Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Berlini túrótorta

Berlini túrótorta
Berlini túrótorta
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (38)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Februári születésnapomra túrótortát rendeltem német házigazda családomtól. Akkor találkoztam először ezzel a remekkel, mely házigazda anyukám édesapjának nagynénjétől származik. A néni már rég meghalt, de Berliben élt, így ez a torta is onnan ered. Eszméletlen finom az enyhén citromos ízű vajas alapon csücsülő krémes túrótöltelék. Ma vendégségbe mentünk, oda készítettük közösen Katharinával, ő a tölteléket, én a tésztát. Ajánlom mindenkinek kipróbálásra!

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a tésztát. A száraz hozzávalókat összekeverjük, belefacsarjuk a citromot, elmorzsoljuk a kis kockákra vágott vajat. Addig gyúrjuk, míg egységes tésztát nem kapunk. Hűtőbe tesszük.
  2. Következik a töltelék. A túrót összetörjük és összekeverjük a tojássárgákkal, a cukrokkal, a sóval és a sütőporos liszttel.
  3. A vajat megolvasztjuk, majd óvatosan a túrókrémhez keverjük, nehogy annak hidegsége miatt a vaj kicsapódjon.
  4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és azt is a töltelékhez forgatjuk.
  5. A tésztát elővesszük a hűtőből, a 2/3 részével kibélelünk egy kerek formát.
  6. Beleöntjük a tölteléket, a maradék 1/3 résszel pedig morzsa formájában beborítjuk a tetejét.
  7. Előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, letakarjuk.
  8. A sütőben hagyjuk kihűlni, mert ha hirtelen hűl le, nagyon belappad a közepe és letörik a pereme.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 58 691
elküldve: 34
receptkönyvben: 1 191
elkészítve: 48/61
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: német
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

német túrótorta, vajas tésztás túrótorta, túrótorta vajas alapon

Hozzászólások (38)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marcsusz62
marcsusz62 Fri, 2016-09-23 21:40

Ez valami brutál finom.Megnyugtatok mindenkit aki odzkodott a német folyos turotol.Isteni nyugodtan lehet használni.Dupla tészta mindenképpen a 25cm-es kapcsos formám tele lett.Gyönyörü mennyei.Köszi Durcso a receptet

pintyöke72
pintyöke72 Wed, 2015-05-20 21:46

Kedves Durcsó!

Isteni finom! Szépséges és kiváló!
Köszi a receptet!

bezsu17
bezsu17 Sat, 2014-11-15 20:05

Szia. Én kérdezni szeretném,ha barackot teszek a túrótöltelék közé,akkor is megsül rendesen? Nem marad esetleg folyós? Tud valaki ebben segíteni?
Köszönöm! Amúgy a recept nagyon tetszik,ezt kerestem régóta. :)

dodija2
dodija2 / dodija2 Fri, 2013-08-09 09:25

Nálam ez lett a befutó túrótorta az eddig kipróbáltak közül.Mostantól a többi nem érdekel,nagyon-nagyon finom.Az én formám is nagyobb,nekem is a dupla tészta kellett. A sütésnél kell nagyon oda figyelni,másodszorra kicsit túl sütöttem,de az első fenomenális finom,szaftos lett.Aki ide téved mindenkinek ajánlom ,készítse el.Köszönjük az isteni receptet.
Üdv,Gyöngyi.

tucsike
tucsike Fri, 2013-04-05 14:13

Ez a torta nagyon finom, én kb 25 évvel ezelőtt kaptam egy munkatársnőmtől német túrótorta cimen. Gratulálok a finom sütihez.

viki82
viki82 Tue, 2012-11-20 00:28

Megcsinaltam es eszmeletlen finom lett,a finom ropogos teszta a tetejen meg plussz dob rajta! Regota kerestem ezt az izt! Koszonom, hogy megosztottad!:)

Gabriela Gehöft
Gabriela Gehöft Sun, 2012-09-16 06:40

Szia!
Most sül a torta, bár lehet, hogy nem légkeveréses fokozaton, mert az ábrák lekoptak a sütő gombjáról :D Remélem még így is sikerülni fog! A tölteléket lehet esetleg gazdagítani mazsolával?
Nekem későn jutott eszembe, mikor már benne volt a hab, és akkor már nem akartam áztatással bíbelődni, mert féltem, hogy összeesik, és már sülés közben úgyis laposabb lesz.
Kaptunk ajándékba 1 kiló túrót, úgyhogy ez pont jó recept volt hozzá, más recepteknél max 25 deka kell, így nem kell sokáig rakosgatni, neadjisten lefagyasztani. Köszönöm szépen, ez lesz a vasárnapi reggelink. :)

raindrop
Raindrop / raindrop Fri, 2012-08-10 16:09

Nekem most sül a tortám.... A tésztáról csak annyit, hogy még egy kicsit sok is lett, bőven jutott morzsa a tetejére. Köszönöm a receptet!

vaksi
vaksi Tue, 2012-11-13 12:42

Nem találok szavakat!
Tökéletes recept!
100 éve keresem ezt a receptet, ezt a tökéletes állagot.

Gyönyörű lett, pont olyan, mint a képen. Könnyű, lágy, krémszerű lett a töltelék, és mégis szépen összeállt, szépen szeletelhető.

