r
Nosalty Logó

Csokis-vaníliás csodakuglóf

Gréti
Csokis-vaníliás csodakuglóf
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Előkészületek

A karamellhez

A csokis tésztához

A vanília flanhoz

Sütés és tálalás

491
Kalória
11.8g
Fehérje
63.2g
Szénhidrát
21.5g
Zsír
57.7g
Víz
186.7g
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
52.3g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Előkészületek

A karamellhez

A csokis tésztához

A vanília flanhoz

Sütés és tálalás

Összesen 491 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Előkészületek

A karamellhez

A csokis tésztához

A vanília flanhoz

Sütés és tálalás

Összesen 5874 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Előkészületek

A karamellhez

A csokis tésztához

A vanília flanhoz

Sütés és tálalás

Összesen 230 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    21.5 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    187 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    625.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    197 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    224 mg
  • Nátrium
    136 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    63.2 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    57.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    148 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    157 mg
  • Retinol - A vitamin:
    146 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    205 micro
Összesen 491 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    141.6 g

Zsír

  • Összesen
    257.9 g
  • Telített zsírsav
    120 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    65 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    2241 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7503 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    255 mg
  • Kálcium
    2359 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    523 mg
  • Foszfor
    2689 mg
  • Nátrium
    1630 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    758.5 g
  • Cukor
    627 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    692.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1775 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    430 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    336 micro
  • Kolin:
    1884 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1750 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    282 micro
  • β-crypt
    49 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2455 micro
Összesen 5874 kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    295.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    93 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    29.9 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    27.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    97 micro
Összesen 230 kcal

Elkészítés

Előkészületek

  1. Helyezzük a sütőrácsot középre, és melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy nagy kuglófformát.

A karamellhez

  1. Vastag falú edényben a cukrot kevés vízzel világosra karamellizáljuk.
  2. Majd a tűzről lehúzva langyos tejben felolvasztott vajjal lazítsuk fel. Egy csipet sót adjunk hozzá.
  3. Forraljuk vissza, és amikor jó folyós állagú, öntsük át a kuglófforma aljába.

A csokis tésztához

  1. Egy tálban keverjük össze a lisztet kakaóval, sütőporral, egy csipet sóval, és tegyük félre.
  2. Egy másik tálba törjük bele a csokit, kockázzuk rá a vajat, és vízgőz felett, folyamatos keverés közben olvasszuk össze őket, míg homogén állagot kap.
  3. A kissé kihűtött vajas csokihoz adjuk hozzá az írót (vagy a joghurtot), cukrot, tojásokat és a vanília rúdból kikapart magokat, majd keverjük simára a masszát.
  4. Adjuk hozzá ehhez a csokis keverékhez a lisztes keveréket adagolva, keverjük, míg sima nem lesz, aztán mehet a formába a karamell tetejére.

A vanília flanhoz

  1. Az összes hozzávalót tegyük egy konyhai robotgépbe, és keverjük simára őket (kézi habverővel is dolgozhatunk), majd öntsük a formába a csokis tészta tetejére.

Sütés és tálalás

  1. Egy nagyobb sütőformát töltsünk fel félig meleg vízzel, ebbe tegyük a kuglófformát úgy, hogy félig a vízben álljon, és így együtt mehetnek az előmelegített sütőbe, kb. 70 percre sülni.
  2. Végezzünk fogpiszkáló próbát, hogy biztosan elkészült-e a sütink. A kész sütit vegyük ki a sütőből, tegyük rácsra vagy a használaton kívüli sütőlapra, és hagyjuk minimum egy órát a formában hűlni, majd tegyük hűtőbe legalább 8 órára.
  3. Felvágás előtt egy vajazó kés tompa felével válasszuk el a sütit a forma középső kürtőjétől, majd tegyük formával együtt egy tál meleg vízbe egy percre, csak utána borítsuk megfelelő nagyságú, sima felületű tányérra a sütit! Ennek a legegyszerűbb módszere, ha először a tányért tesszük a forma tetejére borítva, és ezzel együtt forgatjuk át az egészet, majd nagyon óvatosan emeljük le a formát a sütiről.
  4. Szervírozhatjuk is, jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 70 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Múlt héten feliratkoztam egy amerikai gasztrooldalra, gyakran teszem, mert szeretem a változatosságot. Legtöbbször hónapokig nem küldenek olyan receptet, amit azonnal ki kell próbálnom, most azonban már a második körben befutott ez a csodasüti, amelynek három rétegéből kettő helyet cserél a sütés közben. Első olvasatra elég macerásnak tűnik az elkészítése, de ha minden alapanyagot előre, kimérve kikészítünk és figyelmesen követjük a fázisokat, akkor sikeresek leszünk. Ugyan az eredeti receptben van pár, számunkra nehezebben beszerezhető alapanyag, mint az író és a sűrített tej, nem kell tőle megriadni, jöhet a találékonyság és a helyettesítés. Író helyett görög joghurt, sűrített tej helyett tej, cukor és plusz egy tojás került részemről a sütibe. Sőt az alaptészta bekeverésénél még bejött egy gigszer. Egyik gyermekem elhívott házi feladatozni a szobájába, így amikor visszakeveredtem a fakanál mellé a csokoládé kimaradt a tésztából. Teljesen elkámpicsorodtam, hogy enélkül raktam sütőbe, a kakaótól azonban szép színe lett, és a csodás helycserés támadás is megtörtént. Legközelebb azért csokival is nekifutok, ízben biztosan sokat dob rajta. A helycsere tudományos magyarázatát olvasd el a cikkemben itt!

További receptek

Duplacsokis kuglóf

Ha van otthon kuglófformánk, aligha menekülünk az ünnepi kuglófsütések elől. A piskótás süteményt azonban nemcsak ünnepek alatt érdemes elkészíteni, hiszen meglepően egyszerű, de ...

Kristyán Fanni

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...