Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Téli utca mézeskalácsból

Téli utca mézeskalácsból
Téli utca mézeskalácsból
50 perc / előkészület: 40 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Receptjét ugyanabban a mézeskalácsos Praktika mellékletben találtam, mint a koszorúét.

hozzávalók / 4 adag

A mézes tésztához

A díszítéshez

ajánlat

Ötlet:
Készíthetjük a tésztát csokoládés mézeskalács tésztából (leírását ld. a koszorú receptemnél), az ablak-ajtó kereteket pedig olvasztott fehér csokoládéból, így még havasabb az összhatás! :-)
Tipp:
Ha mécseseket szeretnénk gyújtani a tésztalapok mögött, szúrjunk kisebb hurkapálca, vagy fogpiszkálódarabokat a házak hátoldalába, támasznak. Hogy az se boruljon bele a tűzbe, célszerű gyurmaragasztóval vagy más hasonlóval a polchoz / asztalhoz támasztani a pálcákat.
A mécseseket 4-5 cm-re tegyük a házikóktól, nehogy megkormozódjanak, vagy megolvasszák a szép ablakokat!
Még egy ötlet:
Néhány cukorüveges ablakot külön is készíthetünk, azokat fellógathatjuk az ablakainkba vagy lámpáról le, esetleg ajándékozhatunk belőle (egyébiránt a házikókból is!) barátainknak, rokonainknak. :-)
BOLDOG ADVENTET MINDEN KEDVES NOSALTY-SNAK!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mézes tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, majd  min. fél órán át folpackban hűtőszekrényben pihentetjük.
  2. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütőnél 4-es fokozatra).
  3. Sütőpapírral kibélelünk 2 sütőlapot.
  4. Egy papírlapra 17*8 cm-es téglalapot rajzolunk, rá háztetőt és tetszés szerint különféle ajtókat, ablakokat. Kivágjuk a sablont.
  5. A mézeskalács tésztát lisztes deszkán kinyújtjuk.
  6. Ráfektetjük a sablont és körbevágjuk. A kivágott tésztát átrakjuk a sütőlapra, azután kivágjuk az ablakokat.
  7. Öt percig sütjük.
  8. A keménycukorkákat kissé összetörjük: becsomagolva megütögetjük egy nyújtófával. Csak a fejét! :-) A cukorkákat az ablakokba szórjuk, és újabb 5 percre visszatesszük a tésztát a sütőbe, amíg az olvadt cukorka ki nem tölti az ablakokat. Ezt olyan jó nézni, nagyon izgi! :-)
  9. A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
  10. A csokoládét megolvasztjuk, és hagyjuk kicsit kihűlni.
  11. Papír nyomózsákba töltjük, és lecsípjük a zsák végét. Csokoládéval megrajzoljuk a tető, az ablakok és az ajtók körvonalát a süteményen.
  12. Olvasztott csokoládéval csíkokat rajzolunk az ablakok alá, és beleragasztjuk a megfelelő méretűre vágott csokoládérudakat (amiket én sajnos nem kaptam). Ezek lesznek (lettek volna) az ablakpárkányok.
  13. Hűvös helyre tesszük, amíg a csokoládé meg nem szilárdul.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 31 732
elküldve: 4
receptkönyvben: 199
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Zit

Mióta szakács: 2009.06.15.
51 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézeskalács-utca, mézeskalács ház cukorüveggel

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bubu46
Bubu46 Mon, 2012-12-17 07:11

Nagyon megörültem ennek az ötletnek, köszönöm !Tavaly házikókat gyártottam , de a "sorozatgyártás" nagyon időigényes volt - ezzel többeknek tudok örömet okozni( magamról nem is beszélve !)Kellemes készülődést !
Ibolya
Már el is készítettem -és naaaagyon klassz, gratulálok !

