Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szénhidrátcsökkentett citromtorta

Szénhidrátcsökkentett citromtorta
Szénhidrátcsökkentett citromtorta
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mint IR-es, egy kezdődő cukorbetegség kiskapujában állva kénytelen vagyok magam megvonni mindenféle gusztusos habos, édes-krémes, tésztás süteménytől. Vásárlásaim nagy részét, a termékek hátoldalán található szénhidráttartalom tanulmányozásával töltöm. Egy ilyen délutáni vásárolgatás alkalmával, pont a Mascarponés táblázatot olvasva jött az ötlet, hogy mit készítsek, amit a családom is és én is bátran fogyaszthatunk.  

Hozzávetőleges számításaim:  40 db keksz 140g Ch, 2ek kristálycukor 40g Ch,  Mascarpone 10g Ch, Tejszín 6,8g Ch, Tej, citrom, stb. 10g Ch. Körülbelül 210g Ch-ból elkészül egy torta. Egy szelet kb 21g, ami tovább csökkenthető, ha a kristálycukrot kihagyjuk.

Jó étvágyat kívánok!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A háztartási kekszet egy mély tálban összetördeljük, a felolvasztott vajjal nyakon öntjük,  adagonként hozzáadjuk a langyos  tejet és egy fél citrom leszűrt levét. Közepes keménységű masszát gyúrjunk. Nem baj, ha lágyabb lesz, a hűtőben meg fog dermedni, a nagyobb kekszdarabok pedig megpuhulni.
  2. Ezt a masszát egy leheletnyire kivajazott kapcsos tortaformába nyomkodjuk, és hűtőbe tesszük, amíg a krém el nem készül. 
  3. Az előzőleg lehűtött tejszínből és a zselatinfixből (a használati útmutatója szerint) kemény habot verünk.
  4. Egy másik tálban 1 tojássárgáját 2 ek kristálycukorral kikeverünk (helyettesíthető folyékony édesítőszerrel vagy xilittel). Belekanalazzuk a mascarponét, és robotgéppel felhabosítjuk.
  5. Miután kész, a felvert kemény tejszínt is belevegyítjük. Belereszelünk 2 citrom héját, belefacsarjuk 1 citrom levét (saját ízlés szerint a citromok mennyiségével játszadozva, ki mennyire szereti savanykásan - esetleg lime-vel), és tovább turmixoljuk, a folyékony édesítőt ekkor adjuk hozzá pici adagokban, természetesen kóstolgatva, amíg el nem éri a nekünk megfelelő édességet. 
  6. Miután kész, a tortaformába nyomkodott kekszágyra öntjük, eligazítjuk egyenletesre, és 3 órát pihentetjük a hűtőszekrényben.
  7. Tetejét citromkarikákkal díszíthetjük. Fogyasztás előtt késsel körbevágjuk a forma széleit, és ezután kapcsoljuk ki a "keretből". Magán a tortaforma alján tálaljuk a süteményt, és a tortaformába visszarakva, alufóliával letakarva tároljuk, bár arra,hogy sokáig álljon, még nem volt példa. 
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 256
elküldve: 6
receptkönyvben: 92
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Cintulácska

Mióta szakács: 2013.02.12.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
kategória: torta
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

citromtorta sütés nélkül, mascaponekrémes torta citromosan, citromkrémes torta

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hjh666
Cintulácska / hjh666 Fri, 2013-03-15 20:08

A kevéske kristálycukorra azért van szükség, hogy igazán kihozza a citrom zamatát, bár e nélkül is ízletes, de mégis más...:)

740
háztartási keksz 40 db
mascarpone 25 dkg
habtejszín 200 ml
zselatinfix 1 csomag
tej 1.5 dl
vaj 5 dkg
tojássárgája 1 db
cukor 2 ek
folyékony édesítőszer 3 ml
citrom 3 db