Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt mákos kuglóf

Kelt mákos kuglóf
Kelt mákos kuglóf
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mikor kislányok voltunk, barátnőmmel sokszor nevetgéltünk azon, hogyha majd felnövünk, netalántán középkorúak is leszünk (hihetetlennek tűnt akkor), összejárunk néha kávézni, mint a "nagyok", és kávéscsészével a kezünkben illedelmesen beszélgetünk és sütivel kínálgatjuk egymást, amit illedelmesen el is fogadunk, de csak egy szeletet, mint a "nagyok", tudjátok, kicsit olyan kimódoltan, színpadiasan. Azóta persze rég felnőttünk, s bár nagyon ritkán tudunk csak találkozni, soha semmi kimódoltság nincs az együtt töltött idő egyetlen percében sem, mert annál sokkal jobban ismerjük és szeretjük egymást. Ez az egész történet a mákos kuglófról jutott eszembe, mert ez szerintem annyira illene azokhoz az elképzelt, nénis, csipkés, ezüst kiskanalas, porcelános, habos kávés, sütis beszélgetésekhez.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

A magyar konyhában nem szokás fahéjjal ízesíteni a mákos kalácsot, de megéri kipróbálni, nagyon finom. Ha nem tekerjük be kuglófsütőbe elég, ha csak koszorúvá alakítjuk, és úgy sütjük tepsin, sőt, csak simán feltekerve, mákos kalácsnak megsütve is ugyanolyan jó. Csak így érdekesebb. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejbe 1 kk-nyi cukrot keverünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson.
  2. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a tojássárgával.
  3. A liszteket tálba szitáljuk, sózzuk, majd összekeverjük a cukros vajjal, a felfutott élesztővel, és jól kidolgozzuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük.
  4. A töltelékhez a tejet felforrósítjuk, beleöntjük a cukrot, a mákot, a fahéjat és a citromhéjat. Jól összedolgozzuk. Ha túl sűrűnek találnánk, még kicsi tejet öntsünk hozzá, de a töltelék ne legyen híg.
  5. A megkelt tésztát téglalappá nyújtjuk, rákenjük a tölteléket, a szélein 2-2 cm-t kihagyva. Ha nehéz egyenletesen szétkenni, tejbe vagy vízbe mártott késsel megkönnyíthetjük a dolgunkat.
  6. Hosszabbik végénél fogva feltekerjük a tésztát. Ne szorosan, csak ahogy adja magát.
  7. A tekercset kivajazott kuglófformába hajlítjuk be. Hagyjuk még kelni, míg a sütő bemelegszik.
  8. Tetejét kevés olvasztott vajjal megkenjük, megszurkáljuk, és megsütjük.
  9. Akkor van kész, ha a beleszúrt hústűre már nem ragad massza, illetve ha megütögetve kongó hangot ad.
  10. A formából kifordítjuk, és azon melegében megszórjuk vaníliás cukor és porcukor keverékével.


 

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 13 205
elküldve: 10
receptkönyvben: 430
elkészítve: 10/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: kuglóf
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos kalács kuglófformában, kelt tekercs mákkal töltve

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

krisztinahajnalka
krisztinahajnalka Sun, 2017-12-03 21:48

kedves fahéj,miért nem sikerült belevaràzsolnom a spiràlmotivumot,ize rendben..felcsavartam a tésztàt benne a màk töltelékkel,de spiràl helyett egy tömbben maradt a màk,miért?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2017-12-07 20:45

Kedves Krisztinahajnalka!
A tésztát elég nagyra kell kinyújtani, azért is nehéz eloszlatni a mákot rajta, mert jó nagy felületre kell szétkenni. Ha nem elég nagy a tészta, akkor a feltekerésnél nem lesz sok réteg egymás körül(tészta, mák, tészta, mák, tészta, mák, stb...), épphogy csak körbetekeredik egyszer, és akkor a mák is csak egy rétegben marad. Pontosabban kívül tészta, belül mák. Szerintem ez lehetett a gond.

sonce85
Sonce / sonce85 Wed, 2013-03-20 15:30

Kedves Fahéj!

Megsütöttem ezt a csoda kuglófot.Már nagyon rég kinyomtattam ezt a receptet és minden vasárnap ránéztem,hm. jó lenne megsütni,de biztos nehéz. Aztán nemrég új sütőre tettem szert és gondoltam kipróbálom,mert,ha nem sikerül az új sütőre lehet fogni. DE SIKERÜLT és nagy sikerem volt vele,finom,könnyű, puha és nagyon mutatós! Legközelebb megsütöm dióval is :-)

Köszönöm ezt a szuperjó receptet IS!!!

Szép napot!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-03-20 20:46

Kedves Sonce!
Jaj de jóóó! Nagyon örülök, hogy bevált a recept. És valóban, dióval is érdemes lenne kipróbálni. Szerintem az is passzolna hozzá annyira, mint a mák.
Üdv: Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-12-18 10:20

Kedves Fahéj!

Viszonylag én is érzem a nyomást, hogy későn kezdek el sütögetni, de azért nem lesz az egész elkésve, a naptárba vezetem mikor mit és hogyan:-))))
Melyik nap mi a kaja, mit sütök, mit főzök,-ez már csak így megy ilyenkor.:-))
És a karácsonyi sütögetést a bejglikkel kezdtem el....és majd a többi:-))
Remélem, hogy azért nem fogok úgy járni, hogy annyira eldugom, hogy jövőre találom meg, de azért jó, hogy szóltál, figyelek, mit sütöttem, mennyit, és ez a veszély nem fenyeget, gondolom . :-))

A fiam szülinapja dec.8-án volt, én is elsőnek arra startoltam, tortailag, meg ételben. :-))
Most viszont már sürget a sütögetés ideje, nagyon!! Itt lesz mákos is, illetve az kész, a többi csokis, meg gesztenyés, meg az Ágica szelet , Ritától :-))),- meg kis adag muffin és kis adag kuglóf.
A nagyik is sütnek,2-3 félét, de az nem olyan, mint amit készítek, ezek mindig elsőnek fogynak el. :-)
Remélem, olyan lesz a karácsony, amilyenre az egész család gondolt, igyekszem, nagyon! :-))

Szép hétvégét, és jó készülődős hetet kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-12-17 23:30

Kedves Fahéj!

