Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bacondzsem

Bacondzsem
Bacondzsem
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tömény ízbomba és biztosan nem diétázóknak való, de azt, hogy mindenkinek meg kelljen kóstolnia, kötelezővé tenném! A főtt füstölt szalonnaszeletek zsírja nem kerül bele, de helyét olyan komoly alapanyagok veszik át, mint juharszirup, melaszos barna cukor és barna sör. Ha az ember elkezdi kanalazgatni, egyszerűen nem bírja abbahagyni.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Fogyasztása alapjáraton reggelire és uzsonnára ajánlott, pirítóson vagy egy szelet bagetten.

De használhatjuk még:

  • Hamburgerbe: karamellizált hagyma és bacon csíkok helyett, igazi 2in1 megoldás
  • Töpörtyűkrém helyett: hiszen lejárt az ideje, ez az új töpörtyűkrém? Vagy pótló!
  • Karácsonyra, vagy más ajándékba: készítsük el szeretteinknek!
  • Esti borozáshoz, sörözéshez: természetesen csak felnőtteknek!
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bacont vágjuk centis csíkokba, a hagymát apró kockára, a fokhagymát törjük át, a többi alapanyagot mérjük ki előre.
  2. Tegyünk egy magas szélű serpenyőt a főzőlapra, és melegítsük közepes hőmérsékleten. Ebbe az előmelegített edénybe szórjuk a bacont, és pirítsuk, ameddig aranybarna és ropogós nem lesz. Minél ropogósabb, annál jobb állagúvá és ízűvé válik majd a lekvárunk. Amikor a bacon kellően megpirult, húzzuk le a tűzről és szedjük át egy papírtörlőre, így a felesleges zsiradék távozik belőle.
  3. A serpenyőben maradt zsiradékot öntsük egy kis csészébe úgy, hogy körülbelül egy evőkanálnyi azért maradjon benne. Ez maximum csak egy bevonatnyi a serpenyő falán. Helyezzük vissza a serpenyőt a tűzre, közepes hőfokon melegítsük, majd szórjuk bele a hagymakockákat, és pároljuk üvegesre.
  4. Ekkor vegyük a lángot a legalacsonyabb fokozatra, szórjuk meg a hagymát fűszerpaprikával, keverjük hozzá az áttört fokhagymát, hogy mindenhol piros legyen.
  5. Locsoljuk meg juharsziruppal, és adjuk hozzá a cukrot. (Ha majd maláta- és nem barna sört használunk, akkor egy evőkanál barna cukor is elég lesz.) Főzzük addig, ameddig a cukor teljesen felolvad és besűríti az egészet, ezt kanállal ellenőrizhetjük. Ha belemártjuk a szirupba, az csak lassan cseppen le róla.
  6. Adjuk hozzá az ecetet és a sört, most feljebb vehetjük a hőfokot, hogy gyorsabban beforralhassuk a keveréket.
  7. Ekkor újból kapcsoljunk alacsonyabb lángra, és szórjuk bele a bacont, hagyjuk enyhén rotyogni úgy 15 percig, míg be nem sűrűsödik teljesen. Kanállal ellenőrizzük az állagot újból, legyen még kenhető, de egyáltalán nem folyós.
  8. Ha elkészült, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk 15-20 percig pihenni, hűlni.
  9. Közben állítsuk készenlétbe a pengés konyhai robotgépünket, majd öntsük bele a keveréket. 1-2 percig forgassuk át benne, hogy megkapja a kellő állagot, leginkább a chutney-hoz hasonlítson.
  10. Tegyük kis üvegben hűtőbe a kencét legalább egy órára, hogy teljesen kihűljön, de aki szereti melegen is kenyérre kenheti, megkóstolhatja. Légmentesen lezárva hűtőben egy hónapig eláll. Jó étvágyat hozzá!
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 17 282
elküldve: 6
receptkönyvben: 337
elkészítve: 14/14
Facebookon megjelent: 1

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
286 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi gasztroajándék
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

bacon-krém, baconös kence

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fesuseva
Zsucirella / fesuseva Thu, 2015-10-01 14:50

Megkerdezhetem, hogy ebbol az adagbol hany kisebb befottes uveg jon ki? Egy vagy tobb? Koszonom :-)

203
bacon 30 dkg
vöröshagyma 2 közepes db
fűszerpaprika 0.5 teáskanál
fokhagyma 3 gerezd
barna cukor 2 ek
juharszirup 3 ek
barna sör 2 dl
almaecet 0.5 dl