Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis-vaníliás csodakuglóf

Csokis-vaníliás csodakuglóf
Csokis-vaníliás csodakuglóf
100 perc / előkészület: 30 perc sütés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Múlt héten feliratkoztam egy amerikai gasztrooldalra, gyakran teszem, mert szeretem a változatosságot. Legtöbbször hónapokig nem küldenek olyan receptet, amit azonnal ki kell próbálnom, most azonban már a második körben befutott ez a csodasüti, amelynek három rétegéből kettő helyet cserél a sütés közben. Első olvasatra elég macerásnak tűnik az elkészítése, de ha minden alapanyagot előre, kimérve kikészítünk és figyelmesen követjük a fázisokat, akkor sikeresek leszünk.
Ugyan az eredeti receptben van pár, számunkra nehezebben beszerezhető alapanyag, mint az író és a sűrített tej, nem kell tőle megriadni, jöhet a találékonyság és a helyettesítés. Író helyett görög joghurt, sűrített tej helyett tej, cukor és plusz egy tojás került részemről a sütibe. Sőt az alaptészta bekeverésénél még bejött egy gigszer. Egyik gyermekem elhívott házi feladatozni a szobájába, így amikor visszakeveredtem a fakanál mellé a csokoládé kimaradt a tésztából. Teljesen elkámpicsorodtam, hogy enélkül raktam sütőbe, a kakaótól azonban szép színe lett, és a csodás helycserés támadás is megtörtént. Legközelebb azért csokival is nekifutok, ízben biztosan sokat dob rajta.
A helycsere tudományos magyarázatát olvasd el a cikkemben itt!

hozzávalók / 12 adag

A karamellhez

A csokis tésztához

A vanília flanhoz

ajánlat

Bármilyen ünnepi pillanatban, de akár egy hétvégi ebéd után is csodás meglepetés lehet ez a finomság!

Szólj hozzá!

elkészítés

Előkészületek

  1. Helyezzük a sütőrácsot középre, és melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy nagy kuglófformát.

A karamellhez

  1. Vastag falú edényben a cukrot kevés vízzel világosra karamellizáljuk.
  2. Majd a tűzről lehúzva langyos tejben felolvasztott vajjal lazítsuk fel. Egy csipet sót adjunk hozzá.
  3. Forraljuk vissza, és amikor jó folyós állagú, öntsük át a kuglófforma aljába.

A csokis tésztához

  1. Egy tálban keverjük össze a lisztet kakaóval, sütőporral, egy csipet sóval, és tegyük félre.
  2. Egy másik tálba törjük bele a csokit, kockázzuk rá a vajat, és vízgőz felett, folyamatos keverés közben olvasszuk össze őket, míg homogén állagot kap.
  3. A kissé kihűtött vajas csokihoz adjuk hozzá az írót (vagy a joghurtot), cukrot, tojásokat és a vanília rúdból kikapart magokat, majd keverjük simára a masszát.
  4. Adjuk hozzá ehhez a csokis keverékhez a lisztes keveréket adagolva, keverjük, míg sima nem lesz, aztán mehet a formába a karamell tetejére.

A vanília flanhoz

  1. Az összes hozzávalót tegyük egy konyhai robotgépbe, és keverjük simára őket (kézi habverővel is dolgozhatunk), majd öntsük a formába a csokis tészta tetejére.

Sütés és tálalás

  1. Egy nagyobb sütőformát töltsünk fel félig meleg vízzel, ebbe tegyük a kuglófformát úgy, hogy félig a vízben álljon, és így együtt mehetnek az előmelegített sütőbe, kb. 70 percre sülni.
  2. Végezzünk fogpiszkáló próbát, hogy biztosan elkészült-e a sütink. A kész sütit vegyük ki a sütőből, tegyük rácsra vagy a használaton kívüli sütőlapra, és hagyjuk minimum egy órát a formában hűlni, majd tegyük hűtőbe legalább 8 órára.
  3. Felvágás előtt egy vajazó kés tompa felével válasszuk el a sütit a forma középső kürtőjétől, majd tegyük formával együtt egy tál meleg vízbe egy percre, csak utána borítsuk megfelelő nagyságú, sima felületű tányérra a sütit! Ennek a legegyszerűbb módszere, ha először a tányért tesszük a forma tetejére borítva, és ezzel együtt forgatjuk át az egészet, majd nagyon óvatosan emeljük le a formát a sütiről.
  4. Szervírozhatjuk is, jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 14 516
elküldve: 4
receptkönyvben: 251
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
286 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap, húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: kuglóf
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Csokis-vaníliás kuglóf karamell öntettel

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nagyné gizike
nagyné gizike Fri, 2017-04-14 19:27

Kedves szakácsunk nagyon tettszik a recepjei abbol néhányat meg is csináltam továbra is várom a recepjeit köszönöm szépen

kszilvia17
kszilvia17 Tue, 2015-10-27 16:15

Szia Gréti,
megsütöttem a kuglófot, de a vaníliás réteg kifolyt még 8 óra hűtés után is. Egyáltalán nem szilárdult meg, pedig mindent a leírás alapján csináltam. Sok-sok éve sütök már, nem az én bénaságomnak gondolom, de még az is lehet. A csokis réteg jó volt, a karamell nagyon beleragadt a kuglófformába, annyira kemény lett, hogy esély nem volt rá, hogy kijöjjön. A vaníliás réteg pedig abban a percben kifolyt, ahogy megfordítottam. Nem elírás valamelyik hozzávaló ? Pl. 5 dl tej ?
köszi a segítséget előre is.
szilvi

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Tue, 2015-10-27 18:02

Szia Szilvi, nagyon sajnálom, pedig sűrített tej nélkül készítettem, csak tejjel és nekem parádésan, csak úgy mint egy diplomata puding megállt a flan. Egész éjszakára betettem a hűtőbe és reggel, pici meleg vizes fürdő után csodásan kijött a formából. A karamell egy kicsit folyósabb volt, mint amire számítottam, de az íze kárpótolt mindenért. Azt tudom mondani, hogy a héten újból nekifutok és egy sütéssel leellenőrzök mindent, ha megint jó lesz, akkor nem tudom, hol a hiba. De hátha van valami, ami segíthet neked..., majd írok, üdv, Gréti

DMMoni
DMMoni Sun, 2015-10-11 00:07

Kedves Gréti!
Most próbáltam ki a receptedet, de volt egy kis problémám, 24X 10,5 cm-es szilikon sütőformában sütöttem, nekem nem fért bele a teljes mennyiségű flan. Mekkora sütőformában sütötted?
Ettől függetlenül a helycsere a két réteg között megtörtént.
Köszi a recepted, holnap lesz a kóstoló napja, most köt a hűtőben.

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Wed, 2015-10-14 19:58

Szia Móni!
Egy cseppet nekem is több volt a flan, mint amit a formám elbír, lehet hogy Amerikában nem csak a kerítés van kolbászból, de még a kuglófformájuk is sokkal nagyobb, mint a miénk. Üdv, Gréti

491
cukor 20 dkg
víz 1 dl
vaj 2.5 dkg
tej 0.5 dl
1 csipet
finomliszt 12 dkg
cukrozatlan kakaópor 30 g
sütőpor 1 teáskanál
1 csipet
étcsokoládé 120 g
vaj 7.5 dkg
cukor 120 g
író 150 ml
tojás 2 db
vanília 1 db
sűrített tej 400 g
krémsajt 170 g
tej 5 dl
tojás 6 db
tojássárgája 2 db
vanília 1 db