Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis feketeerdő-torta

Csokis feketeerdő-torta
Csokis feketeerdő-torta
110 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A párom (egyik) kedvenc tortája a feketeerdő-torta. Rengeteget jártam utána, hogy is készül, számtalan receptet elolvastam, magyarul, németül - ezekből alakult ki a végleges sütemény. A tésztát sokan egyszerű kakaós piskótával helyettesítik, de ez így, vajjal, csokoládéval készítve az igazán finom.

hozzávalók / 8 adag

A tésztájához

A krémhez

A tejszínhabhoz

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészületek: A meggybefőttet egy szűrőkanálban lecsepegtetjük, a levéből 5 dl félreteszünk a krémhez. 9 vagy 17 szép meggyszemet kiválogatunk a díszítéshez, ezeket félretesszük. A 15 dkg étcsokoládét a vajjal gőz fölött megolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
  2. A piskóta elkészítése: A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat a cukorral jól kikeverjük. hozzáadjuk a kihűlt, de már folyékony csokoládét, majd belekeverjük a lisztet és a sütőport. A legvégén a felvert tojásfehérjét óvatosan, két részletben a lisztes keverékhez adjuk, és belekeverjük.
  3. Egy kerek tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, majd beleöntjük a piskótatésztát. A 200 fokos sütőbe tesszük, és hőlégkeveréssel sütjük 30-40 percig. Az első 10 perc után a sütő hőmérsékletét 170 fokra mérsékeljük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e (egy fogpiszkálót szúrunk a tésztába, ha már nem ragad rá semmi, akkor kész van). Az elkészült tésztát hagyjuk hűlni.
  4. A krém elkészítése: 5 dl meggyléből, 2 és fél evőkanál cukorból és a vaníliás pudigporból krémet főzünk. Addig hagyjuk főni folyamatos kevergetés mellett, míg a sűrű krém alól a lábos alja elő-előbújik. Hagyjuk hűlni, majd a kihűlt krémbe belekeverjük a lecsepegtetett meggyszemeket.
  5. A tejszínhabot elkezdjük felverni, hozzáadjuk a habfixálót, majd mikor már majdnem kemény, a 4 evőkanál porcukrot is. Kemény habot verünk belőle.
  6. A kihűlt piskótáról leválasztjuk a sütőpapírt, majd három lapra vágjuk. Szép egyenes szeleteket kapunk, ha egy késsel körbevágjuk a szeletet a piskóta szélén, majd a vágásnyomba kb. fél méter hosszú damilszálat illesztünk, s áthúzzuk a tésztán.
  7. A legalsó lapra rátesszük a meggyes krém felét, majd a tejszínhab kb. egynegyedével befedjük a szemeket. Ráhelyezzük a középső lapot, majd a maradék krémet, és újabb réteg tejszínhabot teszünk rá. A harmadik, legfelső lapot is a helyére illesztjük.
  8. A tortát kívülről is tejszínhabbal vonjuk be, az oldalán és a tetején egyenletesen elosztva. Hagyjunk egy adagot a díszítéshez is! A torta tetején jelöljük be a 16 szeletet, ez megkönnyíti majd a díszítés elhelyezését. A megmaradt étcsokiból késsel apró darabokat faragunk, ezt a torta tetejére szórjuk, erre jön a tejszínhab díszítés és a meggyszemek.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 48 003
elküldve: 10
receptkönyvben: 254
elkészítve: 12/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Arandeira

Mióta szakács: 2011.12.06.
8 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap
receptverseny: Haas Natural receptverseny
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kategória: torta
konyha: német
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

feketeerdő-torta csokoládés alapú tésztából, meggyes-csokoládés torta

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

v.jucuss
v.jucuss Mon, 2015-11-02 19:56

Nagyon köszönöm a receptet! Már számtalanszor megcsináltam, és mindig hatalmas sikert alkotott! :D

e.eszter59
e.eszter59 Sun, 2014-07-06 14:17

Köszönöm a receptet.Már többször megsütöttem,mindig nagy sikere volt. :)
Én is annyi megjegyzést fűznék hozzá,hogy félliter tejszín bőven elég. :)

jucusg
jucusg Sat, 2014-03-29 20:23

Kedves Arandeira, csak a Te tortád miatt regisztráltam :) Holnap lesz a fiam 2 éves, már hetekkel ezelőtt kinéztem a tortádat és ma megsütöttem.. Csodaszép lett, főleg hogy életem első tortája :) A hozzávalók külön külön fantasztikus ízűek, egyben csak holnap teszteljük.. Nagyon köszi a receptet!!! Judit

vizikata
vizikata Sun, 2012-09-30 17:50

Hát ez a torta.......Fantasztikus!Kicsi lányom második szülinapjára elkészítettem(életem első tortája)!
Nagyonnagyon finom,köszönöm a receptet!

