r
Nosalty Logó

Csevap ajvárral, egyszerűen de nagyszerűen

Pikács Árpád
Csevap
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Csevap

ajvár

tálalás

787
Kalória
45.7g
Fehérje
72.4g
Szénhidrát
35.1g
Zsír
422.2g
Víz
108.8g
Koleszterin
7.6g
Élelmi rost
8.7g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Csevap

ajvár

tálalás

Összesen 787 kcal
  • 8% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Csevap

ajvár

tálalás

Összesen 4715 kcal
  • 8% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Csevap

ajvár

tálalás

Összesen 128 kcal
  • 8% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.7 g

Zsír

  • Összesen
    35.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1423.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    150 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    537 mg
  • Nátrium
    579 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    72.4 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    422.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    116 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    114 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    124 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    28 micro
  • β-karotin
    1115 micro
  • β-crypt
    341 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 787 kcal
  • 8% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    273.9 g

Zsír

  • Összesen
    210.3 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    112 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    653 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8543.3 g
  • Cink
    38 mg
  • Szelén
    263 mg
  • Kálcium
    898 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    610 mg
  • Foszfor
    3221 mg
  • Nátrium
    3475 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    434.6 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

Víz

  • Összesen
    2533.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    696 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    24 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    683 mg
  • D vitamin:
    74 micro
  • K vitamin:
    256 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    84 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    667 micro
  • Kolin:
    742 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    169 micro
  • β-karotin
    6688 micro
  • β-crypt
    2048 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    484 micro
Összesen 4715 kcal
  • 8% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    227.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    67.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    178 micro
  • β-crypt
    55 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 128 kcal

Elkészítés

Csevap

  1. A darált húsokat a fűszerekkel együtt egy nagy keverőtálba tesszük, és kézzel alaposan összedolgozzuk a masszát. A tojásfehérjét semmiképp nem érdemes kihagyni, ez felel ugyanis a massza egybentartásáért, akárcsak egy fasírt esetében.
  2. A húsmasszát ezután hűtőbe tesszük 1-1,5 órára pihenni. Ez azért fontos, mert ezalatt a szódabikarbóna működésbe lép és megpuhítja a húsrostokat, ettől pedig az amúgy tömör csevaprudak mégis könnyedebb állagúak lesznek. Amíg pihen a hús, elkészíthetjük az ajvárt.
  3. A pihentetett húsból aztán egy bevizezett deszkán egy vékonyabb, de tömör téglalapot formázunk a kezünkkel. Ezt késsel aztán hasábokra szeljük, így előformázva a csevapot.
  4. Egy serpenyőben olívaolajat melegítünk, majd a kezeink közt egyesével kicsit átgurigatott csevapokat rátesszük sülni. Minden oldalukat körbepirítjuk, úgy lesz az igazi, a serpenyőt viszont ne zsúfoljuk tele, inkább süssük a húst 2-3 részletben.

ajvár

  1. A paprikákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, akárcsak a négybevágott és beirdalt húsú padlizsánt. Alaposan sózzuk-borsozzunk mindkettőt és meglocsoljuk olívaolajjal is.
  2. A zöldségeket sütőbe tesszük, ahol 190 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
  3. Amikor kész, hagyjuk kicsit hűlni, majd a padlizsán húsát egyszerűen kikaparjuk, míg a paprikának a héját távolítjuk el.
  4. A megtisztított zöldséghúst ezután késes aprítóba tesszük. Hozzáfacsarjuk a citrom levét, meglocsoljuk olívaolajjal, fűszerezzük füstölt pirospaprikával és szükség szerint sózzuk-borsozzuk is még.
  5. A zöldségeket teljesen krémesre turmixoljuk, majd tálalásig félretesszük.

tálalás

  1. A pitákat forró serpenyőben mindkét oldalukon lepirítjuk, majd tetszés szerint felszeleteljük. A zöldségeket tetszés szerint szeleteljük.
  2. A kész csevapot egy tányérra tesszük, mellé kis tálkában kiporciózzuk az ajvárt, majd a felszeletelt zöldségeket, a tejfölt (vagy kajmakot) valamint a pitát és a sültburgonyát is mellétálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 25 p

Árpi ezúttal egy népszerű balkán fogást hozott nektek, amit biztosan mindenki kóstolt már, aki valamelyik tőlünk délre fekvő országban nyaralt. A csevap hagyományosan grillen készül, de a saját konyhánkban, serpenyőben is mennyei tud lenni - ennek a tippjeit osztja meg veletek Árpi, a húsroládok mellé pedig még egy ajvárt is összedobott, hogy tényleg autentikus legyen a falatozás.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek