Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács Lukrecia konyhájából

Mézeskalács Lukrecia konyhájából
Mézeskalács Lukrecia konyhájából
35 perc / előkészület: 30 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Soha nem csináltam még mézeskalácsot, mert mindig azt hittem nehéz, ragacsos, időigényes. Karácsony közeledtével viszont nagyon elkapott a hangulat, és úgy döntöttem, ideje belevágnom.:)
Sok-sok receptet végigböngésztem, de valamiért egyik sem nyerte el a bizalmam. Nem akartam kemény kalácskát, inkább a mézespuszihoz hasonló állagot, ízt szerettem volna elérni :) És persze kíváncsi is voltam, hogy rozslisztből is lehet-e alkotni finomat. Sikerült! :) Ami még külön plusz pont ebben a tésztában, hogy 2 óra hűtőben való pihenés után már lehetett is formázni. Persze mindent (a formát, a deszkát-MINDENT!) be kell lisztezni, nem kicsit :) Sajna a boltban hiába kutattam mézeskalács fűszerek után, már elfogyott, de talán így finomabb. És persze mindenki egyéni ízlése szerint tudja alakítani :)

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Díszítés

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket, szódabikarbónát, fűszereket, cukrot összekeverjük.
  2. A mézet a vajjal vízgőz felett elkeverjük, "folyóssá melegítjük" (nem kell megvárni, míg felforr!).
  3. A mézes masszát beleöntjük a lisztes keverékhez.
  4. Hozzáadjuk a tésztához a felvert tojást.
  5. A ragadós masszát befolpackozzuk, és berakjuk a hűtőbe pihenni 1-2 órára. (Lehet több is persze:) )
  6. A lehűlt tésztát nagyon jól belisztezett deszkán kb. 5 mm-esre kinyújtjuk (tényleg jól lisztezzünk be mindent, különben kezdhetjük elölről). Tetszőleges formákkal kiszúrjuk őket, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, kb. 2-3 cm távolságot tartva. Ha nagyon lisztes lenne, akkor egy kis langyos vízbe mártott ecsettel le tudjuk róla szedni. A francia drazsékat pedig ízlésünk szerint belenyomkodjuk a tésztába, és már mehet is a sütőbe. 160 fokon kb. 5-6 percig sütjük. (Ne nyitogassuk a sütőt, és ha tovább sütjük, sajna megkeményedik!)
  7. Elkészítjük a cukormázat. A porcukrot és a tojásfehérjét kb. 3 percig közepes fokozatú habverőn felverjük. Akkor jó, ha a habverő villáiról nehezen/egyáltalán nem csöpög le a máz. Ha folyós lenne, akkor még pici porcukrot adjunk hozzá. Nejlonzacskóba töltjük, pici lyukat vágunk rá, és kedvünkre kiélhetjük művészhajlamunkat a kalácsokon.:)
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 207
elküldve: 0
receptkönyvben: 36
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Lukrecia

Mióta szakács: 2013.12.02.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Mézeskalács- puhán és egészségesen, mézeskalács, puha mézeskalács, egészséges mézeskalács

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

741
tönkölybúza liszt 30 dkg
rozsliszt 20 dkg
szódabikarbóna 2 kávéskanál
tojás 1 db
méz 25 dkg
nádcukor 12.5 dkg
vaj 5 dkg
szegfűszeg 1 kávéskanál
fahéj 2 kávéskanál
cukrozatlan kakaópor 1 ek
gyömbér 1 késhegynyi
citromhéj 1 citromból nyert
porcukor 15 dkg
tojásfehérje 1 db
franciadrazsé 100 g