Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nyers kenyér lenmagból

Nyers kenyér lenmagból
Nyers kenyér lenmagból
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gitta nyersétel blogjában találta a feleségem ezt a receptet. A receptet egyszerűsítette, ebben a formában közlöm. A képen levő példány maradék lenmagból készült, kb. 20 dkg szőke és 5 dkg barna mag van benne. A paradió helyett mandulabelet használt, ennek az íze szintén semleges. Lehet mandula helyett őrölt dióbelet, mogyorót vagy akár napraforgómagot is használni, ezt még nem próbáltuk ki. Az útifű maghéj nagyon egészséges ugyan, de - bár a lisztes-kenyérszerű küllem ennek köszönhető - elhagyható. Ebben az esetben az elkészítés költsége jóval kisebb. Ha több almát teszünk bele, nem kell sem útifűmag, sem víz hozzá.

Az első kísérletnek nem volt osztatlan sikere (én szerettem ezt is!), mert a lenmag jellegzetes íze volt uralkodó. Feleségem ezért most fokhagymás változatot "sütött". A fokhagyma a leírt mennyiségben elnyomta a lenmag ízét, viszont - meglepő módon - nem vált tolakodóvá. A képen látható példányból fotózásig ennyi maradt mindössze, ez a napon "sült". Minden tekintetben megtévesztésig hasonlít egy erősen magos, friss kenyérhez, állagát a szárításnak köszönheti, amely történhet aszalógépben, légkeveréses sütőben vagy a napon. Minél tovább szárítjuk, annál tovább eláll a hűtőben. Nagyon finom, de laktató, tömény. Három szeletnél nem is lehet többet enni belőle, bár én felfaltam nyolcat egyszer, de a következő étkezés ki is maradt.

hozzávalók / 6 adag

  • 25 dkg lenmag
  • 1 alma
  • 5 dkg mandulabél vagy dióbél, esetleg mogyoró vagy napraforgómag (eredetileg paradió)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • kevés só (csapott kk)
  • 1 ek útifű maghéj (elmaradhat)

ajánlat

Sokféle diétában alkalmazható kenyérpótlóként. Szendvicsalapnak kiváló. A nyerskenyerek közül az egyik legjobb és legszebb.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lenmagot kávéőrlőn megőröljük. A mandulabelet úgyszintén.
  2. Az almát meghámozzuk, és lereszeljük.
  3. A fokhagymát fokhagymanyomóval összezúzzuk (vagy mindent aprítón áthajtunk).
  4. Összegyúrjuk, mint a kenyeret, kevés vízzel lazíthatjuk.
  5. A masszából veknit formálunk, hogy ne ragadjon a deszkához, meghintjük útifű maghéjjal (elmaradhat). Vékony szeletekre vágjuk.
  6. A szeleteket tepsire rakjuk, és légkeveréses sütőben 45 fokon szárítjuk, másfél-két órán át (nyáron egyszerűen kitesszük a tűző napra).
  • sütési hőfok: 45°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 8 040
elküldve: 8
receptkönyvben: 107
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

musicus2

Mióta szakács: 2012.08.19.
13 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret
fogyókúra: paleolit fogyókúra

egyéb elnevezések

nyers lenmagos kenyér, lenmagkenyér nyersen, vegán kenyér nyersen, napon sült fokhagymás lenmagkenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!