Céklás kenyér
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
nyultanti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
38g cékla11 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
13g rozsliszt44 kcal
-
62 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
19g víz0 kcal
-
6 kcal
-
55 kcal
-
2g só0 kcal
Összesen
319
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
300g cékla86 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
100g rozsliszt349 kcal
-
498 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
150g víz0 kcal
-
42g friss élesztő44 kcal
-
50g napraforgó olaj442 kcal
-
13g só0 kcal
Összesen
2544
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
25.1g cékla7 kcal
-
25.1g finomliszt91 kcal
-
8.4g rozsliszt29 kcal
-
12.6g teljes kiőrlésű liszt42 kcal
-
7.5g vöröshagyma3 kcal
-
12.6g víz0 kcal
-
3.5g friss élesztő4 kcal
-
4.2g napraforgó olaj37 kcal
-
1.1g só0 kcal
Összesen
213
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 906.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 160 mg
-
Nátrium 654 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 61.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 90 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Összesen
319
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 64 g
Zsír
-
Összesen 58.6 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7252 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 140 mg
-
Kálcium 185 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 377 mg
-
Foszfor 1279 mg
-
Nátrium 5230 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 450.5 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 50 mg
VÍZ
-
Összesen 493.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 23 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 718 micro
-
Kolin: 129 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 49 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 597 micro
Összesen
2544
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 606.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 438 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 41.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
213
kcal
Hozzávalók
-
300 g cékla
-
300 g finomliszt
-
100 g rozsliszt
-
1 közepes db vöröshagyma
-
150 g víz
-
42 g friss élesztő
-
50 g napraforgó olaj
-
13 g só
Elkészítés
- A nyers céklát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk.
- A liszteket egy tálba tesszük, összevegyítjük a sóval. Közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a langyos vizet, belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk 5-10 percig felfutni az élesztőt.
- Ezt követően elkezdjük gyúrni, ha nagyjából összeáll, hozzáadjuk az olajat, majd a céklát és a hagymát. Ne aggódjunk, nem lesz túl száraz, amint elkezdjük gyúrni-dagasztani, a cékla is levet ereszt, és finom, ruganyos tésztát kapunk. Persze a zöldségek nedvességtartalma sem egyforma, ha szükséges, korrigáljuk vízzel vagy liszttel, hogy megfelelő legyen a tészta állaga.
- Letakarva fél-háromnegyed órát kelesztjük langyos helyen.
- Ha megkelt, finoman lisztezett deszkára borítjuk, megdögönyözzük és formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és még fél órát kelni hagyjuk.
- Közben a sütőt előmelegítjük 250 fokra, majd mielőtt behelyezzük a kenyeret, bevágjuk a tetejét.
- 10 percig sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 210 fokra, és még 20-25 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
- Sütés hőfoka: 210 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 25
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 2585
- Feltöltés dátuma: 2018. november 06.
Ajánló
Akár a Halloween-partik szendvicsalapja is lehet ez a kissé bizarr színű kenyér.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
nyultanti
100 recept
Az utóbbi időben elkezdtem különféle zöldségekkel dúsított kenyerekkel kísérletezni. Meggyőződésem, hogy ezzel igen sokat nyerhetünk: egyrészt rostban, vitaminokban gazdagabb lesz a kenyér, másrészt a szénhidrát mennyiségét is jelentősen csökkenthetjük, és az, hogy az eredmény változatos színű, aromájú, állagú kenyér lesz - már csak hab a tortán. Ennél a kenyérnél a bizarr szín mellett igen meglepő, hogy a cékla szinte ki sem érződik belőle, ellenben a hagyma isteni aromát ad neki.