Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos gombóc

Mákos gombóc
Mákos gombóc
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem a szokásos szilvás vagy gőzgombóc. A kettő keveréke.

hozzávalók / 6 adag

A gombóchoz

A tálaláshoz

ajánlat

Ha hétköznapi vacsorának szánjuk, akkor érdemes a réteslisztet és a tejet reggel összefőzni. Pár perc alatt megvan, viszont van bőven ideje, hogy kihűljön, amíg elkészülünk reggel, és utána hűtőben várhatja, míg este gyorsan gombócot gyúrunk belőle.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet és a vizet a sóval felforraljuk. Beleöntjük a réteslisztet és kavargatjuk, amíg megdagad (összeáll). Hagyjuk kihűlni.
  2. Egy nagy lábasban vizet forralunk.
  3. A kihűlt tésztához hozzágyúrjuk a tojást, további rétesliszttel segíthetjük a tészta összeállítását. (A tészta eléggé ragadós!)
  4. A tésztát kisujjnyi vastagra nyújtjuk, 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk fel. (A mennyiségből körülbelül 16 gombóc lesz.) Mindegyik közepébe egy evőkanálnyi szilvalekvárt ültetünk. A gombócokat óvatosan összezárjuk, vigyázva, hogy a lekvár mindenhol bennmaradjon.
  5. Az enyhén sózott, forrásban lévő vízben addig főzzük, amíg feljön a víz tetejére. Ekkor tálba kiszedjük, olvasztott margarinnal meglocsoljuk. Cukros mákkal tálaljuk.

  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 9 827
elküldve: 2
receptkönyvben: 227
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Batan

Mióta szakács: 2012.05.14.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

szilvalekváros gombóc, mákos gombóc szilvalekváros töltelékkel, gombóc lekvártöltelékkel

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

megan
Megan / megan Wed, 2013-01-23 18:59

Nagyon szépen köszönöm!:)
Na akkor majd megpróbálom mindkettőt (elkészíteni és lefagyasztani is)

batan
Batan / batan Wed, 2013-01-23 18:54

Szia! Igen, nyugodtan. En is fagyasztottam mar le, nem lesz semmi baja (minoseg romlas).

cirmula
cirmula Mon, 2012-05-28 15:52

Köszönöm a receptet! Kiváló desszert egy kiadós bableves után. Abszolút kedvenc lesz! :)

447
tej 0.5 l
víz 1 dl
1 csipet
rétesliszt 25 dkg
tojás 1 db
szilvalekvár 5 dkg
margarin 5 dkg
mák 15 dkg
porcukor 5 dkg