r
Nosalty Logó

Cassata siciliana

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Cassata siciliana
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Piskótalaphoz

Az áztatáshoz

Töltelékhez

Tetejére

Összesen 1112 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Piskótalaphoz

Az áztatáshoz

Töltelékhez

Tetejére

Összesen 4445 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Piskótalaphoz

Az áztatáshoz

Töltelékhez

Tetejére

Összesen 313 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    28.2 g

Zsír

  • Összesen
    51.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    721.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    165 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    271 mg
  • Nátrium
    226 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    133.4 g
  • Cukor
    96 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    53 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    136 micro
Összesen 1112 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    112.8 g

Zsír

  • Összesen
    205.6 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    364 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2885.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    92 mg
  • Kálcium
    659 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    130 mg
  • Foszfor
    1084 mg
  • Nátrium
    904 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    533.5 g
  • Cukor
    384 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    211.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    305 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    545 micro
Összesen 4445 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    14.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    204.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.8 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 313 kcal

Hozzávalók

Piskótalaphoz

Az áztatáshoz

Töltelékhez

Tetejére

Elkészítés

Piskótalaphoz

  1. Elkészítjük a piskótalapot: A tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá verjük.
  2. A folyékony hozzávalókat a cukorral elkeverjük, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet, s beleforgatjuk a fehérjehabot is.
  3. Egy tortaforma alját kivajazzuk, belisztezzük, a masszát beletöltjük, és 175 fokon tűpróbáig sütjük.
  4. A kész piskótát teljesen hagyjuk teljesen kihűlni.

Az áztatáshoz

  1. Egy, a piskótalappal megegyező méretű gyümölcstorta forma belsejét celofánnal bevonjuk, hogy az összeállítás után könnyen kifordíthassuk a süteményt.
  2. A piskótát háromba vágjuk, a felső lapot a forma aljára helyezzük. A középső lapot először a forma oldalának magasságával megegyező méretű csíkokra vágjuk. Ezekből egyenlő szárú trapézokat vágunk, melyeket a forma oldalának kibélelésére használunk. Az egyik, hosszabb alapja kerül a forma alja felé, majd a következőt fordítva helyezzük mellé, és így tovább.
  3. A piskótát egy ecset segítségével megkenjük a cukros vízzel, majd a korábban elkészített túrós keverékkel betöltjük, és végül a harmadik lappal lezárjuk a tortánkat. Nem baj, ha nem illeszkedik tökéletesen, ez úgyis alulra fog kerülni.
  4. Az összeállítás után legalább egy fél órára hűtőbe tesszük a tortát, hogy kicsit keményedjen. Ezután egy tányérra fordítjuk, és a celofánt lehúzzuk róla.

Töltelékhez

  1. A töltelékhez a túrót szitán áttörjük, ízlés szerint cukrozzuk. Belekeverjük a csokidarabokat, a kandírozott gyümölcsöket, majd hűtőbe tesszük, hogy kicsit visszahűljön.

Tetejére

  1. A marcipánmasszából hosszú csíkot nyújtunk, és bevonjuk vele a torta oldalát.
  2. Cukormázat készítünk, melyhez kevés vizet teszünk fel főni, és ebben annyi porcukrot olvasztunk fel, hogy még éppen folyós masszát kapjunk. Ezt egyenletesen elterítjük a torta tetején.
  3. Kandírozott gyümölcsökkel díszítjük, majd tálalás előtt néhány órára hűtőbe tesszük.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 7666
  • Feltöltés dátuma: 2013. július 11.

Ajánló

Amennyiben lehetőségeink engedik, valóban juhtúrót, s ne tehéntúrót használjunk, az adja ugyanis a sütemény különleges, utánozhatatlan ízét.

Receptkategóriák

A cassata egy tipikus szicíliai édesség, mint ahogy azt a neve is elárulja. Gyökerei a 9. és a 11. századra nyúlnak vissza, amikor az arabok révén Palermóba értek az első cukornád, mandula, cédrus, citrom, keserű narancs és mandarin szállítmányok. A helyi juhtúróval kiegészítve máris adott volt a cassata minden hozzávalója, ami akkor még egy ricottával töltött, sült vajas tészta volt. A normannok idején, az 1100-as évek végén egy palermói zárda nővérei megalkották a pasta reale-t vagy pasta di mandorle-t, a mandulalisztből és cukorból álló mandulatésztát, más néven marcipánt. Ekkor vált a cassata egy sütés nélküli tortává. Itt még nincs vége a történetnek, ugyanis megérkeztek a spanyolok, s velük együtt a csokoládé és a piskótatészta (olaszul Pan di Spagna, azaz spanyol tészta). A korábbi recept kiegészült ezekkel a hozzávalókkal, s ekkor megszületett a Cassata alla Siciliana. Ma már Olaszország egész területén elterjedt ez az édesség, a legfinomabbakat pedig a szicíliai családok országszerte megtalálható kis cukrászdáiban találhatjuk.

Hozzávalók

Piskótalaphoz

Az áztatáshoz

Töltelékhez

Tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek