Svájci gyökérkenyér alias Pain paillasse
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Ági78

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
88g kenyérliszt bl80316 kcal
-
38g graham-liszt125 kcal
-
100g víz0 kcal
-
5 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
4g só0 kcal
-
1g cukor5 kcal
Összesen
469
Kcal
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
350g kenyérliszt bl801264 kcal
-
150g graham-liszt498 kcal
-
400g víz0 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
14g só0 kcal
-
5g cukor19 kcal
Összesen
1873
Kcal
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
37g kenyérliszt bl80133 kcal
-
15.8g graham-liszt53 kcal
-
42.2g víz0 kcal
-
2.1g friss élesztő2 kcal
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
1.5g só0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
Összesen
197
Kcal
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.5 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1733.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 223 mg
-
Nátrium 1365 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 93.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 119.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 79 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 152 micro
Összesen
469
Kcal
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 58 g
Zsír
-
Összesen 17.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6935.4 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 160 mg
-
Kálcium 121 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 275 mg
-
Foszfor 891 mg
-
Nátrium 5460 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 374.2 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 478.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 315 micro
-
Kolin: 90 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 607 micro
Összesen
1873
Kcal
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 1.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 732.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 577 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 50.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
Összesen
197
Kcal
Hozzávalók
-
35 dkg kenyérliszt bl80
-
15 dkg graham-liszt
-
2 dkg friss élesztő
-
1 ek olívaolaj
-
2 tk só
-
1 teáskanál cukor
Elkészítés
- Egy nagy kelesztőtálba kimérjük a hozzávalókat, majd fakanál segítségével egynemű tésztává keverjük őket. Nem kell dagasztani csak jól összedolgozni.
- Letakarva, szobahőmérsékleten 5 órát kelesztjük. Ez igen hosszúnak tűnhet, de megéri kivárni, mert a kisült kenyér egész más ízű lesz. :) Ha kicsivel több élesztőt (2,5 dkg) adunk a tésztához, rövidíthetjük a kelesztési időt (~2,5-3 óra).
- A tésztát alaposan lisztezett deszkára borítjuk, -nagyon ragacsos, érdemes átforgatni a liszten, hogy tudjunk vele dolgozni- majd két részre osztjuk.
- Mindkét adag tésztát kb. 15x30 cm-es téglalappá lapogatjuk, egyenként feltekerjük -hosszabb oldalánál fogva-, majd a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk, ettől kapja meg a jellegzetes formáját a kenyér.
- A kenyereket szilikonos sütőpapírral letakart sütőlemezre tesszük. Kelni hagyjuk, míg a sütő bemelegszik.
- A sütőt előmelegítjük. Alulra egy kis lábasba vizet teszünk, ez szolgáltatja majd sütéskor a kellő mennyiségű párát.
- Ha a sütő elég meleg, a kenyereket átkenjük, vagy megspricceljük langyos vízzel (de óvatosan, ne áztassuk el a tésztát), majd ropogósra sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 208
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 23
- Össznézettség: 33376
- Feltöltés dátuma: 2012. május 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Ági78
149 recept
Több szakácskönyvben és rengeteg receptgyűjtő oldalon találkoztam gyökérkenyérrel. Tipikusan "a bőség zavara" érzés lesz úrrá az emberen, ha ezt a sok remek receptet olvassa egymás után. :) Már csak ezért is kellett egy saját variáció.:D Most minden extra ízesítés nélkül készítettem, de azt hiszem, ki kell hogy próbáljuk hagymásan vagy zöldfűszerekkel, aszalt paradicsommal és bazsalikommal, és eme finomságok mindenféle variációjával... :) További képek a blogomon.
Hozzászólások (6)
Szia Ági! De szép lett a kenyered! És a formája is tök jópofa, valóban olyan, mint valami gyökér. :-))) Nagyon ügyi vagy! Puszi: Gabi
Szia Gabi! De aranyos vagy! Köszönöm szépen! :) Jó szívvel ajánlom, mert tényleg roppant hálás kenyérféle. Még harmadnap (már amikor valami csoda folytán marad egy kicsi) is puha belül és ropogós kívül. Csináltam már csak kenyérlisztb?l is zöldf?szerekkel úgy is nagyon finom. Várom ám a következ? recepted! Puszi: Ági
:)
Szia Ági! Kedves t?led, de ne várd... ;-) Puszi: Gabi
Szia Gabi! ...sokat gondolkodtam, mit írhatnék... a mosolyból úgy gondolom, hogy minden rendben, ezért egy hatalmas ölelést küldök és minden jót kívánok.:) Puszi: Ági
Szia Ági! De aranyos vagy, köszönöm! :-) Azért itt leszek ám, és örömmel nézegetem a receptjeidet. Kerestelek egyéb közösségi oldalakon, de sajnos nem találtalak meg. Én is puszillak: Gabi
Szuper recept! Már harmadszor sütöttem, imádom! És a család is :)) Köszi Ági!
Szívesen!:) Örülök, hogy nektek is megtetszett. Én is épp ma reggel sütöttem. Köszönöm, hogy megírtad és további jó kenyérsütést! Üdv: Ági
Ez nagyon tetszik, mert tiszta DNK, csak szorosabb a tésztája. Alig várom, hogy megcsinálhassam! :D
:) Igen, kifejezetten energiatakarékos! :) Remélem ízleni fog! Üdv: Ági
Hát ez a legszebb, "leggyokeresebb" gyökér kenyer, amit láttam életemben! GRATULA Agi! Ez a recepted meg jobban tetszik, csak nem tudom mennyi a 2 dkg friss eleszto megfelel?je szaritottban? Sajna itt nem kapok friss elesztot...ha esetleg tudod, legyszi írd meg! En 1 kk-ra saccolok...puszillak, T:)
Szia Torma! De aranyos vagy! Nagyon köszönöm a dicséretet! :) A friss és a szárított éleszt? arányairól találtam egy jó kis leírást: http://nassolo.blogspot.hu/2011/01/eleszto-poreleszto-alkalmaza-aranyitasa.html Én szárítottat nem szoktam használni... ahogy olvasgattam máshol is így írják az arányokat, de itt volt összeszedve a legjobban. :) Remélem tudtam segíteni! Puszi: Ági
Nagyon köszönöm Ági! Közben en Google-oztam egy kicsit, megkaptam az eredményt, de ez az oldal, amit küldtel, ez szuper, mert ebb?l tanulni is tudok :) Ha akarsz "vacakolni" a vadelesztos kovasszal, szívesen küldök egy kis adag "Janit", amit konnyen fel lehet eleszteni :) Nem tudom átmegy-e a vámon? A kutatasom szerint hetente kell csak etetni, vagy ritkábban...lehet fagyasztani, száritva eltenni. A legjobb persze, ha Te "nevelsz" egyet...Írd meg, mit szeretnél! Puszillak, T:)
Szia Torma! :D De aranyos vagy! Most jót vigyorogtam. Persze hogy szívesen "vacakolnék". Nem is tudom... Szerintem a vámosok simán lecsapnának rá, szóval, ha megtennéd, hogy leírod nekem az elkészítését, nagyon hálás lennék, mert szívesen nevelnék egyet. Persze azért majd elmesélem neki, hogy hol élnek az ?sök. :D A név már megvan: Bözsi lesz! :) Puszi: Ági