Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Choux alapanyaga - málnahabbal

Choux alapanyaga - málnahabbal
Choux alapanyaga - málnahabbal
65 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régen Olivia magazinokból vagdostam ki a számomra érdekesnek tűnő recepteket, amikből még mindig vár rám kipróbálásra való. Férjem konyít francia nyelvből, de lila gőze se volt, mit jelent, (choux - ejtsd: 'SÚ), mikor a google-ban neve után jártam, jót kacagtam: káposzta. Talán formájáról kaphatta nevét, nem is fontos, lényeg, hogy nagyon sikeres volt már első alkalommal, és praktikusnak találtam sokféleségét, amit kihozhatok belőle.
Nem díszitettem tovább körbe tejszínhabbal, hogy láthassátok eredeti formáját.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A málnás habhoz

A málnás zselatinhoz

ajánlat

Sütés közben ha nagyon muszáj, és nyitnunk kell a ler ajtaját, ne íjjedjünk meg, hogy összeesik, de gyorsan mozogjunk, és amennyiben tőlünk telik - várjuk be idejét - a siker fontosságáért is (üreges belsejűre sülhessen).
A tányérkába a choux köré tejszínhabbal díszíthetjük, friss málnával, krémmel, habbal stb. ... ízléstől függ.
SŐT, még sós töltelékkel is, bármilyen krémmel tölthető, sima tejszinhabbal, túrós, esetleg előételként akár sajtos gomba, halkrémeknek is.

Megjegyzés A receptben málnás zselatinnal van feltüntetve. Sosem próbáltam ezzel, tehát nincs még vélemény.

 


 

 

Pár napig is tárolható, hűtőben - töltetlenül!


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet felfőzzük kis edényben a margarinnal, levesszük a tűzről.
  2. Külön edénybe kimérjük a lisztet, és lassanként hozzáadagoljuk a felfőtt folyadékot.
  3. Visszatesszük a platnira, és addig hagyjuk, kavargatjuk, míg elválik az edény szélétől. 2-3-szor megismételjük, majd levesszük ismét a platniról, és hűlni hagyjuk.
  4. Amikor teljesen hideg, lassanként hozzákavarjuk a felvert tojást (3-4 adagolásban).
  5. Muffinformákat jól kivajazunk vagy -olajozunk, ha lehet felső szélréteget is, mert nem fog könnyedén kiválni másként –, meghintjük bőven liszttel, és megtöltjük a kis formákat. Aranybarnára sütjük.
  6. Belseje üressé válik, míg sűl, így sokkal törékenyebb lévén, óvatosan vesszük ki formájából, még melegen.
  7. Hidegen töltjük bármivel, díszítjük ízlésünk szerint, habos-krémesek esetén 1-2 órát a hűtőbe állni hagyjuk (choux puhulásáért).

  Málnahab:
 

  1. A gyümölcsöt megmossuk, és konyhakendőn felitatjuk a rajta maradt vizet.
  2. Félbevágjuk őket, és megszórjuk bőven kristálycukorral + 1 cs vaníliás cukorral (elhagyható), pár órát állni hagyjuk (néha megkavargatjuk).
  3. A tojásfehérjét KEMÉNY habbá mixereljük a kristálycukorral.
  4. Kiszedegetjük a gyümölcsöket saját szirupjukból, és a habhoz adjuk, amit tovább mixerelünk, míg újra habossá válik. (a szirupot is elhasználjuk - sütikre, esetleg rögtön hűsítőként)

     

  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: muffin forma cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 145
elküldve: 0
receptkönyvben: 126
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Yve

Mióta szakács: 2011.04.19.
30 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: alacsony
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
elkészítési idő: 60-120 perc
babakonyha: baba 18-24 hónap
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

choux, sós-édes tölteléknek való alapanyag, gyors és praktikus tölthető choux

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

IfjuFranciaSzakacs
Steven Konya / IfjuFranciaSzakacs Sun, 2011-07-10 15:29

 

Szepnapot :) Elnezest hogy, eddig valaszt nem irtam de eleg sokat dolgoztam az utobbi napokban.

Termeszetesen lehet ugy is csinalni viszont akkor nem lesz egyforma. Ajanlom Habzsakkal csinalni termeszetesen Tepsibe, vagy Sutopapirra. Habzsaknak 3 elonye van a munkaban :) . Gyors, Tiszta, Egyenletes.

Yve
Yve / Yve Thu, 2011-07-14 22:11

Nagyon szépen köszönöm IfjuFranciaSzakacs! Mindenképp ki fogom próbálni.
Jó sütést -főzést és köszönöm a választ (tapasztalat megosztást), üdv Évy

IfjuFranciaSzakacs
Steven Konya / IfjuFranciaSzakacs Tue, 2011-07-05 23:42

Tisztelt Yve. :)

A normalis neve Pàte à Choux Franciaul ,es igen a kaposztarol kapta az elnevezeset. :)

Nem muszaly formaba tenni, mivel akkor is szeppen megduzzad sutes kozben a teszta :)

En Franciaorszagban dolgozom egy kastelyban Hetente csinalok belole 800Darabot eskuvore, Szuletesnapokra, vagy Konferenciakra.

Ha Teheti Probalja ki Cukrasz kremmel is. Receptet meg ma bekuldom az oldalra :)

Gratulalok a recepthez, Nagyon ugyesen leirta :)

Yve
Yve / Yve Wed, 2011-07-06 21:42

KEDVES IfjuFranciaSzakacs :)

Nagyon szépen köszönöm az információkat, főként azt, hogy nem szükséges formákba tenni (érdeklődött valaki ezügyben, de sosem mertem kipróbálni) Igérem nemsokára magam is úgy készítem, jókora bátorítást nyertem, hiszen nem akárki ajánlotta :) - aki hetente ennyit készít!!! S látom előre magunkat fiammal, ahogyan a sütő előtt csodáljuk a kis "káposzták" puffadását . :)
Feltétlen kipróbálnám cukrász krémmel is - alig várom!
Köszönöm a dícsérő szavakat, őszíntén jól esett :)
Tisztelettel: Yve
U.I. Visszajöttem mégis egy kér(d)ésre: lenne olyan kedves megírni, hogy forma nélkűl úgy értsem, hogy a tepsibe kanalazzuk az alapanyagot(?) Előre köszönöm a választ

Yve
Yve / Yve Wed, 2011-05-25 11:22

Nagyon szivesen anyamaci 22...es sokfele oromodre :-) !

290
tej 180 ml
margarin 50 g
finomliszt 100 g
1 csipet
tojás 3 db
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
tojásfehérje 5 db
cukor 10 púpozott ek
málna 250 g
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 5 dkg
zselatin 40 g
málna 350 g
cukor 4 ek
habtejszín 200 ml