Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cseresznyés galette mascarponés krémmel

Cseresznyés galette mascarponés krémmel
Cseresznyés galette mascarponés krémmel
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden évben rengeteg cseresznye terem, így aztán megpróbálom minél többféle süteménybe belesütni. A galette omlós tésztájához nagyon jól illik a mascarponés-diós krém és a cseresznye.

hozzávalók / 3 adag

Tészta hozzávalói:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 ek hideg víz
  • csipet só
  • 1 cs vaníliás cukor

Töltelék hozzávalói:

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy csipet sóval és a vaníliás cukorral egy tálba tesszük, és összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, hogy jó morzsalékos legyen. Végül beletesszük kanalanként a tejfölt és a vizet, majd összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható legyen. (Először csak 1 ek tejföl kerüljön bele, mert a liszt minőségétől függően lehet, hogy ennyi is elég.)
  2. Végül folpack fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tesszük legalább 60 percre pihentetni a tésztát.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket. Először a dió pörkölésével kell kezdeni.
  4. Egy tepsibe beletesszük a diót, majd előmelegített sütőben közepes lángon 5-6 percig pirítjuk. (Akkor jó, ha már szép színt kapott a dió, de figyelni kell, nehogy megégjen!!!!!)
  5. A sütőből kivéve teljesen kihűtjük, majd ledaráljuk.
  6. A mascarponét simára keverjük az ízlés szerinti mennyiségű barna cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Ezután hozzákeverjük a ledarált-pörkölt diót is.
  7. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, és lecsepegtetjük.
  8. A tésztát kivesszük a hűtőből, majd jó vékonyra kinyújtjuk. (Én sütőpapírra tettem rá, és úgy nyújtottam ki, így nem ragadt le a tészta.)
  9. A kinyújtott tésztából 3-4 kör alakot kivágunk. (Én egy fedőt tettem rá, és azt vágtam körbe, nagyságától függően, 3-4 kör lesz belőle.)
  10. Mindegyik kör közepére rákanalazzuk a mascarponés-diós krémet, majd elsimítjuk úgy, hogy maradjon a szélétől kb. 2 cm-es üres tésztacsík.
  11. Ezután megpakoljuk a krém tetejét magozott cseresznyével, majd megszórjuk egy kevés barna cukorral és őrölt fahéjjal.
  12. Végül az üresen maradt tésztarészt szépen felhajtogatjuk a töltelékre.
  13. Az egész tojást felverjük, majd megkenjük vele a tésztát, és megszórjuk apróra összedarabolt dióval. (Ezt a diót nem kell előtte megpörkölni, mert különben sütés közben megég!!!!)
  14. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezzük a megtöltött tésztát. (Én a kinyújtott, körbevágott tésztát egyesével helyeztem rá a tepsire, és ott töltöttem meg, így könnyebb volt vele bánni.)
  15. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 991
elküldve: 6
receptkönyvben: 76
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Gizi

Mióta szakács: 2013.03.25.
68 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
receptverseny: Az élet ízei receptverseny
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 3 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

cseresznyés galette mascarponés diós krémmel, francia diós mascarponés sütemény cseresznyével, cseresznyés tortácskák diós mascarponés krémmel

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-07-08 17:33

Elkészítve!!! :)
Csudás finomság, még egyszer tudom elkészíteni, aztán majd télen, mert a java mennyiségű cseresznye elrakásra került, nem volt sok sajnos, ....de az érett édes ropogós volt.:) :)
Köszönöm.:D
Éva-Anyóca

Kard Gizi
Gizi / Kard Gizi Mon, 2013-07-08 19:47

Éva-Anyóca, nagyon örülök, hogy nálad is sikere volt!!! Sajnos nálunk szintén nagyon kevés cseresznye termett, de azért néhány üveg befőttet sikerült eltenni, na meg a fagyasztóba is került egy-két zacskóval. Őszibarackkal is nagyon finom, próbáld ki.
Üdv. Gizi