Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dédmamám mézese

Dédmamám mézese
Dédmamám mézese
50 perc / előkészület: 45 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A nem éppen március végére jellemző időjárás inspirálta "pótkarácsony" alkalmával most igen szokatlan időpontban (március 25.) készítettük el közös erővel itthon azt az édességet, ami már a dédmamám ünnepi asztaláról sem hiányzott, és ez a jó hagyomány azóta sem veszett ki a családból. Sajnos úgy sosem tudjuk elkészíteni, ahogy ő tudta, az évtizedes rutin egyelőre még hiányzik, de remélem, egy napon majd én is hozzá tudom tenni azt a pluszt, amitől az övé olyan volt, amilyen. Mindenesetre a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része a családunkban, s semmi sem pótolhatja azt a hangulatot, amit a friss mézeskalács konyhát belengő fűszeres illata idéz fel. Remélem, ti is olyan szeretettel fogyasztjátok majd, ahogy én írok róla. Jó étvágyat!

hozzávalók / 10 adag

A mézeskalácshoz

A díszítéshez

ajánlat

Mi, mielőtt kikerülne a Nagy Süteményestálra Szenteste, egy napra a mélyhűtőbe tesszük, és még szinte fagyosan tálaljuk. A fagyasztástól valahogy fellazul egy kicsit, és (legalábbis a mi esetünkben) még finomabb lesz. Egyébként elkészítése roppant egyszerű, biztos vagyok benne, hogy magamfajta kezdőknek sem okoz problémát.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 150 °C-ra.
  2. A mézet, cukrot és vajat egy kisebb lábosba mérjük, majd kis lángon addig langyosítjuk, míg a vaj fel nem olvad benne. Közben egy nagyobb edénybe kimérjük a lisztet, és hozzákeverjük a fűszereket, a narancs és a citrom héját, valamint a sütőport.
  3. A vaj felolvadása után a mézes masszát lassan rácsurgatjuk a lisztes keverékre, hozzáadjuk a tojást és a narancslevet, és egyneműre dolgozzuk. Nyújtás előtt 1-2 óra hosszat pihentessük hűtőben.
  4. Pihentetés után lisztezett deszkán pár mm vastagságúra nyújtjuk, majd figurákat szaggatunk belőle. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsiben 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük.
  5. Ha nem szeretjük keményen (keksznél nem sokkal puhább), miután kihűlt, néhány szelet almával vagy pár gerezd naranccsal együtt lezárt fémdobozba téve pár nap alatt megpuhul. Ha keményen is szeretjük (én például jobban szeretem úgy), akár már langyosan is nekiláthatunk a díszítésnek.
  6. A cukormázhoz a tojásfehérjét felverjük, és hozzászitálunk annyi porcukrot, hogy sűrű, jól kezelhető masszát kapjunk. Közben keverjük hozzá az egy kanál citromlevet, ami nem elengedhetetlen, de véleményem szerint sokkal finomabb citromlével.
  7. A masszát habzsákba vagy levágott sarkú uzsonnás zacskóba töltjük, és fantáziánkat szabadon engedve díszítjük vele a mézeskalács figurákat. ;)
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 617
elküldve: 15
receptkönyvben: 61
elkészítve: 6/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahejja

Mióta szakács: 2012.10.29.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

dédmamám mézese, nagyi mézeskalácsa, nagyi mézese, mézes, karácsonyi mézes, mézeskalács

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Iziyke
Iziyke Thu, 2013-12-19 22:12

Fuu ezt ki kell próbálnom!! Recept alapján nagyon jó lehet :) a kép is fantasztikus! Köszi a receptet :):)

zsuzskabébi
zsuzskabébi Wed, 2013-12-18 19:16

Szia Fahejja! Mézest sütöttem a recepted alapján, és nagyon klasszul sikerült. Köszi hogy feltetted, szép ünnepet és további sikereket a konyhában!
Üdv: Zsu

432
finomliszt 50 dkg
méz 25 dkg
vaj 8 dkg
barna cukor 8 dkg
tojás 1 db
sütőpor 1 csomag
citromhéj 0.5 citromból nyert
narancshéj 0.5 narancsból nyert
narancslé 1 evőkanál
fahéj 0 ízlés szerint
gyömbérpor 0 ízlés szerint
szegfűbors 0 ízlés szerint
ánizs 0 ízlés szerint
tojásfehérje 1 db
porcukor 20 dkg
citromlé 1 ek