Tényleg rég volt, amikor beszélgettünk :-))

Ez a recept viszont nagyon megfogott, és el szeretném készíteni, de lehet, hogy gesztenyés vagy csokis töltéssel, ugyanis mákos édesség már annyi lesz, illetve már van bejgli:-)), holnap vasárnap lesz zserbó készítése :-)) . Aztán a többi :-))
Itt, nálunk, előbb sütiket nem lehetett elkezdeni sütni, ugyanis a család illatok után megy, és csak üres tálcákat és dobozokat találnék, mire a Szent este, ünnepi asztalára tehetném :-))
Megvan a készülődésem, minden napra : nem mondhatom, hogy unatkozom :-))

Kellemes és finomságos készülődést kívánok.:-))
Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-12-18 08:56

Kedves Éva!
Szerintem biztos jó lesz csokival vagy gesztenyével is ez a kuglóf. Lehet, én is kipróbálom majd csokival, sajna a gesztenyésért csak én vagyok oda az egész családban...
Képzeld, én még semmit nem sütöttem karácsonyra, nem volt időm. A fiam decemberi, egyelőre még az ő szülinapjára készültem, majd ezután jön a karácsonyi sürgés-forgás. A kész sütiket viszont tényleg el kell rejteni, mert a család kiszimatolja, aztán süthetjük kétszer. :)) Viszont nehogy úgy járj, mint egyik aranyos rokonom, aki egyik évben úgy elrejtette a karácsonyi vaníliás kifliket, hogy csak jövő karácsonykor találta meg. :)))
Szép hétvégét: Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-12-15 22:09

Kedves Fahéj!

Nagyon gyönyörű és ügyes vagy. :-))) És ha úgy tekerem, tényleg kiadja ezt a csodás formát?
Nekem a mákos kifejezetten jó és finom, a mák családi kedvenc:-)))
Ha megoldható még kakaós vagy gesztenyés töltéssel is, az szuper:-)) ,- remélem, sikerül, belevágok:-)))
Elmentettem. :-))

Nagyon kellemes készülődést kívánok az ünnepekre!
Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-12-16 15:55

Kedves Éva-Anyóca!
De rég beszélgettünk! Köszönöm a dicséretet. Tényleg ilyen lesz a belseje a kuglófnak, ha viszonylag vékonyra nyújtjuk, és a tölteléket is sikerül egyenletesen eloszlatni rajta. Remélem, kis családoddal jól vagytok, és változatlan lelkesedéssel sürgölődsz a konyhában. :)
Nektek is békés készülődést a karácsonyra: Fahéj

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Thu, 2011-12-15 19:52

Ez a spirál motívum a kedvencem, és sütibe még sosem láttam ilyen gyönyörűen belesütve! Gratulálok!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2011-12-15 20:43

Igazán köszönöm! :) A spirál motívum termékenység szimbólum... :))

BeaTrixy
beaTrixy / BeaTrixy Thu, 2011-12-15 18:40

Hmmm nagyon jól néz ki, és a történet is aranyos!!! Ezt ki kell hogy próbáljam, lehet talán gesztenyével is?? Üdv: B.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2011-12-15 20:42

Komolyan mondom, én is ezen gondolkodtam, mielőtt megütöttem volna. Az eredeti receptben mákkal van, de biztos működne gesztenyével is. Viszont a gesztenyemasszát akkor egy kicsit hígítani kellene szerintem, talán kevés tejjel.
Üdv: Fahéj

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Thu, 2011-12-15 16:59

ÚÚÚÚÚÚÚ, de gyönyörű!!! Éva, gratulálok, csodálatosat alkottál! Az a tészta és a minta.... Csak ülök most és csodálom a kuglófodat. Hát igen, aki tud, az tud. :-))) Sok szeretet van a sütijeidben, kenyereidben, ami ebben a kuglófban tetőzik. Épp ma készítettem el életem első kalácsát Dacota recije alapján (véletlenül kihagytam belőle a sót), és tudom, milyen munkás megcsinálni, viszont sok öröm van az elfogyasztásában. Most már bátran nekifogok egy ilyen kuglófnak is. Köszi a receptet! Én mák helyett dióval vagy más egyébbel fogom elkészíteni. Puszillak: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2011-12-15 17:04

Köszi, Gabi! :) Kedves, hogy ezeket írod. Nem is olyan nagy ördöngősség a kalácssütés, ugye? Ez a kuglóf se nehéz, viszont nagyon mutatós, és persze finom is. Ha nem szereted a mákot, tényleg jó ötlet bele a dió, vagy akár a kakaó is. Puszi: Éva

941
finomliszt 20 dkg
rétesliszt 20 dkg
1 csipet
vaj 4 dkg
porcukor 4 dkg
tojássárgája 1 db
élesztő 2 dkg
tej 1.6 dl
vaj 1 ek
mák 20 dkg
porcukor 10 dkg
fahéj 1 kávéskanál
citromhéj 1 ek
tej 1 dl
vaníliás cukor 1 csomag
porcukor 2 ek