Pezo
pezo / Pezo Sun, 2010-12-12 19:30

Szia Zit!
Tavaly óta nem találkoztunk itt, de most láttam feltetted a mézeskalács versenybe a "Téli utcát". Nem tudom az új sütijeim mikor fognak látszani, -nem a versenybe, simán ide - szerdán tettem fel hármat, de olvastam hozzászólásokban, hogy hetekbe telik, mire láthatóak lesznek.
Üdvözletem, és nagyon szép karácsonyt kívánok Neked és családodnak

Zit
Zit / Zit Fri, 2010-02-26 11:37

Hááááát, én ezt a legutolsó hozzászólást nem értem. Ráklikkeltem, de nem nyílt meg semmi ("Hiba az oldal betöltése közben).

szanyobea
SzBeuska / szanyobea Sun, 2010-01-03 11:16

Elkészítettem és szebb lett mint vártam.
Annyit változtattam rajta, hogy készítettem egy A4-es méretű mézeskalács alapot, amire cukorral felvert habbal ragasztottam rá a házikókat, és kis fészkeket is készítettem mögéjük, hogy a mécsesek ne csússzanak el... pár mézeskalács fenyőt is tettem rá, és kész is lett a kis mézes falucska. Csodás látvány, ajándéknak is kitűnő lesz.
Szuper recept!!! Imádom :)

Zit
Zit / Zit Sun, 2010-01-03 13:40

Jaj, de örülök neki!!! :-) :-) :-) És Boldog Új Évet Neked, meg az összes NoSalty szakácskának, olvasónak!

Pezo
pezo / Pezo Sun, 2009-12-13 14:00

Pezo csakács-nál meg tudod nézni! Az üvegezés nem lett tökéletes, de legközelebb jobb lesz:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-12-11 23:29

KedvesZit!
JÓ ÖTLET ez a fajta "üvegezés", a készülőfélben levő házikómnál alkalmaztam, a végeredményt majd bemutatom.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-12-04 12:41

Ez vmi fantasztikusan gyonyoru!
Milyen vastagra kell kinyujtani a tesztat?Ha lehet,en szeretnem olyan vastagra csinalni,hogy megalljon a haziko a talpan.
Ja,es mennyi haz lesz egy adag tesztabol?

Koszonom.

Zit
Zit / Zit Fri, 2009-12-04 16:12

Kedves Kkriszti! Nekem 4 db házikóm lett, de talán 5 is kijöhet belőle. Én a maradék tésztát kiszúrogattam formákkal és keksznek megsütöttem. :-) De kisebb házikóra még elég lehet! Használd a fantáziád, más formákat is létre lehet hozni, nem kell, hogy egyformák legyenek - így variálhatsz a mennyiséggel. Én olyan 3 mm-esre nyújtottam a tésztát, a koszorúét meg még vékonyabbra. De megállni nem fog magától! Ez a fránya fizika miatt van, hiszen az egész egy lap, nincs, ami önmagában megtámassza. Ezért kellenek a pálcikák (az ajánlatban írtam, én hogyan oldottam meg). Remélem, sikerül!!! Majd írd meg, jó? Izgulok ám! :-)

durcs
Durcsó / durcs Thu, 2009-12-03 22:51

Igen, nekem is ez jutott eszembe, hogy hű mennyi türelmed van! : ) emelem kalapom, nagyon jól néznek ki!

Zit
Zit / Zit Fri, 2009-12-04 08:18

Na jó, most zavarban vagyok. :-) És köszönöm!

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2009-12-03 21:03

Teljesen és totálisan le van esve az állam a mézeskalács csodáidtól!
Imádnivalóak, gyönyörüek.
Arról nem beszélve, hogy mennyit dolgozhattál velük.

Legmélyebb elismerésem!

Zit
Zit / Zit Thu, 2009-12-03 19:26

Köszönöm szépen. :-) Jól esik, ha valaki néha megdicsér... :-) Köszönöm!

Zit
Zit / Zit Thu, 2009-12-03 18:25

Köszönöm! :-) Kár, hogy nem az enyém az érdem, hanem azé a mézeskalács mellékleté, amit abban a réges-régi Praktika Magazinban találtam. (2005-ben) Amúgy nehéznek vannak ezek jelölve, de szerintem kezdők is bátran nekidurálhatják magukat, nekem nem tűnt nehéznek készítéskor, csak amolyan szöszmötölős. :-)

541
finomliszt 18 dkg
szódabikarbóna 0.4 tk
1 csipet
gyömbér 1 tk
fahéj 1 tk
szegfűszeg 1 teáskanál
vaj 7 dkg
méz 10 dkg
tojássárgája 1 db
színes cukorka 2 ek
tejcsokoládé 5 dkg
roletti 15 db