r
Nosalty Logó

Céklacsatni

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
koszider
Céklacsatni
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 144 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1433 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 46 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    221.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    84 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.9 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    201.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    116 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 144 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2218 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    330 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    344 mg
  • Foszfor
    669 mg
  • Nátrium
    844 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    348.7 g
  • Cukor
    264 mg
  • Élelmi rost
    57 mg

VÍZ

  • Összesen
    2014.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    107 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1161 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    446 micro
  • β-crypt
    99 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    268 micro
Összesen 1433 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    73.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    22 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 46 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Ehhez az adaghoz 1 kg főtt céklára lesz szükségünk, de többet veszünk, hogy ha valamelyik kissé fás lenne, legyen rátartás.
  2. A céklát alaposan megmossuk, fedő alatt puhára főzzük. Lehűtjük, hogy meg lehessen fogni, meghámozzuk, és apróra összevágjuk. 1 kg-ot kimérünk belőle.(Atöbbiből salátát csinálhatunk.)
  3. Közben az almát és a hagymát is megtisztítjuk, vékony szeletekre felvágjuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük.
  4. Egy nagy edényben az almát, a hagymát, a gyömbértés az ecetet kb. 2 dl vízzel együtt főzni kezdjük. Fűszerezzük szegfűszeggel, szegfűborssal és fahéjjal, útközben a mazsolát is rászórjuk. (Ha nem szeretjük, mazsola helyett tehetünk bele más édes aszalt gyümölcsöt is, apróra vágva.)
  5. Fedő alatt gyakran megkeverve addig főzzük, míg pépes lesz - ez kb. 30 perc.Vigyázzunk, mert az ecet és a gyömbér fővés közben csípős gőzt pöfög,ne szaglásszunk bele, és lehetőleg nyitott ablak mellett ügyködjünk.
  6. Erre a pépre szórjuk a cukrot, végülbelekeverjük a céklát is. Kevergetve alaposan összeforraljuk.
  7. Kis üvegekbe töltjük, közben paskoljuk az üveg alját, hogy a darabok elrendeződjenek.
  8. Az üvegeket lezárjuk. Most jól össze is rázhatjuk, hogy a légbuborékokat kiszorítsuk. Néhány percig állítsuk fejre az üvegeket, majd a talpukon, száraz gőzben hűtsük ki.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 17882
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 23.

Ajánló

Az irodalom grillezett húsok és sötét húsú szárnyassültek mellé ajánlja - én sem tudok jobbat.

Receptkategóriák

Céklacsatni
koszider 91 recept

Erre a receptre egy "Ajándékok a konyhából" (Alexandra Kiadó, 2011, 123 p.) című könyvben figyeltem fel. Ki kellett próbálni! Nagyon izgalmas ízű, édeskés-savanykás és kissé csípős is, a színe pedig káprázatos! Egészen sűrű, a cékla darabos állapotban megmaradt benne, nem volt egyszerű az üvegbe beletuszkolni. Állítólag fél évig is eláll, de ennek nem lesz annyi ideje, mert karácsonyi ajándéknak szántam. Úgy számítsuk, hogy kb. 17-18 dl lesz belőle, vagyis 5 kis üvegre való mennyiség.

Hozzászólások

wiwievi

Szia!Nagyun guszta a recepted, imádjuk a céklát bármikor megenném.Elmentettem, de azt kérdezném, ha csak körítésnek csinálom nem üvegezem, úgy is jó?És mihez adhatom?Salátaként?Elöre is köszi.

koszider

Kedves Wiwievi! Természetesen frissen is felhasználható, nem kell állni hagyni, ez csak egy opció. Szerintem úgy lehet használni, mint a párolt káposztát, köret-salátaként, kiegészít? köretként. (Az íze is emlékeztet a párolt káposztára, mert édes és savanyú egyszerre.) Zsírosabb sültek mellé ajánlom, ahol jól jön a savanykás íz: malac, oldalas, csülök. De talán legjobb a kacsasült mellé. Meg lehet próbálni sült csirke mellé is, de úgy gondolom, ahhoz túl intenzív íz? és elnyomná a csirke saját ízét. Pulykához viszont jó lehet. Valamint szerintem melegen finomabb, vagyis ha el is teszed üvegbe, mint egy hagyományos savanyúságot, ha felbontod, érdemes felmelegíteni. Remélem, tudtam segíteni. Üdvözöl: Koszider

wiwievi

Köszönöm szépen a válaszodat, most már képben vagyok.Ha kipróbáltam megírom hogy sikerült. Üdv.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek