Nosalty Logó

Cifra kocsonya

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Cifra kocsonya
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 8% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1089 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 6535 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 71 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    109.4 g

Zsír

  • Összesen
    62 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    384 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3080.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    128 mg
  • Kálcium
    275 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    98 mg
  • Foszfor
    859 mg
  • Nátrium
    1704 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    1171.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    444 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    220 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    1754 micro
  • β-karotin
    4188 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    148 micro
Összesen 1089 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    656.3 g

Zsír

  • Összesen
    372.3 g
  • Telített zsírsav
    115 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    171 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    48 g
  • Koleszterin
    2302 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    18480.7 g
  • Cink
    54 mg
  • Szelén
    766 mg
  • Kálcium
    1653 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    590 mg
  • Foszfor
    5157 mg
  • Nátrium
    10223 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    115.2 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    7026.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2662 micro
  • B6 vitamin:
    12 mg
  • B12 Vitamin:
    16 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    107 mg
  • D vitamin:
    224 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    121 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    260 micro
  • Kolin:
    1318 mg
  • Retinol - A vitamin:
    130 micro
  • α-karotin
    10527 micro
  • β-karotin
    25130 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    888 micro
Összesen 6535 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    201.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    111 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    115 micro
  • β-karotin
    274 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 71 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Alaposan megtisztogatjuk, szőrtelenítjük és átmossuk a húsokat.
  2. Egy nagy fazékban kb. 4 l hideg vízbe téve feltesszük főni. Nagyon kis lángon gyöngyöztetjük, a habját folyamatosan leszedjük.
  3. Mikor már nem habzik, hozzátesszük a megtisztított zöldségeket nagyobb darabokra vágva, a szemes borsot, a fokhagymát gerezdekben, a vöröshagymát pedig a legbelső színes levelével együtt. (Színesíti a kocsonyát.)
  4. Így főzzük nagyon lassan 4-5 órán keresztül, amíg a hús le nem válik a csontról. Az elpárolgott vizet folyamatosan pótoljuk.
  5. Ekkor levesszük a tűzről, öntünk hozzá még fél dl vizet, amitől letisztul a lé. Langyosra hűtjük.
  6. A levet tálakba szűrjük, a húsokat kicsontozzuk, és minden tálba teszünk egy-egy darabot, mellé rendezzük a zöldségeket.
  7. Így hűtjük tovább, közben a zsírt leszedegetjük a tetejéről.
  8. Hideg helyen tároljuk.
  9. Lilahagymát és friss kenyeret, esetleg ecetes tormát kínálunk hozzá.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 31013
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 09.

Ajánló

Úgy tapasztaltam, hogy kg-onként kb. 1 l vizet adhatunk a kocsonyahúshoz, akkor dermed meg jól. Az én kocsonyám most úgy 4 kg húsból készült.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A hagyományos csak fokhagymás, mellesleg hőn szeretett, egyszerű kocsonyánkhoz képest ez nekünk a "cifra" kocsonya. Egyszer egyik barátunk hozott egy tállal kóstolóba, és a fiam azóta emlegette, hogy az mennyire finom volt. Nosza, röpke húsz év elteltével, most végre elkészítettem én is. Igazán nem kellett volna ennyit várnom vele, hiszen nagyon finom. Azt hiszem, ezentúl felváltva főzöm majd hol a natúrt, hol a cifrát.

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Húú, de nagyon guszta!!:-) Látványos, finomságos, az er?s paprikát kivéve minden rendben, ( bocsánat :-) ), - köszönöm szépen, annyira jó!! :-) Nagyon hasonlóan csinálta/csinálja anyukám, mondhatni majdnem így, és azóta is így készítjük, megtanultam és készítem én is, és tényleg finom. Néha csirkéb?l is, sok csirkelábbal :-)) Jó, hogy ezentúl felváltva fogod készíteni, megéri! :-) Szép hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

Fahéj

Köszi! A kocsonyát végülis mindenki egy kicsit másképp készíti, de nagyvonalakban azért ugyanaz. :) A rajongásig lehet szeretni. :)) Én is szép hétvégét kívánok az Éva-Anyóca családnak! Fahéj

Éva-Anyóca

Kedves Fahéj! Tényleg: a kocsonyát vagy szereti valaki, de akkor nagyon de nagyon !!! , vagy pedig nem, de akkor nagyon de nagyon nem!! :-)) A hétvége szép, csak mint minden jó, hamar véget ér, és kezd?dik az új" taposó malom hét", hétf? és a többi napok, ... :-( " Fantasztikus", ma reggel nyolc óra óta egyfolytában esik a hó, mostanra már annyi van, hogy öröm ( lenne nézni, ha karácsony lenne!! , de nincs, folyamatosan egyre és egyre több esik!! , mire véget ér a fiam a hólapátolással, kezdheti a férjem elölr?l..:-( ) , - már nem igazán tetszik és nem lelem benne örömöm...:-( Ahogy érzékelem a családomat, nekik se igazán tetszik már..:-( Én már a tavaszt várom,de ?k is! , farsangi bálos korszakon vagyunk túl illetve még némileg benne, fánkkal, és fánkkal......micsoda finomság.:-) Remélem, hogy nálatok is jól telik a hétvége.:-) Éva-Anyóca

Fahéj

Kedves Éva! Én is fánkot sütöttem ma. :) Persze mikor, ha nem farsangkor. Ki se mozdultunk a lakásból, mert nálunk is esik a hó, de szerencsére nem kell még lapátolni, mert valahogy nagyon gyatrán esik. Szerencsére, mert én is utálom már a telet, bár elismerem, hogy gyönyör?séges egy frissen behavazott táj, de inkább mostmár a Napocskát nézném az égen, meg a friss, tavaszi szell?t érezném az arcomon inkább, mint a hópihéket. :) Hát igen, itt ez a fránya új hét, de valahogy vészeljük át ezt is, mint a többit! A jó kis hétvégékért megéri. :) Üdv: Fahéj

Éva-Anyóca

Kedves Fahéj! A fánk, akár milyen fajta, ( szalagos, csöröge, töltött, bármilyen....) , - legalábbis itt nálunk a családban, jöhet, jó sok legyen, sok lekvárral, porcukor is jöhet, ha pudingos, akkor abból jó sokkal...:-) , kész finomságok tárháza, f?leg , hogy annyi féle közt lehet válogatni.:-)) Örülök, hogy Neked is elég a télb?l, és várod a tavaszt, a Napocskát, a tavaszi szell? jellegzetes illatát.....:-) Nem ezt a hideg, arcul csapó, fagyos szelet....:-( Na és a hó??? A sok hó, amit nem gy?ztek a fiúk a családban seperni,lapátolni, a lányom még hóembert is csinált, akkor gondolhatod, hogy volt hó..:-) , de tegnapra már úgy elkezdett olvadni, hogy csak na, persze mi esett éjszaka? es?..:-( Már ne essen se hó, se ónos es?, se es?, jöjjön az a tavasz,...- és a kedvünk is sokkal jobb lesz, és sikeresebbek lesznek dolgaink, bármihez is fogjunk.:-)) Remélem, hogy így lesz.:-)) Igen, ma már végre szerda, méghozzá hamvazó szerda! Szép napot kívánok! Éva-Anyóca

Fahéj

:)

Torma

Na, jól fogalmaztad Fahéj, hogy rajongásig szeretni!!! Így vagyok a jó kocsonyával, most nagyon jöhetne egy szép kis tálkával onnan!!! A "kenyér se kutya", a tányér mellett....kellemes vasárnapot! 4 napos az új fehér kovászom, eddig jó, a többit meglátjuk! Neve nincs addig míg nem "dolgozik" igazán...remélem nem fog kekeckedni, mint a Terka! T:)

Fahéj

Kedves Torma, te kis Sasszem! :)) Hogy kiszúrtad a kenyeret! :) Elárulok egy szörny? titkot: ez az a kenyér, ami túlkelt, amir?l írtam, hogy tömör lett. Egyébként semmi baja nem volt ezen kívül, ízre, illatra, még talán kinézetre is rendben volt, ahogy észre is vetted. Olyanok voltak a hólyagocskái, mint a "nagyoknak", de mégis s?r? volt. Mostmár tudom, tovább kellett volna kelesztenem másodjára is. Drukkolok a ki Anonimus fehérke-kovászodnak, hogy jól teljesítsen, mert név nélkül nem ér az élete egy fabatkát se. :))) Puszi: Fahéj

Torma

Szia Fahéj! Kicsit valószín? " bekenyeresedtem", mert kenyeret olvasok, kenyeret látok, no és persze sütök is, még a h?ségben is...érdekes, ahogy a tömör kenyérr?l beszélünk, mert a tegnapi kenyerem mutatós lett, de tömör...csak ugy összedobtam a fincsi összetev?ket; a krumplit puresitettem, liszteket kevertem( fehér, rozs, tk), tökmagot bele....yoghurttal dagasztottam be víz helyett...teljesen felhígult ahogy kelt, már nem tudtam lisztezni...szóval az eredmény egy kissé tömör, kissé nehezebb lett a szokottnál, de az íze fantasztikus volt! JA, kukoricadarát is tettem bele....ropogós lett a héja. Nem keseredek el; imadok kísérletezni a vad kovasszal! Nem tudom mi lesz a fehér kovasszal, mert eddig jol húzott, de tegnap valahogy leállt...remélem nem kell majd "rugdosnom"mint a Terkat???? Túl meleg van itt, tegnap 35 volt, a kovasz nem szereti....meg én se. A hétre jó id?t jósolnak, úgyhogy süthetek. Kedden jon a barátn?m, tanítani fogom kenyersütésre. Kellemes hetet kívánok, puszi, Torma :) Te vársz a kovásszal, vagy odatettél már egyet?

Fahéj

35 fok? Ty?ha! itt (-5) van inkább, de már nagyon unom. És metsz?, hideg szél. A lakásban jó lenne a h?mérséklet a kovásznak, de itt nem olyan egyszer? tk lisztet venni. Nem esik útba egy alkalmas bolt sem, és munka után ebben a hidegben meg sötétben, ami akkor van, mikor hazafelé "mászok", már nincs energiám tk lisztes boltot keresni. De nem mondtam le róla. Fehér lisztb?l meg neki se állok, mert nem akarom, hogy Terkázzon itt nekem, és rugdosnom kelljen. Mégis csak ? lesz az els?, nem kezdhetem ilyen drasztikusan. :)) Üdv: Fahéj

Bató Edit

Kedves Éva! Isteni a kocsonyád, de szívesen megennék most egy tányérral! Hamarosan én is nekiállok, mert nagyon szeretjük. Puszi, Edit

Fahéj

Szia Edit! Nálunk épp most fogyott el egy hatalmas adag, úgyhogy én egy kis pihen?t tartok kocsonya ügyben, mert ugye azok a fránya vonalak, picit azért nem árt vigyázni rájuk. De azt meg kocsonyával nem lehet. :) Puszi: Éva

zsuzsa.sulyok

Kedves Fahéj! Nálunk EZ a recept "a kocsonya" --(Anyám is így csinálta). -néhány saját --"trükköt???"-- ide írok, azoknak, akik szeretnének kocsonyát enni, de, -"amib?l f?", -azokat nem szeretik...--- (visszaélek azzal, hogy te mindig nagyon türelmesen és kedvesen "t?röd" a "hozzászólókat, bocs.) -szóval "finnyásék" kocsonyája: = Fahéj receptje, csak némi plusz "izé"... -sajnos, az igazi kocsonyába muszáj, olyan "disznó alkatrészeket" tenni, amikt?l engem a hideg kiráz, amíg el?készítem...bocs., -de mivel imádjuk a kocsonyát, "megküzdöm velük", ---a magam módján... -hál'istennek, van rendes hentesem, ahol beszerzem a legkevésbé "horroros " darabokat: -szépen tisztított, felhasználó darabokra vágott körmök, - (az ujjak közt azért néha, marad némike sz?rös izé, ezt éles késsel kivág... -csülkök: nyers és füstölt (ahogy Fahéjnál), ezekkel nincs gond... - +néhány négyzetméter! b?r, hogy ne kelljen túl sok köröm, és tuti "megaludjon", ez is szépen meg van tisztítva.... -sovány hús!!!!, -én karaj helyett inkább combot szoktam... -minden b?rös darabot átvizsgálva, ha kell, egyszer használatos n?i- v. férfi borotvával "utókezelve", alaposan megmosva, közben gyakran "mantrázva", hogy dehát, imádjuk ezt a k... kocsonyát.... -ezután Fahéj receptje szerint megf?z..... -lehet?leg több réteg gézzel bélelt sz?rön, lábasokba átsz?r... -külön válogatni, a számunkra ehet? sovány húst, külön a csülköket, azokból a "színhúst" kiszedni, külön a körmöket, b?röket, a répákat hüvelykujjnyira vágni, félig s?r?n bevagdosni, legyez?-szer?en szétnyitva a tányérokba tenni, + én még néhány keménytojás-karikát is... -"panellakó erkélyteleneknek": -asztalt, vasalódeszkát? (hi-hi) ablak alá, rá a tányérokat, bele amiket szerettek, - (lásd fent)... - a lét, zsírtalanítani (van itt sok trükk rá)...--- (a "TÖKÉLES": -hidegre kitesz, megvárja amíg ráfagy, és egyben leszedi, majd visszamelegítve rámeri...-de jó neki...bocs. -ha azt akarod, hogy a megnyitott ablak alatt is, meg egyáltalán, gyorsan "megaludjon", a -"csak sovány húsos" tányérod, akkor, nagyon ajánlom! -tegyél bele egy darabka "b?rt", - összetekerve, akkor is, ha nem eszitek meg, fele id? alatt "beton" lesz a tányér, - tapasztalat! -(szerencsére, a körmöket, egy szép nagy tálban elrendezve, lével, -az ilyet szeret? kedves ismer?snek, házon belül leadom)... -Ismét, mélységesen elnézést kérek, Fahéjtól, hogy a receptjét, és kedvességét kihasználva, leírtam, hogy én, - a "finnyás"-, hogy "trükközök" a receptjével ...- de, hátha vannak még hozzám hasonló "lököttek", ---akik szeretik a kocsonyát, ---de...

Fahéj

:DDD Hát ez jól meg vagyon írva, minden igényt kielégít?, a kocsonyától borzongó, de furcsa mód mégis imádó közönségnek szól. :))) A megkocsonyásodást valóban segíti, ha van a tányérban valami b?rke vagy körme, még ha nem is esszük meg. Nálunk mindenki körbeeszegeti a horroros részeket, én meg örömmel bevállalom, aztán meg tavasztól ?szig alig gy?zöm ledolgozni a ezeket a "disznó" kalóriákat. Nagyon megtisztel?, hogy türelmesnek tartasz. Munkámból kifolyólag birkákat megszégyenít? rutinom van a türelemben. De a te hozzászólásod egyáltalán nem idegesít, nehogy azt hidd. Nagyon konstruktív, és jó ötleteket adsz a tétovázó kocsonya készít?knek. Szeretettel üdv: Fahéj

zsuzsa.sulyok

Nagyon szépen köszönöm a kedves válaszodat. -A kész kocsonyámat imádjuk, --(csak a "belevalók" el?készítése....) -(Azt nem merem megírni, hogy pl. -"mit m?velek, csirkemáj ügyben"-.....bocs.) -A munkámat én is, majd negyven évig, sokak szerint, birka-türelemmel, megértéssel, és lehet?leg sok humorral f?szerezve, (fontos volt!) - tettem, de ?szintén szólva, nagyon! tisztelem és irigylem, azokat, akik a "szabadidejükben is"....)

Fahéj

?szintén köszönöm! :)

Törölt felhasználó

A kocsonyához: én csak 1-2 sárgarépát teszek bele, amit a m?anyag tányérok aljára karikázok a kiadagolásnál. Tálaláskor kifordítom a kocsonyát. A m?anyag tányér kevesebb helyet foglal, eldobható, praktikus, ezt javaslom mindenkinek!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek