Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis-gesztenyés torta

Csokis-gesztenyés torta
Csokis-gesztenyés torta
80 perc / főzés: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én megálmodtam, és a húgom mellett kuktáskodva, ketten elkészítettük ezt a szerintem szép tortát édesanyánk 57. születésnapjára. Ez volt az első próbálkozásunk a fondant-nal, de nem az utolsó. :-)

hozzávalók / 10 adag

A fondanthoz

A 8 tojásos piskótákhoz

Az 5 tojásos piskótához

A 3 tojásos piskótához

A csokikrémhez

A gesztenye krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fondant bevonatot előző nap készítjük. A porcukrot átszitáljuk, kb. 45-50 dkg-ot egy mély edénybe teszünk, belekeverjük a keményítőt. A közepébe lyukat csinálunk.
  2. A zselatint a vízzel elkeverjük, vízgőz fölött felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a mézet és a margarint. Addig kevergetjük, amíg egységes nem lesz. (Elvileg itt kellene bele az ételszínezék, de mivel mi több színt készítettünk, akkor adtuk hozzá a színezéket, amikor már majdnem teljesen össze volt gyúrva. Akkor szedtük szét őket kb. kisebb-nagyobb adagokra.)
  3. Utána a porcukorhoz kell önteni, és addig kavarjuk kanállal, amíg tudjuk, majd kézzel folytassuk a gyúrást. Annyi porcukrot adagoljunk még hozzá, hogy a massza ne ragadjon sem a kezünkhöz, sem az edényhez vagy a munkalaphoz. Fóliába csomagolva, egy éjszakát hűtőben pihentessük, majd másnap margarinos kézzel újra átgyúrjuk, és utána formázhatjuk.
  4. Először elkészítjük a 8 tojásos piskótát egy tortaformában, majd az 5 és végül a 3 tojásosat. (Nekünk csak egyféle nagyságú tortaformánk van, ezért a két kisebb piskótát kisebb méretű lábasokban sütöttük meg.)
  5. Miközben sülnek a piskóták, megfőzzük az étcsokis pudingot. (Mi nem tettünk bele sok cukrot, mert lesz a margarinban is, és a cukormáz is bőven cukros.)
  6. A margarint habosra keverjük a porcukorral. A pudingot lehűtjük, és utána összekeverjük a margarinnal. Hűtőbe tesszük.
  7. A gesztenyekrémet is elkészítjük. A kiengedett gesztenyemasszát összetörjük villával, felverjük a hulalát, amibe belekeverjük a pici tejben feloldott zselatint, majd a gesztenyemasszához keverjük. Ezt is hűtőbe tesszük.
  8. A piskótákat félbevágjuk. Mi az alsó és felső részt kentük meg bőven gesztenye krémmel. A középső szintet pedig a csokis krémmel.
  9. A cukormasszát, miután átgyúrtuk,  3 részre szedjük, amivel bevonjuk a tortákat. Porcukros munkalapon vagy folpack között kinyújtjuk a legnagyobbat, ami a legnagyobb tortára fog kerülni. (Nekünk kb. 3 mm-es vastagsággal volt könnyű dolgozni.)
  10. A legnagyobb piskóta tetejét és oldalát bekenjük a csokikrémmel, hogy jobban tapadjon rá a fondant, majd a nyújtófára felgöngyölített fondant-ot ráterítjük. Ha nagyon nagy lett - nekünk igen -, akkor kicsit körbevágjuk. Kézzel szépen a torta oldalára tudjuk simítani a bevonatot, és ha már szépen simul a tortán, akkor a fölösleget levágjuk az aljáról.
  11. Ugyanígy bevonjuk a másik két tortát is.
  12. Könnyebben tapadnak a torták egymásra, ha a fondant tetejére teszünk a csokikrémből, és arra ültetjük a kisebb tortát.
  13. Színes rózsákat, leveleket és virágokat készíthetünk még fondant-ból, amivel feldíszíthetjük a tortát.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 817
elküldve: 0
receptkönyvben: 88
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Norci79

Mióta szakács: 2010.04.03.
94 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gesztenyés torta csokoládéval és fondant-nal, csokoládés gesztenyetorta fondant-nal

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Grétus
Grétus / Grétus Thu, 2011-03-24 12:31

Szia Norci79!

