r
Nosalty Logó

Csíkos kalács Timcsótól

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Timcsó
Csíkos kalács Timcsótól
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A fehér tésztához

A kakaós tésztához

Összesen 823 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A fehér tésztához

A kakaós tésztához

Összesen 3287 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A fehér tésztához

A kakaós tésztához

Összesen 327 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.2 g

Zsír

  • Összesen
    26.6 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    558.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    104 mg
  • Foszfor
    266 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134.9 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    24 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    171 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 823 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    68.7 g

Zsír

  • Összesen
    106.4 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    215 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2232.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    169 mg
  • Kálcium
    409 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    415 mg
  • Foszfor
    1062 mg
  • Nátrium
    143 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    539.7 g
  • Cukor
    150 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    96 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    684 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    378 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    671 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 3287 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    220.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.4 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 327 Kcal

Hozzávalók

A fehér tésztához

A kakaós tésztához

Elkészítés

A fehér tésztához

  1. Elkészítjük a fehér és barna tésztarészt külön-külön tálban (tehát két külön edénybe kezdjük a tészta készítést).
  2. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és kicsit kézzel elkeverjük. Felolvasztjuk a vajat (nem kell teljesen folyósra, elég ha lágy), majd hozzátesszük a fentiekhez. Eddig mindkét rész egyforma.
  3. Az egyik tálba beletesszük a lisztet, pici sót, citromhéjat és aromát, jól összegyúrjuk, egy sűrű tésztát kapunk.
  4. A másik tálban lévő tejhez hozzáadjuk a barna rész hozzávalóit, melyeket előzőleg szárazon összekevertünk: lisztet, kakaóport és pici sót. Mindkét tésztarészt min. egy órán át pihentetjük.
  5. Pihenés után a fehér részt kb. 35-40 cm szélesre és olyan hosszúra nyújtjuk, amekkora ráfér a gyúrólapunkra, majd félretesszük (lisztet ne vagy minimálist használjunk, mert a sok liszttől nem fognak összetapadni a tésztarészek!).
  6. A barna részt is ugyan ekkorára nyújtjuk (minél vékonyabbak a tészták annál szebb lesz a csíkozás), és a fehér tésztára tesszük, mintha az lenne a tölték, és feltekerjük roládnak.
  7. Magunk elé fektetjük a roládot úgy, hogy függőlegesen álljon, és a hajtás vége alul legyen. Majd egy jó éles késsel kettévágjuk hosszában úgy, hogy fent ne vágjuk el teljesen, mert szétesik.
  8. Így két "tésztalábat" kapunk, melyeket óvatosan összecsavarunk, és egy kiolajozott formába tesszük, pihentetjük legalább 1-1,5 órát.
  9. Ha szépen megkelt, akkor sütőbe tesszük 180 fokon kb. 40-45 percig sütjük. A sütés utolsó 7-8 percében levesszük a hőt 150 fokra.
  10. Ha megsült, kiborítjuk a formából, és rácson hűtjük, hidegen szeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 27
  • Össznézettség: 40259
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 14.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Csíkos kalács Timcsótól
Timcsó 30 recept

Nálunk ez a kalács "A kakaós kalács" reggelire frissensütve vajjal nagyon finom. Ilyenkor előző este elkészítem, hűtőbe teszem, és reggel sütés előtt még egy órát szobahőmérsékleten pihentetem, és azután sütöm. A citromhéj és az aroma elhagyható (de vanília aromával vagy a vaniliarúd kikapart magjával helyettesíthető:)) vagy nélküle is finom). A szögletes őzgerinc vagy formakenyér sütő, amiben sütöm.

Hozzászólások

Marti77

Ez nagyon jól néz ki :) Biztosan finom! Gratulálok :)

Törölt felhasználó

Ha reggel sütöd akkor is ugyanígy pihenteted másfél órát formába helyezés után?

Timcsó

Kedves Dalma, ha reggel sütöm, akkor csak bedugom a h?t?be formázás után és reggel, ha kiveszem akkor kelesztem még kb. 1 órát sütés el?tt.

Törölt felhasználó

köszönöm!

Olaszné Anci

Kedves Timcsó! Köszi,mentve ! Üdv: Anci

palice

Szia Timcso! Mekkora formaba teszed? Koszi! :) Udv.Alice.

