Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Céklás kenyér

Céklás kenyér
Céklás kenyér
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az utóbbi időben elkezdtem különféle zöldségekkel dúsított kenyerekkel kísérletezni. Meggyőződésem, hogy ezzel igen sokat nyerhetünk: egyrészt rostban, vitaminokban gazdagabb lesz a kenyér, másrészt a szénhidrát mennyiségét is jelentősen csökkenthetjük, és az, hogy az eredmény változatos színű, aromájú, állagú kenyér lesz - már csak hab a tortán. Ennél a kenyérnél a bizarr szín mellett igen meglepő, hogy a cékla szinte ki sem érződik belőle, ellenben a hagyma isteni aromát ad neki.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Akár a Halloween-partik szendvicsalapja is lehet ez a kissé bizarr színű kenyér.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A nyers céklát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk.
  2. A liszteket egy tálba tesszük, összevegyítjük a sóval. Közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a langyos vizet, belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk 5-10 percig felfutni az élesztőt.
  3. Ezt követően elkezdjük gyúrni, ha nagyjából összeáll, hozzáadjuk az olajat, majd a céklát és a hagymát. Ne aggódjunk, nem lesz túl száraz, amint elkezdjük gyúrni-dagasztani, a cékla is levet ereszt, és finom, ruganyos tésztát kapunk. Persze a zöldségek nedvességtartalma sem egyforma, ha szükséges, korrigáljuk vízzel vagy liszttel, hogy megfelelő legyen a tészta állaga.
  4. Letakarva fél-háromnegyed órát kelesztjük langyos helyen.
  5. Ha megkelt, finoman lisztezett deszkára borítjuk, megdögönyözzük és formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és még fél órát kelni hagyjuk.
  6. Közben a sütőt előmelegítjük 250 fokra, majd mielőtt behelyezzük a kenyeret, bevágjuk a tetejét.
  7. 10 percig sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 210 fokra, és még 20-25 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 697
elküldve: 1
receptkönyvben: 12
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

nyultanti

Mióta szakács: 2011.04.23.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: Halloween, buli receptek
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Teljes kiőrlésű céklás kenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

319
cékla 300 g
finomliszt 300 g
rozsliszt 100 g
teljes kiőrlésű liszt 150 g
vöröshagyma 1 közepes db
víz 150 g
friss élesztő 42 g
napraforgó olaj 50 g
13 g