Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokitorta 25. - olívaolajos-juharszirupos

Csokitorta 25. - olívaolajos-juharszirupos
Csokitorta 25. - olívaolajos-juharszirupos
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Meglepetéstortát akartam sütni, de nem volt itthon se tojás, se tej, ezért elkezdtem kutakodni más hozzávalók alapján. Ez lett belőle. Jó kis tocsogós torta lett, és az illata még mindig kísérti a háziakat.
Bögre = 250 ml

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Málnalekvárral vagy friss málnával enném legszívesebben. Egész nap.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük. Egy torta- vagy sütőformát vékonyan kikenünk olívaolajjal, kibéleljük sütőpapírral, majd a sütőpapírt is vékonyan beolajozzuk. Végül kevés liszttel beszórjuk a formát.
  2. Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót.
  3. Egy másik tálba összeöntjük a juharszirupot, a vizet, az olívaolajat és a vaníliás cukrot, majd alaposan összekeverjük.
  4. A száraz anyagok közepébe kis lyukat formázunk, ebbe öntjük a folyadék kb. negyed részét, és egy habverővel elkezdjük összekeverni. Amikor középen már van egy adag csomómentes tésztánk, akkor folyamatos keverés mellett, lassan elkezdhetjük hozzáönteni a maradék szirupot is. Addig folytassuk a keverést, míg teljesen csomómentes nem lesz a masszánk.
  5. A kész tésztát a sütőformába öntjük, és készre sütjük. Ennyi sütéssel a tortánk még elég "szivacsos állagú, ha tömörebb sütit szeretnénk, süssük 5-10 perccel tovább.
  6. A sütési idő leteltével kivesszük a tortát a sütőből, és kb. 20 percig hagyjuk a formában hűlni. Ezután óvatosan kiborítjuk a formából, lehámozzuk róla a sütőpapírt, és újra a "talpára" állítva hagyjuk teljesen kihűlni.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 23x5 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 541
elküldve: 0
receptkönyvben: 27
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

thesmilingone

Mióta szakács: 2011.05.02.
13 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tej- tojásmentes csokitorta, juharszirupos csokitorta, olívás-juharszirupos torta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

thesmilingone
thesmilingone / thesmilingone Sun, 2011-07-24 11:42

Szia Makka!

Hasonló tortákat szokás sütni egyszerűen cukorral vagy barnacukorral is, a méztől szerintem túlságosan ragadós lenne. Juharsziruppal is eléggé "tömény" lett, ez tényleg nem az a könnyű, levegős sütemény. Esetleg melaszt vagy más édes szirupot használnék a juharszirup helyett.
Bevallom, ez volt az első eset hogy ilyen tortát készítettem, sajnos nincsenek vele további tapasztalataim, azért vagyok ilyen határozatlan :(

Makka
Makka / Makka Sun, 2011-07-24 11:08

Szia! A juharszirup helyettesíthető valamivel? Esetleg mézzel? Köszönöm előre is!

811
teljes kiőrlésű liszt 2 bögre
cukrozatlan kakaópor 112 g
sütőpor 2 ek
szódabikarbóna 1 tk
fahéj 1 tk
0.5 teáskanál
juharszirup 375 ml
víz 2.5 dl
olívaolaj 1.25 dl
vaníliás cukor 2 teáskanál
olívaolaj 1 teáskanál