r
Nosalty Logó

Dédmamám mézese

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Dédmamám mézese
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 5% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A mézeskalácshoz

A díszítéshez

Összesen 432 kcal
  • 5% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A mézeskalácshoz

A díszítéshez

Összesen 4338 kcal
  • 5% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A mézeskalácshoz

A díszítéshez

Összesen 349 kcal
  • 5% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    446.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    187 mg
  • Nátrium
    114 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    87.2 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 432 kcal
  • 5% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    63.8 g

Zsír

  • Összesen
    74.5 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    352 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4462.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    197 mg
  • Kálcium
    1101 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    141 mg
  • Foszfor
    1867 mg
  • Nátrium
    1136 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    872.2 g
  • Cukor
    485 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    207.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    626 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    167 micro
  • Kolin:
    218 mg
  • Retinol - A vitamin:
    614 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    129 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    344 micro
Összesen 4338 kcal
  • 5% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    360.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    151 mg
  • Nátrium
    92 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.4 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 349 kcal

Hozzávalók

A mézeskalácshoz

A díszítéshez

Elkészítés

A mézeskalácshoz

  1. Előmelegítjük a sütőt 150 °C-ra.
  2. A mézet, cukrot és vajat egy kisebb lábosba mérjük, majd kis lángon addig langyosítjuk, míg a vaj fel nem olvad benne. Közben egy nagyobb edénybe kimérjük a lisztet, és hozzákeverjük a fűszereket, a narancs és a citrom héját, valamint a sütőport.
  3. A vaj felolvadása után a mézes masszát lassan rácsurgatjuk a lisztes keverékre, hozzáadjuk a tojást és a narancslevet,és egyneműre dolgozzuk. Nyújtás előtt 1-2 óra hosszat pihentessük hűtőben.
  4. Pihentetés után lisztezett deszkán pár mm vastagságúra nyújtjuk, majd figurákat szaggatunk belőle. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsiben 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük.
  5. Ha nem szeretjük keményen (keksznél nem sokkal puhább), miután kihűlt, néhány szelet almávalvagy pár gerezd naranccsal együttlezártfémdobozba téve pár nap alatt megpuhul. Ha keményen is szeretjük (én például jobban szeretem úgy), akár már langyosan is nekiláthatunk a díszítésnek.
  6. A cukormázhoz a tojásfehérjét felverjük, és hozzászitálunk annyi porcukrot, hogy sűrű, jól kezelhető masszát kapjunk. Közben keverjük hozzá az egy kanál citromlevet, ami nem elengedhetetlen, de véleményem szerint sokkal finomabb citromlével.
  7. A masszát habzsákbavagy levágott sarkú uzsonnás zacskóbatöltjük, és fantáziánkat szabadon engedvedíszítjük vele a mézeskalács figurákat. ;)
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 46
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 25710
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 02.

Ajánló

Mi, mielőtt kikerülne a Nagy Süteményestálra Szenteste, egy napra a mélyhűtőbe tesszük, és még szinte fagyosan tálaljuk. A fagyasztástól valahogy fellazul egy kicsit, és (legalábbis a mi esetünkben) még finomabb lesz. Egyébként elkészítése roppant egyszerű, biztos vagyok benne, hogy magamfajta kezdőknek sem okoz problémát.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A nem éppen március végére jellemző időjárás inspirálta "pótkarácsony" alkalmával most igen szokatlan időpontban (március 25.) készítettük el közös erővel itthon azt az édességet, ami már a dédmamám ünnepi asztaláról sem hiányzott, és ez a jó hagyomány azóta sem veszett ki a családból. Sajnos úgy sosem tudjuk elkészíteni, ahogy ő tudta, az évtizedes rutin egyelőre még hiányzik, de remélem, egy napon majd én is hozzá tudom tenni azt a pluszt, amitől az övé olyan volt, amilyen. Mindenesetre a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része a családunkban, s semmi sem pótolhatja azt a hangulatot, amit a friss mézeskalács konyhát belengő fűszeres illata idéz fel. Remélem, ti is olyan szeretettel fogyasztjátok majd, ahogy én írok róla. Jó étvágyat!

Hozzávalók

A mézeskalácshoz

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?