Timcsó

Szia Alice, ez egy régi forma nem hiszem, hogy kapsz ilyet de lemértem neked hasonló méret? biztosan van. Magassága 10 cm, szélessége 12 cm, a hossza pedig 23cm. Ha megsütöd írd ám meg, milyen lett:-)

palice

Szia Timcsok! Mar megint en! :)) Az en formam 8 X 12 X 30 es mar benne is van a kalacska! :D Csak meg azt szeretnem tudni,hogy lekened valamivel a tetejet? (Remelem idoben jon a valasz... ) Koszi! Alice

Timcsó

óóó, azt hiszem elkéstem....én nem kentem le semmivel de ha lekened az sem baj!

palice

Nem baj,Neked megbocsatom! :)))) Lekentem egy kis olajjal gondoltam nem art ;) Gyenge lehetett az elesztom mert nem nagyon nott meg :(( DE mar megvagtam es nagyon jo,elkeszitem maskor is :) Koszonom a receptet es a segitseget is. Udv,Alice.

Timcsó

Szia, örülök, hogy végül azért jó lett, lehet jó lett volna még hagyni kicsit kelni (nálam elég meleg van itthon mert van egy nagy cserepesem és ilyen zimankóban jól megrakom...) vagy az is lehet, hogy nagyobb volt a formád és nem töltötte meg úgy! De azért örülök, hogy sikerült f?leg mert nagyon új vagyok itt és izgulok minden receptért:-))

Bejusss

Hú ez nagyon tetszik! Jól néz ki és nem kell vele sokat bajlódni. A közeljöv?ben tuti megsütöm! :)

Törölt felhasználó

Kedves Timcsó!Már bedagasztottam és elég kemény tésztát kaptam ,vagyis nem olyan mint a másfajta kelt tésztának az baj?:)

Törölt felhasználó

Hát nem hiszem ,hogy a család kedvence lesz,elég száraz és íztelen.....nagyon kevés benne a cukor.

Timcsó

Kedves timbor, sajnálom, hogy nem nyerte el a tetszésed, tojás azért nincs benne mert van b?ven zsiradék a tésztájában a fehérje pedig csak szárítana rajta. Ha még nem ment el a kedved teljesen esetleg próbáld meg több tejjel, cukorral de így viszont lágyabb lesz a tészta és nem lehet szép vékonyra nyújtani, nem lesz ilyen sokcsíkos.

Törölt felhasználó

ne haragudj, hogy beleszólok, csupán ötlet amit írok. igaz, hogy ott a vaj mint zsiradék, de 1 db tojássárgája minimum kell minden kelt tésztába, fehérjét pedig valóban nem szoktak beletenni (megjegyzem én volt hogy véletlen tettem a kelt tésztába, de nem lett szárazabb mint nélküle). a cukor mennyisége a fehér tésztába biztosan elég, viszont a kakaósba értelemszer?en többet kell tenni, hiszen a kakaópor keser?. egyébként a kivitelezés nagyon szép, személyszerint én sem szeretem a kelteket túl édesen:)

Timcsó

Szia, nem haragszom:-) de én valóban tojás nélkül készítek egy csomó fajta keltésztát pl. a fonott kalácsot és a lángost is és teljesen jó. Holnap is lesz egy "sonkás batyu" amit feltettem abban sincs tojás. Ha száraz akkor lehet, hogy picit több tejet tennék bele, de ahogy már írtam ha lágy lesz a tészta akkor nem formázható ilyen szépen. A cukor kérdés pedig ahogy Te is írtad kedves Mseee ízlés dolga ki édesebben ki kevésbé édesen szereti.

Törölt felhasználó

Lehet nesquik kakaóból is csinálni?(mert az van itthon) Válaszod el?re is köszönöm =)

Timcsó

Szia, szerintem lehet (bár én nem próbáltam még úgy) mindenképpen több kell bele mert azért az halványabb színt fog adni, talán vegyél ki a liszt mennyiségb?l és picit több tejjel készítsd.

Törölt felhasználó

Szerintem lehet ,és a tésztába is több cukrot,s? tojás se ártana mert sztem azért olyan száraz mert az sincs benne....

Fahéj

Kedves Timcsó! Gyönyör?séges a kalácsod! Meg fogom sütni hamarosan és majd beszámolok. Szerintem, legalábbis így ránézésre tökéletes a recept, van benne zsiradék elég, a cukor is teljesen rendben, még több is, mint egy átlag kalácsban. De az a sok kakaó miatt el is fér benne. A tojástól meg abszolut nem lenne puhább. Én se teszek általában a kelt tésztákba, még sárgát se. Úgyhogy pont jó ez a recept úgy, ahogy van. Már alig várom, hogy legyen id?m nekiállni. Üdv: fahéj

