Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Svájci gyökérkenyér alias Pain paillasse

Svájci gyökérkenyér alias Pain paillasse
Svájci gyökérkenyér alias Pain paillasse
35 perc / előkészület: 5 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Több szakácskönyvben és rengeteg receptgyűjtő oldalon találkoztam gyökérkenyérrel. Tipikusan "a bőség zavara" érzés lesz úrrá az emberen, ha ezt a sok remek receptet olvassa egymás után. :) Már csak ezért is kellett egy saját variáció.:D Most minden extra ízesítés nélkül készítettem, de azt hiszem, ki kell hogy próbáljuk hagymásan vagy zöldfűszerekkel, aszalt paradicsommal és bazsalikommal, és eme finomságok mindenféle variációjával... :)

További képek a blogomon.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy kelesztőtálba kimérjük a hozzávalókat, majd fakanál segítségével egynemű tésztává keverjük őket. Nem kell dagasztani csak jól összedolgozni.
  2. Letakarva, szobahőmérsékleten 5 órát kelesztjük. Ez igen hosszúnak tűnhet, de megéri kivárni, mert a kisült kenyér egész más ízű lesz. :) Ha kicsivel több élesztőt (2,5 dkg) adunk a tésztához, rövidíthetjük a kelesztési időt (~2,5-3 óra).
  3. A tésztát alaposan lisztezett deszkára borítjuk, -nagyon ragacsos, érdemes átforgatni a liszten, hogy tudjunk vele dolgozni- majd két részre osztjuk.
  4. Mindkét adag tésztát kb. 15x30 cm-es téglalappá lapogatjuk, egyenként feltekerjük -hosszabb oldalánál fogva-, majd a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk, ettől kapja meg a jellegzetes formáját a kenyér.
  5. A kenyereket szilikonos sütőpapírral letakart sütőlemezre tesszük. Kelni hagyjuk, míg a sütő bemelegszik.
  6. A sütőt előmelegítjük. Alulra egy kis lábasba vizet teszünk, ez szolgáltatja majd sütéskor a kellő mennyiségű párát.
  7. Ha a sütő elég meleg, a kenyereket átkenjük, vagy megspricceljük langyos vízzel (de óvatosan, ne áztassuk el a tésztát), majd ropogósra sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 25 504
elküldve: 8
receptkönyvben: 271
elkészítve: 14/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi hidegtálak, szilveszter, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: svájci
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

Pain paillasse, gyökérkenyér, gyökérkenyér graham liszttel

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-01-07 04:38

Hát ez a legszebb, "leggyokeresebb" gyökér kenyer, amit láttam életemben! GRATULA Agi! Ez a recepted meg jobban tetszik, csak nem tudom mennyi a 2 dkg friss eleszto megfelelője szaritottban? Sajna itt nem kapok friss elesztot...ha esetleg tudod, legyszi írd meg! En 1 kk-ra saccolok...puszillak, T:)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Mon, 2013-01-07 07:29

Szia Torma! De aranyos vagy! Nagyon köszönöm a dicséretet! :) A friss és a szárított élesztő arányairól találtam egy jó kis leírást: http://nassolo.blogspot.hu/2011/01/eleszto-poreleszto-alkalmaza-aranyita...
Én szárítottat nem szoktam használni... ahogy olvasgattam máshol is így írják az arányokat, de itt volt összeszedve a legjobban. :) Remélem tudtam segíteni! Puszi: Ági

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-01-07 10:13

Nagyon köszönöm Ági! Közben en Google-oztam egy kicsit, megkaptam az eredményt, de ez az oldal, amit küldtel, ez szuper, mert ebből tanulni is tudok :)
Ha akarsz "vacakolni" a vadelesztos kovasszal, szívesen küldök egy kis adag "Janit", amit konnyen fel lehet eleszteni :) Nem tudom átmegy-e a vámon? A kutatasom szerint hetente kell csak etetni, vagy ritkábban...lehet fagyasztani, száritva eltenni. A legjobb persze, ha Te "nevelsz" egyet...Írd meg, mit szeretnél! Puszillak, T:)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Mon, 2013-01-07 10:23

Szia Torma! :D De aranyos vagy! Most jót vigyorogtam. Persze hogy szívesen "vacakolnék". Nem is tudom... Szerintem a vámosok simán lecsapnának rá, szóval, ha megtennéd, hogy leírod nekem az elkészítését, nagyon hálás lennék, mert szívesen nevelnék egyet. Persze azért majd elmesélem neki, hogy hol élnek az ősök. :D A név már megvan: Bözsi lesz! :) Puszi: Ági

fazekasm
fazekasm Sat, 2012-06-16 15:23

Szuper recept! Már harmadszor sütöttem, imádom! És a család is :)) Köszi Ági!

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Mon, 2012-06-11 18:44

Szia Gabi! ...sokat gondolkodtam, mit írhatnék... a mosolyból úgy gondolom, hogy minden rendben, ezért egy hatalmas ölelést küldök és minden jót kívánok.:) Puszi: Ági

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Mon, 2012-06-11 22:30

Szia Ági! De aranyos vagy, köszönöm! :-) Azért itt leszek ám, és örömmel nézegetem a receptjeidet. Kerestelek egyéb közösségi oldalakon, de sajnos nem találtalak meg. Én is puszillak: Gabi

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Fri, 2012-06-08 22:47

Szia Ági! De szép lett a kenyered! És a formája is tök jópofa, valóban olyan, mint valami gyökér. :-))) Nagyon ügyi vagy! Puszi: Gabi

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2012-06-09 00:01

Szia Gabi! De aranyos vagy! Köszönöm szépen! :) Jó szívvel ajánlom, mert tényleg roppant hálás kenyérféle. Még harmadnap (már amikor valami csoda folytán marad egy kicsi) is puha belül és ropogós kívül. Csináltam már csak kenyérlisztből is zöldfűszerekkel úgy is nagyon finom. Várom ám a következő recepted! Puszi: Ági

469
kenyérliszt BL80 35 dkg
graham-liszt 15 dkg
víz 4 dl
friss élesztő 2 dkg
olívaolaj 1 ek
2 tk
cukor 1 teáskanál