r
Nosalty Logó

Tarte au citron Farkas Dánieltől

NS
Tarte au citron Farkas Dánieltől
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

Pâte Sucrée elkészítése

Krém elkészítése

1404
Kalória
19.3g
Fehérje
139g
Szénhidrát
87.8g
Zsír
91.7g
Víz
395g
Koleszterin
5.8g
Élelmi rost
72.9g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Pâte Sucrée elkészítése

Krém elkészítése

Összesen 1404 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Pâte Sucrée elkészítése

Krém elkészítése

Összesen 8420 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Pâte Sucrée elkészítése

Krém elkészítése

Összesen 400 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    19.3 g

Zsír

  • Összesen
    87.8 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    445 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    213 mg
  • Nátrium
    83 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    139 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    91.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    762 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    171 mg
  • Retinol - A vitamin:
    748 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    159 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    263 micro
Összesen 1404 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    115.8 g

Zsír

  • Összesen
    526.9 g
  • Telített zsírsav
    313 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    152 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    2370 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2670 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    268 mg
  • Kálcium
    436 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    171 mg
  • Foszfor
    1275 mg
  • Nátrium
    496 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    834 g
  • Cukor
    437 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

Víz

  • Összesen
    550 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4570 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    101 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    320 micro
  • Kolin:
    1029 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4491 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    952 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1580 micro
Összesen 8420 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    25 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    126.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    39.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    26.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    217 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    213 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 400 kcal

Elkészítés

Pâte Sucrée elkészítése

  1. A lisztet szitáljuk a munkalapra (gyúródeszka), majd szórjuk bele a sót, és adjuk hozzá a vajat. Tenyerünkkel dörzsöljük össze a vajat és a lisztet addig, amíg a vaj teljesen elelegyedik vele és a keverék finom, morzsás állagú nem lesz.
  2. Keverjük össze a vaníliakivonatot a porcukorral és a mandulával, ezután adjuk hozzá a lisztes-vajas keverékhez. (Használhatunk vaníliarudat is, amiből frissen kaparjuk ki a magokat, így még finomabb és erőteljesebb ízt kapunk majd.)
  3. A keverék közepén kialakított mélyedésbe öntsük bele a tojásokat.
  4. Alakítsuk lágy tésztává ujjbegyünkkel az egészet, de ne gyúrjuk túl erősen! Hengergessük tenyerünkkel először a gyúródeszka túlsó széle felé, majd magunk felé, ezután formáljuk gömbbé. Csomagoljuk folpackba, és legalább 4-5 órán keresztül hagyjuk megkeményedni a hűtőben.
  5. Szükségünk lesz egy 26 cm-es gyümölcstorta formára vagy gyűrűre. Sütőpapírból vágjunk ki a formánál vagy gyűrűnél egy kicsit nagyobb darab kört. Majd többszöri hajtogatással alakítsuk háromszög alakúra, és ollóval vagdossuk be a külső széleket, hogy illeszkedjen a tortaforma oldalához.
  6. A lehűtött tésztát liszttel nyújtsuk ki kb. 3-5 mm vastagságúra, majd béleljük ki a tortaformát vagy -gyűrűt a tésztával. Takarjuk le a tésztát az előkészített kör alakú sütőpapírral úgy, hogy a széle kilógjon a formából. Szórjuk tele szárazbabbal vagy lencsével, így szépen meg fog maradni a tortaalap formája.
  7. Toljuk a tésztát előmelegített sütőbe (180°C), és süssük 18-20 percig, ez idő alatt csak félig sül meg, ezért ki kell szednünk belőle a babot a sütőpapírral együtt, majd tegyük vissza a tésztát a sütőbe, és süssük tovább 6-7 percig.
  8. Helyezzük rácsra, és hagyjuk kihűlni! (Nagyon fontos, hogy kihűljön mert különben a tészta szét fog törni.)
  9. Megtöltés előtt vagy után szedjük le a tortagyűrűt, vagy vegyük ki a formából.

Krém elkészítése

  1. Egy nagyobb tálba reszeljük bele a citromok héját, majd tegyük bele a cukrot. Kézzel dolgozzuk össze.
  2. Adjuk hozzá a tojásokat, és habverővel keverjük össze, majd öntsük hozzá a frissen facsart citrom levet is.
  3. A tálat helyezzük forrásban lévő víz fölé úgy, hogy a tál alja ne érjen a vízbe. Habverővel kevergetve addig főzzük, amíg a krém 82-83°C-os nem lesz. (Ezt digitális hőmérővel ellenőrizhetjük.)
  4. Szűrjük át a krémet egy nagy tálba, hűtsük le 60 °C-ra, és időnként kevergessük. Adjuk hozzá egyenként a vajdarabokat, és botmixerrel dolgozzuk a krémbe. A mixert a legnagyobb sebességre állítsuk, és keverjük a krémet 10 percig, amíg teljesen sima lesz.
  5. A kihűtött citromkrémmel töltsük meg a tortaalapot, simítsuk el a krém felületét.
  6. Tegyük a tortát egy nagyobb tányérra, majd vegyük le róla a gyűrűt.
  7. Tehetünk rá mázt, amihez lassú tűzön megolvasztunk alma- vagy birsalmalekvárt, amit ezután lehűtöttünk, és egyenletesen eloszlatjuk a torta tetején.
  8. Díszíthetjük még vékony citromhéj szeletekkel, de hagyományosan tojáshabbal is lehet.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Születésnapomra kaptam egy óriás szakácskönyvet, ahol rábukkantam a receptre, azóta kisebb-nagyobb változtatásokkal készítem. Az egyik kedvenc desszertem a francia konyhából, tömény citrom, mennyei. Többször elkészítettem már, mindig nagy sikert aratott, főleg a forró nyári napokon jól behűtve.

További receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Lakos Benedek

Óriás piskótatallér

Sokunk kedvenc piskótás-zselés-csokis édessége gigantikus formában kerülhet most asztalra: igen, ez itt egy óriás piskótatallér. 30 centiméteres átmérője nem az egyetlen ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek