Csokis feketeerdő-torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Arandeira
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztájához
-
19g étcsokoládé102 kcal
-
19g finomliszt68 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
9g vaj67 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
75g meggybefőtt54 kcal
-
63g meggylé25 kcal
-
21 kcal
-
3g cukor12 kcal
A tejszínhabhoz
-
125g habtejszín365 kcal
-
4g porcukor14 kcal
-
1g habfixáló4 kcal
A díszítéshez
-
6g étcsokoládé34 kcal
-
6g meggybefőtt5 kcal
Összesen
896
kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztájához
-
150g étcsokoládé819 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
75g vaj538 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
A krémhez
-
600g meggybefőtt432 kcal
-
500g meggylé200 kcal
-
171 kcal
-
25g cukor97 kcal
A tejszínhabhoz
-
1000g habtejszín2920 kcal
-
28g porcukor108 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
A díszítéshez
-
50g étcsokoládé273 kcal
-
50g meggybefőtt36 kcal
Összesen
7167
kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztájához
-
4.7g étcsokoládé26 kcal
-
4.7g finomliszt17 kcal
-
4.7g cukor18 kcal
-
10.4g tojás13 kcal
-
2.4g vaj17 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
19g meggybefőtt14 kcal
-
15.8g meggylé6 kcal
-
1.4g vaníliás pudingpor5 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
A tejszínhabhoz
-
31.6g habtejszín92 kcal
-
0.9g porcukor3 kcal
-
0.3g habfixáló1 kcal
A díszítéshez
-
1.6g étcsokoládé9 kcal
-
1.6g meggybefőtt1 kcal
Összesen
225
kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 57.7 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 296 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 592.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 144 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 248 mg
-
Nátrium 122 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.5 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 111.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 471 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 59 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 131 mg
-
Retinol - A vitamin: 463 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 96 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 194 micro
Összesen
896
kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 84.2 g
Zsír
-
Összesen 461.6 g
-
Telített zsírsav 278 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 138 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 2368 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4741.6 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 154 mg
-
Kálcium 1155 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 433 mg
-
Foszfor 1981 mg
-
Nátrium 976 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 676 g
-
Cukor 334 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 892 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3772 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 468 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 218 micro
-
Kolin: 1051 mg
-
Retinol - A vitamin: 3708 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 771 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1550 micro
Összesen
7167
kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 14.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 75 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 149.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.4 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 119 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 117 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Összesen
225
kcal
Hozzávalók
A tésztájához
-
15 dkg étcsokoládé
-
15 dkg finomliszt
-
15 dkg cukor
-
6 db tojás
-
7.5 dkg vaj
-
1 tk sütőpor
A krémhez
-
60 dkg meggybefőtt
-
1 csomag vaníliás pudingpor
-
2.5 ek cukor
A tejszínhabhoz
-
10 dl habtejszín
-
4 ek porcukor
-
1 csomag habfixáló
A díszítéshez
-
5 dkg étcsokoládé
-
5 dkg meggybefőtt
Elkészítés
A tésztájához
- Előkészületek: A meggybefőttet egy szűrőkanálban lecsepegtetjük, a levéből 5 dl félreteszünk a krémhez. 9 vagy 17 szép meggyszemet kiválogatunk a díszítéshez, ezeket félretesszük. A 15 dkg étcsokoládét a vajjal gőz fölött megolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
- A piskóta elkészítése: A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat a cukorral jól kikeverjük. hozzáadjuk a kihűlt, de már folyékony csokoládét, majd belekeverjük a lisztet és a sütőport. A legvégén a felvert tojásfehérjét óvatosan, két részletben a lisztes keverékhez adjuk, és belekeverjük.
- Egy kerek tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, majd beleöntjük a piskótatésztát. A 200 fokos sütőbe tesszük, és hőlégkeveréssel sütjük 30-40 percig. Az első 10 perc után a sütő hőmérsékletét 170 fokra mérsékeljük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e (egy fogpiszkálót szúrunk a tésztába, ha már nem ragad rá semmi, akkor kész van). Az elkészült tésztát hagyjuk hűlni.
- A krém elkészítése: 5 dl meggyléből, 2 és fél evőkanál cukorból és a vaníliás pudigporból krémet főzünk. Addig hagyjuk főni folyamatos kevergetés mellett, míg a sűrű krém alól a lábos alja elő-előbújik. Hagyjuk hűlni, majd a kihűlt krémbe belekeverjük a lecsepegtetett meggyszemeket.
- A tejszínhabot elkezdjük felverni, hozzáadjuk a habfixálót, majd mikor már majdnem kemény, a 4 evőkanál porcukrot is. Kemény habot verünk belőle.
- A kihűlt piskótáról leválasztjuk a sütőpapírt, majd három lapra vágjuk. Szép egyenes szeleteket kapunk, ha egy késsel körbevágjuk a szeletet a piskóta szélén, majd a vágásnyomba kb. fél méter hosszú damilszálat illesztünk, s áthúzzuk a tésztán.
- A legalsó lapra rátesszük a meggyes krém felét, majd a tejszínhab kb. egynegyedével befedjük a szemeket. Ráhelyezzük a középső lapot, majd a maradék krémet, és újabb réteg tejszínhabot teszünk rá. A harmadik, legfelső lapot is a helyére illesztjük.
- A tortát kívülről is tejszínhabbal vonjuk be, az oldalán és a tetején egyenletesen elosztva. Hagyjunk egy adagot a díszítéshez is! A torta tetején jelöljük be a 16 szeletet, ez megkönnyíti majd a díszítés elhelyezését. A megmaradt étcsokiból késsel apró darabokat faragunk, ezt a torta tetejére szórjuk, erre jön a tejszínhab díszítés és a meggyszemek.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 128
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 52828
- Feltöltés dátuma: 2011. december 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Arandeira
8 recept
A párom (egyik) kedvenc tortája a feketeerdő-torta. Rengeteget jártam utána, hogy is készül, számtalan receptet elolvastam, magyarul, németül - ezekből alakult ki a végleges sütemény. A tésztát sokan egyszerű kakaós piskótával helyettesítik, de ez így, vajjal, csokoládéval készítve az igazán finom.