Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csőben sült gomba újkrumplival Zolitól

Csőben sült gomba újkrumplival Zolitól
Csőben sült gomba újkrumplival Zolitól
60 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Családom nagyon szereti a gombát (kivéve az idősebb unokánkat)  és az újkrumplit. Most a piacon már mindkettő elérherő áron kapható. A piac előnye még az is, hogy magam válogathatom ki a megvenni kívánt árut. A fokhagymát a saját kis fűszerkertemben termeltem. Még tavaly ősszel elduggattam a gerezdeket, amelyek tavasszal szépen kihajtottak. Elég kicsikre sikerültek, de az enyémek. Valahol olvastam az elkapart csirkemájjal töltött gombafejekről. Nem lévén friss csirkemáj - viszont tömlős kacsamájas volt a hűtőben - ezt a megoldást választottam. A csőben sütést  (miért nevezték el így ?) sűrűn használom, mert egyszerű és ízletes megoldás.

Eredménye egy finom laktató, könnyen elkészíthető étel, amit csak ajánlani tudok.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ellentétban a diszkoszos, cserépköcsögös receptjeimmel, ez egy igazán könnyű, vegetáriánus étel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy lábasban vizet teszünk fel forrni.
  2. Alaposan megmossuk a gombákat, és a tönkjükből levágunk egy szeletet. Nem kell a héjukat lehúzni. Ez egy teljesen téves nézet  a gombák tisztításáról. Óvatosan kivesszük a kalapokból a tönköket. A kalapokat enyhén besózzuk, a tönköket apróra vágjuk.
  3. Az újkrumplikat dörzsivel tisztára dörzsöljük, és beletesszük a közben már lobogó vízbe egy kis só kíséretében. Erre azért van szükség, mert a gomba sokkal hamarabb megpárolódik, mint a krumpli.
  4. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Az új fokhagymákat kinyomjuk a héjukból.
  5. A vöröshagymát az olívaolajban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott gombát és a fokhagymát. Addig pirítjuk, ameddig a gomba levet nem ereszt.
  6. Belenyomjuk a kacsamájast, és egy csipet borssal ízesítjük. Alaposan összekeverjük. Szükség szerint sózhatjuk, de figyelembe kell venni, hogy a kacsamájas és a füstölt sajt is sós.  Levesszük a tűzről, mert nem rántottát szeretnék sütni, és belekeverjük a tojássárgákat.
  7. Közben a krumpli félig megfőtt. Leöntjük a levét, és tésztaszűrőben lecsepegtetjük.
  8. A gombafejeket megtöltjük a kacsamájas masszával, és a kikent tepsibe tesszük a töltelékkel felfele. Mellé rakjuk a lecsöpögtetett krumplit. Az olajszóróval az egészet lespricceljük olajjal. Flancolok, mert van, de megfelel a szilikonecsettel vékonyan lekenés is. 
  9. Alufóliával letakarjuk a tepsit, és előmelegített sütőben pároljuk közepes lángon 20 percig.
  10. Kivesszük a tepsit a sütőből, és levesszük óvatosan a fóliát. Megszórjuk vastagon a reszelt füstölt sajttal, és a sütőbe visszatéve, rápirítjuk. Ekkor kb. 200 fokosra állítjuk a sütőt.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 10 245
elküldve: 1
receptkönyvben: 250
elkészítve: 8/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

töltött gomba újkrumplival, gombás krumplis egytálétel, kacsamájkrémmel töltött gomba

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sarai eva
sarai eva Wed, 2012-06-20 16:32

Most csinálom, biztos hogy ízleni fog mert az alapanyagokat szeretjük. A gombáról én mindig lehúzom a felső réteget, de nem azért mert így tisztítom, hanem mert a gomba nehezen emészthető zöldség. A héja, pedig különösen. Sajnos az epe műtétem után ezt tanácsolta az orvos. Közben elkészült az étel és nagyon finom lett. Köszi. Elmentve.

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2012-06-20 18:01

Kedves Éva!
Azt tudtam, hogy nehezen emészthető a gomba, de azt nem, hogy a héja még nehezebben.
Mindig tanul az ember! Örülök, hogy ízlett az összeállítás.
Köszönöm az elismerést:
Zoli

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-06-20 15:48

Nagyon fincsinek látom. :-))
Köszi, mentettem, el fogom készíteni!
Szép nyári napokat kívánok!

Éva-Anyóca

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2012-06-20 16:01

Kedves Éva!
Köszönöm az elismerést. Éppen most tettem el fekete ribizli és rebarbara házasításából készült cukormentes dzsemet. Amikor a száraz dunsztból kimászik és fényképezhető lesz felteszem a receptjét. A próbaként kivett kóstoló alapján nagyon finom lett.
Jó sütés-főzést és sok új receptet kívánok !
Zoli

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-06-20 16:13

Kedves Zoli!

Nagyon ügyes vagy, hogy ebben a a hőségben ilyen hadműveleteket hajtasz végre! :-D
Na és tutira finom lesz.:-)
Várom a receptjét, remélem, majd mihamarabb ki fog kerülni, ha felraktad.:-)

Nekifutásra ez a nagy meleg, valahogy kivette az ember gondolatait,- és a szokásos ételeket készítettem, vagy néhány újdonságot, - saját új ötlet nem igazán született.:-)

De mivel a sulinak vége!!!!!!!!, június 15-tel, -és lassan tele a kert finom zöldségféleségekkel, én is készítek ételeket. :-) , és ha olyanok, fel is rakom. /június elején hirtelen leálltam, se időm, se kedvem nem volt./
Remélem, hogy sikerülni fognak az ötleteim.....:-)
Éva-Anyóca

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2012-06-20 18:16

Kedves Éva!
Nyugdíjasként már könnyebben veszem a dolgokat és az egyik hobbim a főzés. A feleségem még dolgozik, ezért a konyha hét közben az enyém. Jövőre viszont tábori konyhát kell kialakítani, mert ő is nyugdíjas lesz és osztoznunk kell a konyhán. A befőzést viszont tegnap este és ma korán reggel végeztem el. amikor még viszonylag hűvösebb volt . Nálunk úgy működik, ha valamelyikünk elkezd valamit főzni, annak kell befejezni is. Sajnos a fagyok eléggé belerondítottak a növényekbe, ezért mindent befőzünk, ami maradt.
Zoli

622
csiperkegomba 0.5 kg
újkrumpli 1 kg
füstölt sajt 25 dkg
kenőmájas 10 dkg
tojássárgája 2 db
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 fej
olívaolaj 2 ek
bors 1 csipet
0 ízlés szerint
margarin 2 ek
napraforgó olaj 1 teáskanál