Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Runeberg torta

Runeberg torta
Runeberg torta
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már 4 éve itt élek Finnországban, és szégyenszemre nem készítettem még el Finnország leghíresebb és legtradicionálisabb süteményét. Sőt, kénytelen vagyok azt is bevallani, hogy 3 évig még csak nem is kóstoltam... Idén februárban, a Runerberg torták főszezonjában végre összeszedtem magam és elkészítettem.

Fogalmazhatunk úgy is, hogy ami a cukrász-gasztronómiában a magyaroknak a Dobos torta, vagy a Somlói galuska, az a finneknek egyértelműen a Runerberg torta.

Egy kis érdekesség és történelem a Wikipédia nyomán:

"A Runeberg torta (finn nyelven: Runebergintorttu, svédül: Runebergstårta) egy közkedvelt finn sütemény. Sajátos ízvilágát a tésztájában található mandula és amarettólikőr adja, míg szemet gyönyörködtető megjelenését a tetejére kerülő málnadzsem és cukorgyűrű biztosítja.

Nevét Johan Ludvig Runebergröl (1804. február 5., Jakobstad – 1877 május 6., Porvoo), a finn nemzeti költőről kapta, aki a legenda szerint annyira rajongott a kis tortácskákért, hogy minden reggel azokat fogyasztotta.

A süteményt főleg január elejétől február 5-ig, a költő születésnapjáig fogyasztják a finnek nagy mennyiségben, de a nagyobb cukrászdákban egész évben kapható.

Származása:

A torta receptjére Frederika Runebergnek, a költő feleségének 1850-es években írt receptkönyvében bukkantak rá. Később azonban bebizonyosodott, hogy egy porvoói cukrászmester, Lars Astenius már korábban készített hasonló tortácskákat. A 2009-ben, Culinary Porvoo címen kiadott, helyi specialitásokat tartalmazó szakácskönyvben hivatalosan mindkettőjüket megjelölik forrásként. Frederika receptkönyvét ma a Porvoói Múzeumban őrzik.

A Runeberg torta nagyon népszerű sütemény, nem csak Finnországban, hanem Skandinávia többi országában is, így több különböző recept is létezik az elkészítésére. Az alábbiakban a Porvooban eredetiként jegyzett recept olvasható.

A Runeberg tortákat 90 ml űrtartalmú, kifejezetten erre a célra gyártott henger alakú sütőformákban készítik. Kávé vagy tea mellé fogyasztják."

hozzávalók / 4 adag

Tésztához

Cukorsziruphoz

Díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

Tésztához

  1. A lisztet, a sütőport és a darált mandulát összekeverjük egy kisebb tálban, és hozzáreszeljük a narancs héját.
  2. A tojást, a cukrot, a likört, a felolvasztott vajat és a tejszínt habosra keverjük.
  3. A mandulás lisztkeveréket óvatosan és apránként a vajas masszába dolgozzuk, amíg sima, homogén tésztát nem kapunk.
  4. A henger alakú sütőformákat kivajazzuk, majd a tésztát egyenlő részben elosztjuk. Sütőbe helyezzük. (Nem baj, hogyha nincsen otthon olyan henger alakú sütőformánk, amilyen a finneknek. Kisebb formákba, vagy esetleg muffin formákba is tölthetjük a tésztát, akkor értelemszerűen kisebb tortácskákat kapunk.)

Cukorsziruphoz

  1. A még meleg tortácskák tetejét kb. 0,5-1 cm mélyen kiskanállal kivájjuk, ami azt a célt szolgálja, hogy a málnadzsemet késöbb be tudjuk tölteni.
  2. Összeforraljuk a cukorszirup hozzávalóit, majd a tortákat beleforgatjuk. (Gyorsan járjon a kezünk és igyekezzünk, hogy a torta minden részét érje a szirup, de túl sokáig se áztassuk).
  3. Ha marad a szirupból, azt nyugodtan a torták tetejére locsolhatjuk és várjunk, amíg a tészta beszív mindent.

Díszítéshez

  1. Tegyük félre a sütiket pár órára állni, majd a kikanalazott üregeket bőven töltsük be málnadzsemmel.
  2. A porcukorból, vízből és kevés citromléből kikeverjük a díszítő cukormázat, és ezt egy zacskóba töltjük.
  3. A málnadzsem köré gyűrűszerűen cukormázat rajzolunk.
  4. Pár óra erejére, vagy akár egy éjszakára pihentetni hagyjuk, akkor érnek igazán össze a mennyei ízek
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 788
elküldve: 0
receptkönyvben: 31
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Auringonkukka

Mióta szakács: 2011.10.03.
61 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
alkalom: buli receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
konyha: skandináv
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Runeberg tortácska, hagyományos finn desszert, finn süti málnadzsemmel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

696
tojás 1 db
barna cukor 40 g
cukor 15 g
vaj 100 g
habtejszín 50 ml
finomliszt 100 g
sütőpor 1 teáskanál
mandula 50 g
vaníliás cukor 1 teáskanál
amarettó 1 teáskanál
narancshéj 0.5 narancsból nyert
cukor 100 g
víz 0.5 dl
rum 2 ek
málnadzsem 150 g
porcukor 4 ek
víz 1 ek
citromlé 5 csepp