Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos-sajtkrém torta

Citromos-sajtkrém torta
Citromos-sajtkrém torta
65 perc / előkészület: 25 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Citromtorta megrendelést kaptam az idei összevont szülinapi zsúrra.

Régebben csináltam már, de a főzött krémes változattal, amit szintén szeretek, de nem kedvelem a pepecselést.

Kb. fél éve viszont odavagyok a krémsajtos krémekért, mert gyorsan elkészíthető, remek állagú krémet kapunk, aminek ráadásul fincsi joghurtos íze is van (legalábbis annak a krémsajtnak amit nálunk a házi tejesnél lehet kapni).

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémhez

A kandírozott citromhéjhoz

ajánlat

Ha nem szeretjük a citromtortát, akkor a citromot kihagyva a krémből egy nagyon jó alapkrémet kapunk, amit remekül lehet ízesíteni vaníliával, kakaóval, olajos magvakkal; vagy akár gyümölcsösre is elkészíthető, ha liofilezett gyümölcsport rakunk bele, mert remek ízt ad, és mivel vízmentes, nem hígítja a krémünket.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta összetevőit egy tálban összegyúrjuk, hogy sima egyenletes masszát kapjunk, majd egy kisebb 15(-20) cm átmérőjű bélelt tortaformába öntjük.
  2. Előmelegített sütőben sütjük 20 percig, ekkor tűpróbát végzünk, és ha még igényli, akkor 5-10 percig sütjük. Majd kivesszük a formából, és rácson hagyjuk kihűlni.
  3. A krémhez habosra keverjük a porcukrot a vajjal majd hozzáadjuk a krémsajtot, és azzal is homogénné keverjük. Majd apránként adagoljuk hozzá a citrom levét. Ízlés szerint fél-egy egész citrom levét beletehetjük, azonban figyeljünk arra, hogy a sok citromlé folyóssá teszi a krémet. Így ha nagyon citromosra szeretnénk, akkor szerencsésebb citrom eszenciával dolgozni, hogy keményebb krémet kapjunk, amivel könnyebb a tortát megtölteni.
  4. Kandírozott citromhéj elkészítése: a 2 citromot alaposan megmossuk, majd zöldségpucolóval levágjuk a héjukat, és éles késsel vékony csíkokra vágjuk. Kis edényben annyi vízben, hogy ellepje feltesszük főni. Mikor felforrt a víz, frissre cseréljük. Ezt háromszor ismételjük, majd leszűrjük a héjat, és rászórunk 2 ek cukrot, és ha nagyon száraza szűrtük, akkor egy ek vizet, majd visszatesszük a tűzre, és addig forraljuk néha megkeverve, amíg a cukorról a víz el nem forr. Vigyázzunk, nehogy karamellizáljuk a cukrot! Ha elforrt a víz, kitesszük a citromhéjakat szilikonlapra vagy alufóliára, és hagyjuk kiszáradni.
  5. Ha kihűlt a tortalap, akkor összeállítjuk a tortát: kettévágjuk a tortalapot, és a krém 1/3-ával megtöltjük, majd kívül is bevonjuk a tortát. Ha marad krém, nyomózsákkal díszíthetünk. A kandírozott citrommal célszerű a tálaláshoz közeli időpontban díszíteni a tortát, mert a krém nedvesség tartalma miatt megpuhulhat a citromhéj.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 15 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 330
elküldve: 2
receptkönyvben: 75
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

mewick

Mióta szakács: 2011.04.30.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

citromos sajttorta, krémsajtos citromtorta, krémes torta kandírozott citromhéjjal

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

barczimarika
barczimarika Fri, 2014-02-07 15:27

Picit javítottam a recepten. Mascarpone sajttal készítettem, 50 dkg-ot tettem bele,és reszelt citromhéjat.Szerintem a megadott sajt mennyiség nagyon kevés.A tészta jó, így ahogy van. Nagyon finom lett!

Trinity3
Trinity3 Sat, 2013-09-21 15:16

Elnézést kérek, de ez a recept szerintem nem használható, különösen a krém nem. Kár a drága krémsajtért.:( Osztályzat: 1, Mégegyszer bocsi, csak nem akarom, hogy más is pórul járjon.

493
tojás 2 db
finomliszt 6 evőkanál
étkezési keményítő 1 evőkanál
cukor 4 ek
vaj 4 ek
sütőpor 1 ek
citrom 1 db
1 csipet
vaj 125 g
porcukor 125 g
krémsajt 150 g
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 2 citromból nyert
cukor 2 ek
víz 1 ek