adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
-
250 g finomliszt
-
190 g vaj
-
125 ml víz
-
1 teáskanál só
-
200 g darált pulykahús
-
100 g gomba
-
1 db tojássárgája
-
100 g sajt
-
1 közepes db fehér hagyma
-
só ízlés szerint
-
1 teáskanál füstölt pirospaprika
-
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
1 teáskanál majoranna
-
1 csipet bors
-
2 teáskanál ecet
496
Kalória
17.3g
Fehérje
33.9g
Szénhidrát
32.4g
Zsír
92.5g
Víz
147.1g
Koleszterin
1.5g
Élelmi rost
1.2g
Cukor
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
42g finomliszt152 kcal
-
32g vaj227 kcal
-
21g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
33g darált pulykahús38 kcal
-
17g gomba4 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
17g sajt59 kcal
-
15g fehér hagyma5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ecet0 kcal
Összesen
496
kcal
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
250g finomliszt910 kcal
-
190g vaj1362 kcal
-
125g víz0 kcal
-
6g só0 kcal
-
200g darált pulykahús230 kcal
-
100g gomba21 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
100g sajt352 kcal
-
90g fehér hagyma33 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ecet0 kcal
Összesen
2972
kcal
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
23.1g finomliszt84 kcal
-
17.6g vaj126 kcal
-
11.6g víz0 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
18.5g darált pulykahús21 kcal
-
9.3g gomba2 kcal
-
1.9g tojássárgája6 kcal
-
9.3g sajt33 kcal
-
8.3g fehér hagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ecet0 kcal
Összesen
275
kcal
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.3 g
Zsír
-
Összesen 32.4 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 147 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 922.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 135 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 207 mg
-
Nátrium 524 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 33.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 92.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 285 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 280 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 58 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
496
kcal
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 103.6 g
Zsír
-
Összesen 194.3 g
-
Telített zsírsav 116 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 57 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 883 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5534.2 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 167 mg
-
Kálcium 808 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 156 mg
-
Foszfor 1241 mg
-
Nátrium 3144 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 203.3 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 9 mg
Víz
-
Összesen 554.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1709 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 164 micro
-
Kolin: 383 mg
-
Retinol - A vitamin: 1680 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 348 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 267 micro
Összesen
2972
kcal
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 18 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 512 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 291 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 18.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 51.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 158 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Összesen
275
kcal
Elkészítés
- Elsőként elkészítjük a házi leveles tésztát (ha valaki nem szeretné természetesen lehet boltit is használni): a vajat négyzet alakban darabokban egymás mellé rakjuk egy sütőpapíron kb. 3 mm vastagon, szépen egyenletesen egy nyújtófa segítségével ellapítjuk, hűtőbe tesszük. A lisztet, a sóval, vízzel, ecettel összeállítjuk, fóliába téve szintén a hűtőbe tesszük pihenni, amíg a vaj kellően meg nem dermed.
- Ha letelt az idő, a tésztát négyzet alakban akkorára nyújtjuk, hogy a vajtömb a közepére férjen, négy oldalról behajtogatjuk, óvatosan elnyújtjuk, de a vaj semmiképp ne bújjon ki, téglalap alakban. Balról jobbra jobbról balra behajtjuk, fóliában betesszük a hűtőbe pihenni 30-40 percre.
- 90 fokkal az előző nyújtáshoz képest elfordítva, megint téglalap alakúvá nyújtjuk a tésztát. Balról jobbra, jobbról balra, fentről le és lentről fel meghajtjuk. Megint fél órára betesszük pihenni, ezt a műveletet mégegyszer elvégezzük.
- Legalább két órára, de a legjobb egy éjszakára pihenni hagyni a tésztát, akár fagyaszthatjuk is, adagokban, hogy mindig legyen házi leveles tésztánk otthon. Sokrétűen felhasználható.
- Elkészítjük a tölteléket: pici olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, gombát, darált húst, fűszerezzük. A pirospaprikát később tegyük bele!
- Ha kész, késes aprítóban krémesre daráljuk, ebbe a masszába keverjük bele a tojássárgáját, a pirospaprikát és a lereszelt sajtot.
- A tésztánkat kinyújtjuk, hosszában ujjnyi vastagon nem teljesen a szélétől indulva megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük, tojássárgájával lezárjuk ott, ahol a tölteléket 1 cm átfedéssel elfedi a tészta. Levágjuk a kész rudat. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg töltelékünk és tésztánk van.
- 2-3 cm-es darabokra vágunk minden rudat, lekenjük tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal vagy amivel szeretnénk.
- 175 fokon 30 perc alatt megsütjük.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 50 p
- Sütés ideje: 30 p
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30x40
Egy kis vendégváró sós falatka, nálunk nagy sikert aratott! Még egy módja a leveles tészta sokrétű felhasználásának. Természetesen használhatunk bolti tésztát is!