Rozika1979
Rozika1979 / Rozika1979 Sun, 2012-08-12 21:21

Szia!

A vajat, mikor és hogyan kell a tésztába tenni?
Amúgy én véletlenül kihagytam a vajat :D !
De még így is Isteni finom lett.
El se hitték, hogy én csináltam a tortát.
Köszönöm ezt a remek receptet!

Edit

arandeira
Arandeira / arandeira Wed, 2012-08-15 21:15

Örülök, hogy jól sikerült! A vajat a felolvasztott csokiba keverem bele, szépen megolvadnak együtt a gőz fölött. Aztán ez a vajas csokis massza kerül a piskótatésztába.
Jó sütést!
Arandeira

Fodor Ildi
Fodor Ildi / Fodor Ildi Fri, 2012-08-10 01:08

O, ez nagyon finom lett, koszonom a receptet! A tejszinhab szerintem is eleg sok, en fel litert hasznaltam, es abbol is maradt, de ez legyen a legnagyobb problema :). Tenyleg annyira jol megy a csokis iz a meggyel, es nem is volt abszolut nehez megcsinalni. A kisfiam 4 eves szulinapjara keszitettem el, es meg o is, pedig nem egy tortaimado ES utalja a tejszinhabot, siman befalt egy egesz szeletet, mindennel egyutt :), azt hiszem, ez magaert beszel. Ez a torta meg sokszor meg fog fordulni a konyhamban!

Kalupsya
Kalupsya Fri, 2012-06-15 19:03

Nagyon köszönöm ezt a receptet. Édesanyám születésnapjára készítettem el, és nagyon nagy sikere volt! :)

Mumy76
Mumy76 Tue, 2012-05-29 11:24

Mindenkeppen finomabb a sutemeny lapja vajjal es csokival, nembeszelve arrol, hogy mennyivel maskepp lehet vagni, nem gyurodik, nem szakad, egeszen profi lett, pedig nem nott akkorara, mint a sima piskota szokott, de ez igy volt tokeletes
Egyeduli problemam az 1 L tejszinnel volt, mert kb fele megmaradt, pedig 1-1 centi vastagon tettem, oldalarol-tetejerol sem sajnaltam...
... amit meg hozzatettem : jonak lattam meglocsolni a lapokat megylebol fozott sziruppal, es nem bantam meg, mert ettol meg omlosabb es finomabb volt.

Koszonom. :)

Szep napot !

b.suzy
b.suzy Sat, 2012-12-08 08:48

Hogy készítetted a meggylé szirupot? Cukor - meggylé? Milyen arányban?

arandeira
Arandeira / arandeira Tue, 2012-05-29 20:57

Örülök, hogy jól sikerült :-) Az "igazi" a locsoláshoz a meggypálinka lenne - de az bizony ritkán van itthon. A meggylészirupot legközelebb kipróbálom! Üdv: arandeira

Mumy76
Mumy76 Sat, 2012-05-26 13:45

Bar bonyolultabbnak tunik a tobbi Feketeerdo - receptnel, megis ez nyerte el a tetszesemet, nekiveselkedek es megcsinalom. Mindenkeppen visszaszolok :)
koszonom !

arandeira
Arandeira / arandeira Sun, 2012-05-27 08:28

A csokoládétól a tésztája sűrűbb lesz, mint a sima kakaós piskóta, és ez a csokoládés íz a meggyel és tejszínnel nekünk nagyon bejön! Majd meséld el, hogy sikerült, hogy ízlett. Jó sütést!

896
étcsokoládé 15 dkg
finomliszt 15 dkg
cukor 15 dkg
tojás 6 db
vaj 7.5 dkg
sütőpor 1 tk
meggybefőtt 60 dkg
meggylé 5 dl
vaníliás pudingpor 1 csomag
cukor 2.5 ek
habtejszín 10 dl
porcukor 4 ek
habfixáló 1 csomag
étcsokoládé 5 dkg
meggybefőtt 5 dkg