Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos-vaníliás birsalma-lekvár

Citromos-vaníliás birsalma-lekvár
Citromos-vaníliás birsalma-lekvár
110 perc / előkészület: 80 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Odavagyok a birsalmáért. Afféle különc az istenadta, nyersen nem engedi magát megenni. Milyen gyümölcs az olyan, amit először meg kell főzni ahhoz, hogy beleharaphassak? Most esik le a tantusz... lehet, hogy a bergamott is ezzel vett le a lábamról? Korábban csak annyit tudtam róla, hogy az Earl Grey teát ízesíti, de fogalmam sem volt, milyen minőségében. Aztán egyszer, egy olívaolaj kóstolón bergamott ízesítésűt is kipróbáltunk, és az íz olyan hatással volt rám, hogy tovább már nem halaszthattam a jó öreg google bevetését - azóta tudom, hogy a bergamott egy citrusféle, egyáltalán nem lehet megenni, csakis a héjából nyert illóolajat fogyasztjuk - esetemben az élmény óta abnormálisnak is nevezhető mennyiségben.
Mielőtt terjengős sztorizásba kezdenék arról, mi mindenben próbáltam már ki, majd töprengeni kezdenék, hogy még mi mindenben lehetne, térjünk szépen vissza a birshez. Amit, gondolom a formakülönbségek miatt, hol körtének, hogy almának titulálnak, találkoztam már pár dekás, és több kilós egyedekkel is - előbbi maga a rémálom, utóbbi a háziasszony barát verzió, sokkal könnyebb vele dolgozni.
Na, hát nekem most nem volt szerencsém, mert a kb.10 kiló, amit a szomszéd nénitől kaptam, kis túlzással mini mandarin méretű volt, viszont egy merő kukac, így a tisztítás önmagában kb. háromszor annyi ideig tartott, mint az érdemi lekvárkészítés.
Még nem nyitottam ki az első üveget, de ajánlom, hogy szenzációs legyen ... kegyetlenül sajognak a lábaim a sok órás álldogálástól. Ülve nem lehet lekvárt főzni?

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Sütemények töltelékeként, hideg-meleg sültekhez ajánlom elsősorban, de - mint minden lekvár - vajas kenyéren, pirított kalácson is finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A befőttes üvegeket betesszük a mosogatógépbe, és elindítjuk a legmagasabb hőfokú programot. Gép híján mikrohullámú sütőben, egy ujjnyi vízzel egyenként kiforraljuk őket, a kupakokat egy edénybe tesszük, és forrásban lévő vízzel leöntöntjük.
  2. A birset körömkefével alaposan megtisztítjuk. Nem kell meghámozni, a héja nagyon gazdag pektinben, ezért nem lesz szükség zselésítő/sűrítő anyagra.
  3. Négybe vágjuk, magházát eltávolítjuk. Néhány egészséges magházat magokkal együtt félreteszünk.
  4. A megtisztított gyümölcsöt annyi vízzel, hogy épp ellepje, feltesszük főni.
  5. A cukorból, a magházakból és 1 l vízből szirupot főzünk. Amikor kész, leszűrjük.
  6. A citromok és a lime-ok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk.
  7. A vaníliarudat kettévágjuk, magját kikaparjuk. Az üres rudat bedugjuk a porcukros bödönbe.
  8. Amikor a gyümölcs teljesen megpuhult, minden hozzávalót hozzáadunk, és további 5 percig főzzük.
  9. A rozmaringágat kihalásszuk.
  10. A gyümölcsöt a fazékban (tűzről levéve!) botmixerrel összeturmixoljuk, tűzre vissza, újra felforraljuk, még azon forrón üvegekbe töltjük, pár percre fejükre állítjuk, majd 50 fokra előmelegített, kikapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 183
elküldve: 16
receptkönyvben: 206
elkészítve: 5/13
Facebookon megjelent: -

szakács

modosa

Mióta szakács: 2009.05.31.
50 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: közepes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: ősz
vegetáriánus: vegán
diéta: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

birslekvár, birsalma-lekvár

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vikibee
vikibee Sun, 2012-10-28 17:26

Nagyon finom lett az enyem is! Koszonom!
Biztos meghalaljak sokan a hideg tali napokon a finom falatokat:)

modosa
modosa / modosa Sun, 2012-10-28 18:14

Kedves vikibee, örülök, és igen, tapasztalataim azt mutatják, hogy igen hálás a közönség, évszaktól függetlenül :) üdv, Anikó

Édesmézes
Édesmézes Sat, 2012-10-27 10:44

Szóhoz sem tudok jutni ! Megcsináltam és egyszerűen fantasztikus lett ! Ez egy ízorgia ! :) Az elkészítés közben meg az orrom lelte örömét benne :D
Na, de viccet félre téve, csak annyit tudok írni róla, hogy eszméletlenül finom ez a lekvár !

675
birs 5 kg
citrom 1 kg
lime 3 közepes db
cukor 1.5 kg
1 csipet
vanília 1 db
rozmaring 1 szál
likőr 1 dl
víz 1 l