r
Nosalty Logó

Csirkemell medvehagymás grízgombóccal

Zoli
Csirkemell medvehagymás grízgombóccal
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

1003
Kalória
62.5g
Fehérje
75.9g
Szénhidrát
49.2g
Zsír
298.8g
Víz
261.4g
Koleszterin
4.9g
Élelmi rost
15.9g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 1003 kcal
  • 13% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 6020 kcal
  • 13% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 168 kcal
  • 13% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.5 g

Zsír

  • Összesen
    49.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    261 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1735.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    294 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    108 mg
  • Foszfor
    637 mg
  • Nátrium
    632 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    75.9 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    298.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    160 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    193 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    134 micro
  • Kolin:
    246 mg
  • Retinol - A vitamin:
    110 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    574 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1211 micro
Összesen 1003 kcal
  • 13% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    375.2 g

Zsír

  • Összesen
    295 g
  • Telített zsírsav
    57 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    103 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    73 g
  • Koleszterin
    1569 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10412 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    330 mg
  • Kálcium
    1763 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    648 mg
  • Foszfor
    3825 mg
  • Nátrium
    3793 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    455.4 g
  • Cukor
    95 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    1792.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    961 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    81 mg
  • C vitamin:
    169 mg
  • D vitamin:
    193 micro
  • K vitamin:
    1160 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    111 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    804 micro
  • Kolin:
    1474 mg
  • Retinol - A vitamin:
    661 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3446 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7268 micro
Összesen 6020 kcal
  • 13% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    8.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    292.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    107 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    12.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    50.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    97 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    204 micro
Összesen 168 kcal

Elkészítés

  1. A fokhagyma gerezdeket megtisztítjuk, és összezúzzuk.
  2. A csirkemellfilét megsózzuk mindkét oldalán, és hosszú csíkokra vágjuk . Megszórjuk frissen őrölt borssal, morzsolt kakukkfűvel és zúzott fokhagymával, majd egy mély tálba rakjuk, és nyakon öntjük az olajjal. Egy éjszakát pácoljuk.
  3. A medvehagymét apróra vágjuk, és félretesszük. A füstölt sajtot lereszeljük, és félretesszük. Az újhagymákat kb. 3-4 cm-es darabokra vágjuk.
  4. A csirkemell csíkokat egyenként a bambusznyársra húzzuk hullámos alakban úgy, hogy mindegyik hullámba rakunk újhagyma darabokat.. Ahogy az összeset elkészítettük egy tepsibe öntjük a megmaradt pácot, és belerakjuk a kész nyársat. Rárakjuk a rozmaring ágacskát, alufóliával letakarjuk, és a sütőben közepes lángon (kb. 180 fok) párolni kezdjük.
  5. A tojásokat feltörjük, a tejjel együtt felverjük. Beletesszük a reszelt füstölt sajtot, és az összevágott medvehagymát, alaposan összekeverjük. Belekeverjük a masszába a grízt, és alaposan eldolgozzuk. Kb. 10-15 percig pihentetjük.
  6. Addig egy fazékban vizet rakunk fel forrni. Amikor már forr, megsózzuk, a grízes masszából kb. tyúktojás nagyságú gombócokat formázunk, és a forró vízben kifőzzük Lecsöpögtetjük, és egy tűzálló tálra rakjuk.
  7. Mindegyik gombócra rakunk egy kis darab mozzarella sajtot, nyakon öntjük az édes-savanyú mártással, és a sütőbe rakjuk a nyársas tepsi mellé. Ekkorra a csirkemell már jól megpárolódott, ezért az alufóliát levesszük, és egy kicsi megpirítjuk a hőmérsékletet kb. 200 fokra állítva.
  8. A pirulási idő elég a mozzarella sajtoknak is, hogy ráolvadjanak a gombócokra, és a mártásból egy keveset igyanak a gombócok.
  9. Tálaláskor minden nyárs mellé 3-4 db gombócot teszünk, és rálocsoljuk a mártást.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Szombaton könnyű tavaszi ételt szerettem volna készíteni, hogy tényleg tudjunk kertészkedni. A medvehagyma szezon még tart, és rengeteg szép újhagymát lehet a piacon kapni. A mártással nem akartam külön pepecselni, ezért a készen kapható édes savanyú mártást vettem elő, ami remekül illik az egészhez. A csirkemell fodrokat már többször elkészítettem grillezve, ezzel a megoldással azonban ez az első próbálkozásom. Családomnak ízlett, és a kertet is rendbe raktuk.

További receptek

Yakitori

Ha Japán ételeire gondolunk, legtöbben a sushit, a rament vagy a tempurát említjük. Pedig a mindennapok igazi hőse egy sokkal egyszerűbb fogás: a yakitori, vagyis a parázson sült ...

Hering András

Souvlaki

A souvlaki a görögök saslikja, azzal a lényegi különbséggel, hogy náluk csak hús kerül a nyársakra, azt viszont előtte illatos pácban érlelik. Hagyományosan sertésből készült ez a ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek