Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csípős mogyoróvajleves

Csípős mogyoróvajleves
Csípős mogyoróvajleves
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nekem is kedvem támadt valami távol-keleti ízhez- bár nálam ez nem olyan szokatlan. Ami jelen esetben kicsit érdekessé tette a dolgot, hogy amint eszembe jutottak a hozzávalók, begyűrűzött közéjük a mogyoróvaj és nem bírtam tőle szabadulni.
Nagyon szeretem a mogyoróvajat. Nagykanállal eszem, imádom, minden lelki üdvöm odavan egy tégelyért. És mivel a vietnámi vagy maláj konyha amúgyis előszeretettel alkalmazza magát a mogyorót (időhiányban bizony mogyoróvajat is alkalomadtán), hát elővettem a még meglévő üveggel. Már csak azzal a szörnyű ténnyel kellett elszámolnom magamban, hogy jóuram nem szereti. Olyannyira nem szereti, hogy ha szaglótávon belülre kerül, biztosan nem jön közelebb. Egyszer megpróbálta jellemezni a mogyoróvajhoz fűződő viszonyát, azt mondta:
- Tudod, ha esetleg valaha úgy alakulna a házasságunk, hogy fejfájásra adnád a fejed, egyszerűbb, ha megeszel egy kanál mogyoróvajat. Biztos, hogy hozzád sem fogok nyúlni...
Ezzel dacolva, és tudva, hogy megőrül a csirke satay-ért (maláj csirkenyársak mogyorószósszal, ez is hamarosan felkerül), gondoltam, bepróbálkozom, tekintettel arra, hogy néhány étterem egyszerűen a bonyi elkészítés helyett mogyoróvajat használ...
A vége az lett, hogy neki jobban ízlett, mint nekem, ha ez egyáltalán lehetséges.
Mogyoróvaj-rajongóknak.
Alapvetően enyhén mogyorós ízű, egzotikus beütéssel. És csíííííp. Ahogy azt kell. Persze ezen mindenki úgy változtat, ahogy szeretne.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gombát áztassuk kevés forró vízbe.
  2. A chilit és a gyömbért daraboljuk fel apróra. Kezdjük el a hagymát a chilivel pirítani, majd tegyük hozzá a gyömbért és végül a fokhagymát. Pirítsuk tovább néhány percig.
  3. Hintsük bele az őrölt vagy aprított koriandert, ezt is pirítsuk fél percig, majd öntsük fel kb. 1-1,2 liter vízzel. Adjuk hozzá a kókusztejet, a gombát, hintsük bele az újhagymát, tegyük bele a halszószt, és a mogyoróvajat, majd addig kevergessük, amíg a mogyoróvaj elolvad.
  4. Kóstoljuk sóját (a halszósz sós!) és adjuk hozzá a citromlevet ízlés szerint.
  5. Dobjuk bele a garnélát, majd néhány perc után zárjuk le a gázt.
  6. Rizstésztával kínáljuk és szórjuk meg tört, pörkölt mogyival. (Ez itt most elmaradt.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 864
elküldve: 2
receptkönyvben: 148
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: levesek
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
konyha: távol-keleti
adag: 4 főre
fogás: leves

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

banalt
csakegygourmet / banalt Tue, 2016-12-06 14:57

Kedves P.!

Nagyon kellemes lélekmelegítő leves. :)
Hazai hallal, gombával, házi kókusztejjel csináltam.

Üdv

260
chili 4 db
gyömbér 2 dkg
vöröshagyma 1 kis fej
újhagyma 2 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
koriander 1 csokor
halszósz 6 ek
kókusztej 2 dl
mogyoróvaj 4 ek
gomba 5 dkg
szezámolaj 2 teáskanál
citromlé 1 fél citromból nyert
garnéla 10 dkg
0 ízlés szerint