Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós-meggyes tortahajó

Diós-meggyes tortahajó
Diós-meggyes tortahajó
55 perc / előkészület: 25 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyors piskóta dióval, meggyel.
A kemény héjú gyümölcsök, így a dió előnye, hogy kitűnő E-vitamin források. A dió csökkenti a szívbetegség kockázatát, megelőzhetjük vele a szívinfarktust. Tiamint és niacint tartalmaz. A vegetáriánusok számára is igen hasznos, mert megfelelő fehérje- és ásványianyag-forrás. A dióbél magas tápértékű, ízletes. 186 g fehérjét, 570 g zsírt, 117 g szénhidrátot, 17 g szerves sót, 28 g rostot tartalmaz kilogrammonként. A dióolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, és 72 % linolsavat (omega zsírsav), valamint 20 % fehérjét és többféle vitamint is tartalmaz. A dióbél kalóriatartalma hozzávetőleg a marhahúséval azonos.
Egyesek nyelvét, száj-nyálkahártyáját viszketést okozva irritálhatja!

Átlagosan 75 dkg dióból lesz 30 dkg dióbél.


hozzávalók / 6 adag

A piskótatésztához

A diókrémhez

  • 20 dkg cukor (kristály)
  • 1 dl tej (házi)
  • 20 dkg dió (darált, pörkölt)
  • 20 dkg vaj (házi)

A díszítéshez

  • 20 dkg meggy (magozott, befőtt is lehet)

ajánlat

Kiadós sütemény, aki szereti a diót, imádni fogja.
Tippek:
Aki szereti a konyakos meggyet, a meggyet konyakba áztathatja.

Aki még meggyesebben szeretné a tortát - még 30-50 szem meggyet tehet a megkent piskótalapokra is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 8 tojásos piskótatésztát sütünk a hozzávalókból, annyi a különbség, hogy nem sima lisztet, hanem réteslisztet a pörkölt, darált dióval elkeverve tesszük a piskótatészta-masszába.
  2. A piskótamasszát a sütőtepsibe egyenletesen beleöntjük (ne nagyon törjön),  és behelyezzük az előmelegített sütőbe. Kb. 30 percig sütjük, addig elkészítjük a krémet:
  3. A cukrot, a tejet, a darált, pörkölt diót egy lábosba tesszük, és felfőzzük.
  4. Ha kihűlt, elkeverjük a házi vajjal, majd ezzel a krémmel a három hosszában elvágott piskótánkat megtöltjük. Hagyjunk a krémből a torta tetejére és oldalára is.
  5. Majd a magvalt meggyel díszítjük. (Aki szereti a meggyet, a krémmel megkent tortalapokra is tehet még.)

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 33 404
elküldve: 2
receptkönyvben: 286
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diótorta meggyel

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Andus54
Andus54 Wed, 2010-04-07 20:26

Nagyon jól néz ki..ez a torta milyen méretű tepsibe van sütve??

taksi
Mártika és Feri / taksi Fri, 2010-04-09 10:56

Kedves Andus54!
Tepsi méret: - hosszúság: - 39 cm

- szélesség: - 31 cm

- magasság: - 5,5 cm
Üdvözlettel: Ferenc

965
tojás 8 db
rétesliszt 4 evőkanál
dió 16 dkg
cukor 8 ek
sütőpor 0.5 csomag
cukor 20 dkg
tej 1 dl
dió 20 dkg
vaj 20 dkg
meggy 20 dkg