Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cukkinis-mogyorós fonott kenyér

Cukkinis-mogyorós fonott kenyér
Cukkinis-mogyorós fonott kenyér
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A héten egyik délután, amikor hazaértem munka után, az egyik barátnőm hívott, hogy segítséget kérjen, milyen kenyeret süssön, ha most készül életében először nekifogni a kenyérsütésnek, és ráadásul csak alaphozzávalói vannak otthon. Kinyitottam a Sütemények és kenyérfélék c. könyvemet (eredeti címe: Eat Well Live Well - Beautiful Baking), amit még tavaly kaptam anyumtól karácsonyra, hogy megnézzem az ír szódakenyér receptjét, amikor lapozgatás közben magamnak is találtam egy receptet. Természetesen.

Ez a zsírszegény, számos egészséges hozzávalóval - úgymint reszelt cukkinivel, pörkölt mogyoróval és lenmaggal - dúsított fonat a szódakenyér receptjén alapul. Nem is kíván túl nagy ügyességet a mutatós kenyér megformázása. Vastag szeletekre vágva, levesekhez vagy főfogásként tálalt salátákhoz adjuk.
 
Csak ajánlani tudom kipróbálásra ezt a különleges kenyeret, amely belül hihetetlenül puha a cukkinitől, és amely sütés közben csodálatos illattal lengi be az egész lakást. Merem állítani, hogy ez a legjobb és legfinomabb kenyér, amit eddig sütöttem.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra. A cukkinit megmossuk, és héjával együtt lereszeljük, majd konyhai papírtörlőn hagyjuk megszáradni. Félretesszük.
  2. Ezalatt a lisztet, szódabikarbónát és sót egy nagy tálban összekavarjuk. Hozzáadjuk a lenmagot, durvára darabolt mogyorót, összezúzott fokhagymát, majd a reszelt cukkinit.
  3. Meglocsoljuk olívaolajjal, hozzáadjuk a joghurtot, és az összes hozzávalót jól összedolgozzuk. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis joghurtot, ha a tál alján még találunk lisztet.
  4. Kerek kenyérformára formázzuk a tésztát, és lisztezett felületre tesszük. Két egyenlő részre osztjuk, és lisztes kézzel két kb. 30 cm hosszú rudat sodrunk a tésztából. A két rudat egymás mellé fektetjük, a felső végeiket óvatosan összenyomjuk, majd a két rudat összefonjunk.
  5. A fonott kenyeret kiolajozott sütőpapírra tesszük, és egy kis liszttel megszórjuk a tetejét.
  6. Amíg 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük, a kenyér megnő. 
  7. A legjobb melegen tálalni, de 2-3 napig is friss marad.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 040
elküldve: 0
receptkönyvben: 31
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mogyorós kenyér, szódás kenyér cukkinivel, fokhagymás kenyér kelesztés nélkül

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

168
cukkini 1 kis db
tönkölybúza liszt 20 dkg
diabetikus liszt 20 dkg
szódabikarbóna 1 ek
1 ek
lenmag 3 ek
törökmogyoró 3 dkg
fokhagyma 1 gerezd
olívaolaj 1 ek
joghurt 4 dl