Én is csak gratulálni tudok Nektek. Meddig áll el az elkészített fondant?

norci79
Norci79 / norci79 Thu, 2011-03-24 13:24

Szia Grétus!
Ezt a tortát február 26-án készítettük és én még holnap fogom elhasználni a hozzá készített fondant végét. Megkóstoltam, jó. Kedden is használtam még belőle egy pici tortához. Azon gondolkodtam valamelyik nap, hogy a legközelebbi adagból megpróbálok fagyasztani, hogy megnézzem milyen lesz, ha kiolvad.

krivan
krivan Sun, 2011-03-20 08:12

Köszi a válaszokat, hamarosan kipróbálom és beszámolok!

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2011-03-19 09:58

Nagyon szép, de ez a 16 db tojás, meg ez a rengeteg cukor...atyaég...ez rémisztően hangzik! Egyébként nagyon ügyesek vagytok! Le a kalappal, nekem biztos nem lenne türelmem ehhez! :-))

norci79
Norci79 / norci79 Sat, 2011-03-19 13:18

Szia Tmea!
A fondanthoz használtunk sok cukrot, de sok fondantot készítettünk, az egy adag is elég lett volna bőven, mert legalább a fele megmaradt. Most csináltunk ilyet először, egy szülinapra úgy gondolom belefér... :-) Ebben a fondantban legalább tudjuk, hogy mi van, nincs annyira tele E-s dolgokkal, mint a cukrászati torták. Nem volt nehéz, csak nem tudtam elképzelni, hogy lehet a cukormasszával dolgozni. Jó hétvégét! :-)

krivan
krivan Sat, 2011-03-19 09:46

Szia Norci79!

Szép a tortátok, nagyon tetszik, de nekem túl nagy a lányom szülinapjára.
Szeretnék megkérdezni pár dolgot:
- az 5 tojásos piskótát mekkora formában készítettétek (átmérő)?
- a receptben írt gesztenyekrém adagot, ha megfelezem, elég erre a "földszintes" tortára?
- a megadott fondant mennyiséget ti duplán készítettétek. Ehhez a középső szinthez + a díszítéshez elég az 1 adag?
- a csokikrém helyettesíthető lekvárral a fondant alá, hogy jobban tapadjon?
Minden választ köszönök:-)
Kriván

norci79
Norci79 / norci79 Sat, 2011-03-19 10:17

Szia Kriván!
Az 5 tojásos lap a középső, ami kb.: 20 cm-es lábasban sült, mert csak standard tortaformánk van.
Bőven elég lesz a fél adag gesztenyekrém.
Fondantból is elég lesz a fél adag, mi duplán készítettük, mert még soha nem csináltunk ilyet, de nekünk is elég lett volna az 1 adag.
Persze, hogy helyettesíthető a csokikrém lekvárral. :-)
Sok sikert hozzá! Kíváncsi vagyok, milyen lesz. Jó hétvégét!

norci79
Norci79 / norci79 Sat, 2011-03-19 08:26

Köszönöm Éva-anyóca! Nekünk a büszkeségünk, de majd lesznek újabbak is... Jó hétvégét!

1060
zselatin 1 ek
víz 6 ek
margarin 1 ek
méz 2 ek
étkezési keményítő 2 evőkanál
porcukor 70 dkg
ételfesték 20 csepp
tojás 8 db
cukor 8 ek
finomliszt 8 evőkanál
sütőpor 1 csomag
1 csipet
tojás 5 db
cukor 5 ek
finomliszt 5 evőkanál
sütőpor 1 csomag
1 csipet
tojás 3 db
cukor 3 ek
finomliszt 3 evőkanál
sütőpor 1 csomag
1 csipet
csokoládés pudingpor 2 tasak
tej 8 dl
cukor 1 teáskanál
margarin 25 dkg
porcukor 3 ek
gesztenyemassza 50 dkg
növényi tejszín 5 dl
zselatin 20 g