Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diabetikus szabolcsi almás máktorta

Diabetikus szabolcsi almás máktorta
Diabetikus szabolcsi almás máktorta
72 perc / előkészület: 50 perc főzés: 10 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ország tortájának diabetikus verziója, ami hozzáadott cukrot nem tartalmaz, kizárólag természetes édesítőszerrel készült! Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom!!!

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

  • 400 g tojásfehérje
  • 25 dkg xilit (én 20 dkg-ot raktam bele, de így is elég édes volt)
  • 15 dkg darált mák
  • 5 dkg édes zsemlemorzsa (én ch-csökkentett zsemlemorzsát tettem bele, de ch-csökkentett cukormentes kekszmorzsa is jó)
  • 10 dkg alma (hámozott, reszelt, idared vagy jonatán)
  • 0.25 citromból nyert citromhéj

A krémhez

Az almás töltelékhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta:

  1. A tojásfehérjéből a nyírédessel kemény habot verünk.
  2. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez.
  3. Az állítható cukrászgyűrűt 18 cm-re állítjuk, és aljat készítünk neki alufóliából, majd kiolajozzuk, és a tészta súlyát lemérjük, 6 felé tudjuk majd osztani. Így a lapok kb. egyformák lesznek. (Kb. 10 dkg tészta jutott nekem egy laphoz, ez nem túl nagy, de vékony dobostorta vastagságú lapokat kell sütni.)
  4. 180-200 fokon 10-12 percig sütjük.

Krém:

  1. Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját.
  2. A többi tejet, a nyírédest és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál, mert nem akartunk egyéb kötőanyagot (pl. zselatin, lékötő stb.) felhasználni a torta elkészítéséhez.
  3. A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 %-os zsírtartalmú tejszínt ajánlunk.)

Almás töltelék:

  1. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a nyírédessel, 2 citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.
  2. A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket: 3 réteg tejszínnel lazított krém, 2 réteg almatöltelék.

Díszítés:

  1. (Én nem díszítettem almával, csak egy kis citromhéjjal, de ezt mindenki maga ízlése szerint készítheti.)
  2. A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk.
  3. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk. A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés nyírédessel és citromlével megdinszteljük.
  4. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk, és belső élét darált mákba mártjuk.
  5. A kész tortát 12 szeletre felvágjuk. Szeletenként krémstuffokkal és a mákos almaszeletekkel díszítjük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 34 984
elküldve: 18
receptkönyvben: 439
elkészítve: 12/15
Facebookon megjelent: -

szakács

DaniellaK

Mióta szakács: 2012.03.09.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

cukormentes almás-krémes torta, diabetikus mákos-almás torta

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

diomio
diomio Fri, 2012-08-24 16:19

Nagyon jó ez a recept,csak a morzsát kell gluténmentes morzsára cserélni, és tényleg jó lisztérzékenyeknek,de a kölespehely is jó ötlet, köszi!

Bertalucia
Bertalucia Fri, 2012-08-24 13:57

Köszönöm a receptet, már nagyon vártam, mert isteni finom lett ez az ország tortája.
Ajánlanám esetleg az 5 dkg édes morzsa helyett 5 dkg kölespehely alkalmazását így a gluténmentes diétába is alkalmazható.

Daniellacska
DaniellaK / Daniellacska Fri, 2012-08-24 17:44

Valóban jó ötlet a kölespehely,csak én azért használtam csökkentett szénhidráttartalmú zsemlemorzsát mert én csak ilyen "lowcarb" termékekkel sütök-főzök!Szép napot!

421
tojásfehérje 400 g
xilit 25 dkg
mák 15 dkg
zsemlemorzsa 5 dkg
alma 10 dkg
citromhéj 0.25 citromból nyert
tej 4.5 dl
étkezési keményítő 5.25 dkg
xilit 9.75 dkg
tojássárgája 3 db
vanília 0.25 db
habtejszín 18.75 dkg
alma 37.5 dkg
vaj 3.75 dkg
xilit 3.75 dkg
fahéj 3.75 g
étkezési keményítő 0.5 evőkanál
citromhéj 0.5 citromból nyert
mák 5 dkg
alma 1 közepes db
citromlé 0.25 citromból nyert
xilit 1 teáskanál