortaformában 6 db (1 kg) alma ráfért.
A második figura a diós-csokis túrótorta http://www.nosalty.hu/dios-csokis_turotorta_recept_2237 tésztájára helyezett 4 db alma (26 centic tortaformában) elősütés után vajas karamellável öntve, tovább sütve.
Egyik sem volt éppen rossz, sőt! a fődíjat mégis a feltett recept vitte.
Az élesztős, tojás nélküli tészta finom és porhanyós, a karamellát melegen az almára öntve nem érdemes tehát tovább sütni.
Ha még van kérdés, boldogan válaszolok, ne hagyjuk ki ezt a remek sütit a repertoárból!

Üdv: Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-02-20 01:02

Kedves Durcs!

Kár, hogy csak most vettem észre a hozzászólásod. A barátnőm sütött karamellás almatortát, ami nagyon ízlett, de elfelejtettem elkérni a receptet. Így amikor megtaláltam az interneten, nagyon megörültem neki. Nincs még túl nagy tapasztalatom a sütés-főzésben, ezért mindent a recept szerint csináltam. Az eredmény borzalmas. Nem hiszem, hogy te vagy a béna.

A recept helytelen vagy pontatlan, bár lehet, hogy egy tapasztalt háziasszony valami jót is ki tud sütni belőle, ha módosítja a leírtakat. De akkor minek a recept?

durcs
Durcsó / durcs Tue, 2009-10-27 23:52

Kedves Ildikó! Pár napja megsütöttem a tortát, és, hát, csináltam már jobbat is... A megadott recept szerintem elég hiányos. Én nem tettem joghurtot a tésztába, ennek ellenére olyan ragadós lett, hogy nemhogy nyújtani, de gyúrni sem lehetett. Hatalmas adag plusz liszt segített rajta - ettől meg persze irtó száraz lett a végeredmény. Mit ronthattam el? Ezen kívül szerintem a tortaforma mérete sem ártana. Ja, és egy "normál" tortaformába téve az 1 kg alma rengeteg lett, nem is fért bele. Lehet, hogy én voltam nagyon béna.

620
finomliszt 15 dkg
cukor 10 dkg
vaj 5 dkg
élesztő 1 dkg
1 csipet
tejföl 2 ek
dió 5 dkg
alma 2 db
cukor 15 dkg