Desszertek királynője avagy Queen of Puddings
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 8% Zsír
Krém
-
100g tej56 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
13g zsemlemorzsa53 kcal
Gyümölcsös réteg
-
33g meggybefőtt24 kcal
-
13 kcal
-
33g meggylé13 kcal
Tojáshab
-
20g tojásfehérje10 kcal
-
30g porcukor116 kcal
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 8% Zsír
Krém
-
600g tej336 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
80g zsemlemorzsa316 kcal
Gyümölcsös réteg
-
200g meggybefőtt144 kcal
-
76 kcal
-
200g meggylé80 kcal
Tojáshab
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
180g porcukor697 kcal
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 8% Zsír
Krém
-
38.8g tej22 kcal
-
1.9g vaj14 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
3.2g cukor13 kcal
-
3.9g tojássárgája12 kcal
-
5.2g zsemlemorzsa20 kcal
Gyümölcsös réteg
-
12.9g meggybefőtt9 kcal
-
1.3g étkezési keményítő5 kcal
-
12.9g meggylé5 kcal
Tojáshab
-
7.8g tojásfehérje4 kcal
-
11.6g porcukor45 kcal
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 9.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 119 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 432.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 156 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 187 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.3 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 25.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 72 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 85 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 110 micro
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51.7 g
Zsír
-
Összesen 56.7 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 716 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2592.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 80 mg
-
Kálcium 934 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 395 mg
-
Nátrium 1121 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 385.8 g
-
Cukor 260 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 153.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 434 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 180 micro
-
Kolin: 511 mg
-
Retinol - A vitamin: 424 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 101 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 657 micro
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 46 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 167.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 26 mg
-
Nátrium 73 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 9.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
Hozzávalók
Krém
-
600 ml tej
-
30 g vaj
-
1 citromból nyert citromhéj
-
50 g cukor
-
3 db tojássárgája
Gyümölcsös réteg
-
200 g meggybefőtt
-
2 csapott ek étkezési keményítő
Tojáshab
-
3 db tojásfehérje
Elkészítés
Krém
- A legalacsonyabb hőmérsékleten, lassan melegítsük fel a tejet egy kicsit. Adjuk hozzá a cukrot, citromhéjat és vajat, és melegítsük, amíg a vaj és a cukor el nem olvad. Hagyjuk kicsit lehűlni. Közben melegítsük elő a sütőt 160-180 fokra.
- Verjük fel egy kicsit, gyengéden a tojássárgákat. Kis adagokban adjuk hozzá a tejet, és jól keverjük el.
- Vajazzunk ki egy hőálló edényt, és szórjuk körbe zsemlemorzsával, majd a maradékot csak szórjuk az edény aljára. Öntsük lassan, óvatosan az edénybe a tejes keveréket, hogy minél kevésbé kavarjuk fel a morzsát. Hagyjuk állni 15 percet, hogy a morzsa megszívja magát a folyadékkal.
- Helyezzük az edényt egy nagyobb, magas falú tepsibe, amit töltsünk meg annyi forró vízzel, hogy a belső edény közepéig érjen.
- Helyezzük a tepsit a sütőbe, süssük 20-40 percig, míg megszilárdul a krém. Ha barnul a teteje, vegyük lejjebb a hőfokot, ha nem szilárdul, emeljünk rajta.
- Ha szilárd, mint egy puding, hagyjuk a pulton kicsit kihűlni, közben vegyük lejjebb a sütő hőfokát 150 fokra.
Gyümölcsös réteg
- Készítsük el a gyümölcsös réteget. Szűrjük le a befőttet, melegítsük fel alacsony hőmérsékleten, közben keverjünk el kb. 2 dl-t a levéből 2 evőkanál keményítővel. Adhatunk hozzá cukrot is, ha nem elég édes. Adjuk a keveréket a gyümölcshöz, melegítsük, kevergessük, míg be nem sűrűsödik. Hagyjuk ezt is kihűlni kicsit.
- Óvatosan kanalazzuk a gyümölcsöt a megsült krémre, és oszlassuk el egyenletesen.
Tojáshab
- Verjük fel a tojásfehérjét, míg el nem kezd keményedni. Tovább keverve adjuk hozzá kanalanként a cukrot, míg nagyon kemény és fényes habot nem kapunk. Kenjük a desszert tetejére, vagy tegyük habzsákba, és nyomjunk belőle habrózsákat szorosan egymás mellé.
- Szitáljuk a maradék porcukrot a hab tetejére, és toljuk a sütőbe (ekkor már a vizes tepsi nélkül). Süssük-szárítsuk, míg a hab megkeményedik és nagyon enyhén megbarnul.
- Lehetőleg azonnal tálaljuk, tejszínnel megöntözve, vagy tejszínhabbal körítve.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30*40
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 37
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 2902
- Feltöltés dátuma: 2016. július 14.
Ajánló
Készíthetjük egyszemélyes adagokban is, ekkor egy nagy tál helyett kis poharakba, muffinformákba, stb. adagoljuk, és azokat állítsuk vízbe. Bármilyen befőttet használhatunk, de a legjellemzőbb változat bogyós gyümölcsökkel készül (vegyesen áfonya, szeder, meggy stb.). Fagyott gyümölcsöt is használhatunk, mire azt felmelegítjük, enged kb. annyi levet, ami elég lesz a sűrítéshez. Friss gyümölcs esetén szükség lesz víz hozzáadására. Lekvár is megteszi, felmelegítve, esetleg enyhén felvizezve.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Egy desszert, amit képtelenség tisztességesen lefotózni... Illetve de, amíg egyben van, addig igen fotogén, de nem mutat sokat abból, milyen is belül. Kiadagolva viszont egyre kevésbé fest étvágygerjesztően. Ennek ellenére nagyon-nagyon finom. Egy angol munkatársam mesélt róla, akinek gyerekkorában a nagymamája készített ilyet mindig, mert ez volt a kedvence. Mikor közeledett az ötvenedik szülinapja, gondoltam, meglepem vele, de hamar rá kellett jönnöm, hogy az angolok maguk sem igazán ismerik ezt a süteményt, így kénytelen voltam a neten keresgélni receptet. Néhányat összehasonlítva és ötvözve megkíséreltem a megvalósítást. Mark arckifejezését látva, miközben a harmadik adagot kanalazta, arra jutottam, hogy sikerrel jártam...