Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csülkös pacaltorta

Csülkös pacaltorta
Csülkös pacaltorta
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A pacal apósom egyik kedvence, de anyósom utálja. Innét volt az ötlet, hogy születésnapjára pacalt készítek. Mikor elkészült, beleöntöttem egy mély edénybe, és hagytam kihűlni. Mikor másnap vittem volna ajándékba, úgy egyben maradt a pacal, mikor kivettem az edényből, szeletelni lehetett, mint a tortát. Hát feldíszítettem.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Hűtve szeletelem, ilyenkor olyan, mintha gumis lenne, de melegítéskor pörkölt állagú lesz.
Amikor tehetem, friss zöldségekkel díszítem, télen pedig savanyúsággal.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát felkockázzuk, zsíron sütni kezdjük. Hozzájön a felkockázott paprika, ezt is dinszteljük, majd mielőtt rátennénk a pirospaprikát, előtte a sűrített paradicsom kerül. Tulajdonképpen pörköltalapot készítünk.
  2. Ezután jön a köröm, és felengedjük vízzel, kb. 2-3 dl-rel. Fűszerezzük: só, bors, kömény, babérlevél, fokhagyma. (Én kuktába szoktam készíteni.) Addig kell főzni, hogy ne essen szét a köröm, de könnyedén ki lehessen csontozni.
  3. Mikor elkészült, kicsontozzuk. A visszamaradt pörköltet a köröm és a babérlevél nélkül összeturmixolojuk.
  4. A bőrös csülöknek igazából csak a bőre kell. Ezt lefejtjük a csülökről (én babgulyást szoktam készíteni belőle). A bőrös részt felkockázzuk, és kevés zsíron egy kicsit megpirítjuk. Vigyázat, mert könnyen odaéghet! Nem szabad megsütni, éppen csak annyira, hogy még puha maradjon, de legyen egy kis sült íze.
  5. Hozzátesszük a konyhakész pacalt, és felöntjük azzal a pörköltlével, amiben a köröm megfőtt, és amit összeturmixoltunk. Szükség szerint újból fűszerezzük. Jó fűszeres legyen, a pacal imádja a fűszereket. (Mások azért fűszerezik, hogy elnyomják a pacal ízét, "szagát", de szerintem azért, hogy inkább kiemeljük.) Addig főzzük, amíg a pacal megpuhul. Ez kuktában is legalább 1-1,5 óra. Utánakóstolunk, és 1-2 ek mustárt teszünk hozzá, és összeforraljuk.
  6. A vízből kevés kell a főzés során. (Én kuktában készítem, így kevés kell, mert nem párolog annyi el belőle.) A végeredmény az legyen, hogy a víiet párologtassuk el a legvégén. A kész pacalt formába öntjük, és abban hagyjuk kihűlni. A köröm és a csülök garantáltan egybentartja.

  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 580
elküldve: 1
receptkönyvben: 24
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Tessza

Mióta szakács: 2011.09.06.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
kategória: pörkölt
konyhatechnológia: sörös receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pacal torta, pacal másképp tálalva

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bia
Bogi :o) / Bia Mon, 2011-09-12 20:44

Csülök és köröm is van benne!
Jónak tűnik...:)
El tudnám képzelni még hidegen is vékonyra szeletelve pirítóssal és a díszítéssel.
Gratulálok Tessza!
Üdv:BogI:o)

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2012-08-24 17:36

Kedves Bogi !
Egyáltalán nem lehetetlent képzeltél el. Amennyiben csak kevés maradt belőle , a kihűlt pacalt így is szoktuk enni. Zoli

tessza
Tessza / tessza Mon, 2011-09-12 16:37

Szia Csató!
Valóban. Olyan ez mint a kinder tojás 3:1-ben. Ajándék, meglepetés és nem utolsó sorban: POÉN!

899
sertéscsülök 1 kg
sertésköröm 50 dkg
pacal 1 kg
vöröshagyma 2 nagy fej
fokhagyma 4 gerezd
paprika 2 db
sűrített paradicsom 2 dkg
babérlevél 2 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
mangalica zsír 3 ek
víz 0.5 dl
mustár 2 ek