Torma

Szia Fahej es Timcso :) Most hogy kalacsozok, idekeveredtem es csak amulok, bamulok...! Gratulalok Timcso ehhez a kis mestermuhoz!!! Szerintem is minden rendben ezzel a recepttel es mindenben egyetertek Veled Fahej. En sem teszek tojast se a kalacsomba, se a langosba. Szep sarga a kalacs a vajtol es a tejtol :) Egyebkent megcsinaltad ezt Fahej? En nem vagyok oda a kakaoert, de gondolkozom, milyen lenne dioval? Nem lenne dramai vizualisan, de izre nekem jobban bejonne.... Mennyi jo recept a NS-in!!! Mentettem, koszi Timcso! Udv, Torma :)

Timcsó

Szia Torma ...jobb kés?bb mint soha a válasz...:-( bocs de nem jutott el hozzám a hozzászólás értesít?.... Szóval én úgy szoktam ezt a kalácsot még elkészíteni, hogy ha a tésztájából kihagyod a kakaót, akkor is készíts két bucit. Készíts egy fahéjas krémet kb. 10 dkg vaj 2-3 ek porcukor 1 ek ?rölt fahéj 2-3 ek darált dió ezeket jól kikevered és kinyújtod a bucikat vékonyra majd rákened a krémet aztán a másik bucit is kinyújtod , majd befeded vele a krémeset. Feltekered, és a roládot ugyan úgy mint a csíkosnál félbe "hasítod" majd összefonod. Remélem érthet? voltam :-) hát ez egy másik kalács :-) Bocs még egyszer, hogy nem figyeltem ha van kedved próbáld ki! Üdv: Timi

Torma

Szia Timi :) köszi a választ és az ötletet! Ezt a fajta vágott csavartast már tervezem egy id? óta, de az édes süti egyre kevésbé megy nálunk...de egyszer megcsinálom! Egyébként az els? NS receptem a Te házi sajt recepted citromos variációja volt! Hálás is vagyok azért a receptért, sokszor készítem. Minden jót, kellemes hétvégét, Torma :)

Timcsó

Szia Torma, igen emlékszem a sajtodra :-) Egyébként én is mindig variálok abból tanul az ember a legtöbbet! Ha sósat tervezel akkor van egy zöld f?szeres kalács receptem is annak hamarosan itt az ideje, mert általában húsvétkor sütöm meg. Ha van kedved nézd meg. Egyébként nálunk is a sósak mennek a legjobban már a legkisebb is mondja anya po-po = pogácsa :-D Neked is további jó hétvégét! Üdv.: Timi

Timcsó

Szia fahéj :-) bocsánat neked is...valahogy rég is jártam itt ...meg nem kaptam értesít?t... szóval ne haragudj, Te sem a kései válasz miatt ! Tormának leírtam egy másik variációt is olvasd el ha még azóta nem sütötted meg... Én azóta sem rakok tojást szinte egy kelt tésztába sem ( ezért ne kövezzetek meg :-)) kivéve persze a farsangi fánkot :-) Talán picit több tej mehet bele aki túl s?r?nek találja. Ha elkészítetted feltétlen írd meg igyekszem többször benézni ezután! Üdv: Timi

Törölt felhasználó

Sziasztok! Én annyit variáltam a recepten, hogy adtam hozzá tojássárgáját, amit?l ugyan lágyabb lesz a nyers tészta, de a fehér részhez kevertem kókuszreszeléket és vaniliás cukrot, a barnához picivel több kakaót és lisztet. Így könny? volt fonni. Örülök, hogy rátaláltam erre a kalácsra, kedvenceim közé került. Köszönöm Timcsó!

Timcsó

Szia Linda, neked is késve de köszönöm, hogy leírtad a véleményed! Örülök, hogy tetszett a receptem, további jó sütögetést kívánok:-) Üdv.: Timi

Tuba

Szia! Megcsináltam! Imádom! Habár nem kelesztettem annyit, és géppel dagasztottam, így is nagyon jó lett. Egy tanulságom már származik bel?le: csak dupla adagban szabad neki kezdenem, mert olyan hamar elfogyott. (Én tettem a csokis részbe mazsolát, ennyit változtattam rajta.) Köszönöm szépen! Barbi

Timcsó

Szia Barbi! Nagyon örülök, hogy jó lett a kalácsom...kalácsod :-D pláne, hogy meg is írtad! Nálunk most a puncsos "íz" hódít ezért lehet, hogy én is mazsolával készítem legközelebb csak csokis-puncsos változatban :-) Üdv.:Timi

Tuba

Ott pudingport használsz vagy aromát? Legközelebb lehet, hogy megpróbálom gluténmentes változatban magamnak elkészíteni szimpla adagban....

Hozzávalók

A fehér tésztához

A kakaós tésztához

Címlapról ajánljuk

További cikkek