Én Szarvasi Ricottából készítettem (ez egy krémtúró állagú savósajt, tégelyes kiszerelésben). Szerintem ebből sokkal finomabb, mint a hagyományos magyar túróból - de ez ízlések és pofonok kérdése. :-)

Viszont:
egyetértek az egyik előttem hozzászólóval, nekem 26 cm-es a tortaformám, és dupla mennyiségű tésztát gyúrtam be. 24-26 cm-es tortaformához egyáltalán nem túlzás a dupla mennyiségű tészta, azaz 400 g liszt, 250 g vaj, 200-250 g cukor stb... Így sem lett vastag, sőt, 200 g lisztből nekem biztosan nem lett volna elég a tészta. Pláne, hogy isteni finom tésztáról van szó.
A töltelék maradt ugyanannyi, amennyit a recept ír.

Ja és a nem gyakorlott szakácsoknak üzenem, hogy ha kapcsos tortaformában sütik, akkor tegyenek valamit a tortaforma alá, ugyanis nekem az alján kifolyt picit a vaj.

Üdv: Vaksi

beki33
beki33 Wed, 2012-01-11 20:14

Én Karácsonyra készítettem el, sajnos iszonyatosan megszenvedtem vele...24 cm-es a tortaformám, azt kellett "kibélelnem" , de majdnem abbahagytam a felénél, s dobtam ki az egészet...egyszerűen nem bírtam rendesen kinyújtani a tésztát (pedig betettem a hűtőbe 20 percre), és a szaggatós-kilapítgatós módszer nagyon soká tartott, hajszálvékony lett a végül a tészta, mintha nagyon-nagyon kevés lett volna ez a mennyiség.....
A végeredmény valóban nagyon finom volt, de nagyon rossz és dühítő volt, h ennyire nehezen ment ez a kezdeti része..... :(
Azért köszönöm a receptet, szó se róla, h a 6 féle karácsonyi édességemből ez tűnt el második leggyorsabban :) :)

tac_agi
tac_agi Thu, 2011-08-11 10:03

Kedves Durcsó,
többször elkészítettem már a tortát a recepted alapján, nagyon tetszik!
Aztán eszembe jutott, hogy variálhatnám is a hozzávalókat, így lett először teljeskiörlésű lisztből készítve, később nyáron ribizlis túrótorta, majd tészta nélkül túrófelfújt :-)
Tényleg szuper a recept!
Üdv:
Ági

Manyek
Manyek Sat, 2011-06-25 16:24

Próbáljátok ki fél kg túróval és egy vanília pudinggal meg 4 dl tejjel! A pudingot nem kell megfőzni, csak belekeverni a töltelékbe. Így egy kicsit olcsóbb, de ugyanolyan finom. Jó étvágyat: Manyek

Rytti
Rytti Sun, 2011-05-22 11:28

Nagyon -nagyon fincsi süti ^^ Köszönöm a receptet =)

moncsi389
moncsi389 Sun, 2011-05-08 17:50

Ma megsütöttem a tortát, mivel nagyobb a kapcsos formám, ezért egynegyedével több tésztát készítettem, a töltelék ugyanannyi maradt. Kicsit laposabb lett, mint a képen a nagyobb tortaforma miatt. Nem győztük kivárni, hogy kihűljön. Nagyon finom lett. :)

Pinkmage
Pinkmage / Pinkmage Sat, 2011-03-05 10:23

Kedves Durcsó!
Miután a tésztába beleöntöd a tölteléket, a morzsa készítést a tetején mivel oldottad meg? Nagy lyukú reszelővel vagy van egyéb 'speckó' módszered? ;-)
Illetve még a kérdésem, hogy Anyum szülinapjára szeretném elkészíteni viszont aznap nem biztos, hogy meg tudom oldani az elkészítését, szerinted ront valamit az ízvilágán, ha előtte nap készítem?
Válaszodat és segítségedet előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Gabi

durcs
Durcsó / durcs Sat, 2011-03-05 13:36

Kedves Gabi!
Én kézzel "szaggattam" a tetejére a "morzsákat", kb. ilyen galuska méretű darabokat csíptem a tésztából, és tettem a tetejére szép egyenletesen. Nem tart ám olyan sokáig, mint ahogy hangzik! Viszont nem ragad össze, meg szép egyenletes lesz, de mégis jó kis "darabos" :)
Egyáltalán nem baj, ha előző nap elkészíted! Napokig finom marad, nem szárad ki egyáltalán vagy ilyesmi, bár nem hiszem, hogy sokáig kell majd tartogatni... :)
Sok sikert! Üdv, Durcsó

Pinkmage
Pinkmage / Pinkmage Tue, 2011-03-08 10:03

Kedves Durcsó!
Szeretném megköszönni ezt a csodálatos receptet, teljes sikere volt Anyukámnál (Neki készült a torta) és persze a család többi tagjánál is ;-) Anyum szavait idézve: "Németországban evett ilyet utoljára!" (ezért is esett a választásom erre a tortára, amikor a szülinapját terveztem) ;-)
Egy dologban bizonytalan voltam, nem írtad, hogy ki kell-e kenni a formát, mert a tésztájában van vaj (biztos, ami biztos alapon inkább kikentem ;-)).
Nagyon köszönöm a receptet!!!!
További szép napot!
Üdv, Gabi

durcs
Durcsó / durcs Tue, 2011-03-08 11:26

Kedves Gabi, nagyon nagyon örülök, hogy ízlett! Annak meg különösen, hogy édesanyád (Isten éltesse!) felismerte a német vonatkozást - a sztoriban nem hazudtam, ez tényleg egy német recept :) És én is nagyon szeretem. Igazából nem emlékszem, hogy kikentük-e a formát, ártani biztos nem ártott. Nagyon szívesen, egyébként! :) Üdv, Durcsó

Bató Edit
Bató Edit Sat, 2010-05-29 14:18

Szia Durcsó!
Isteni ez a recept, nem is túl bonyolult és nagyon finom! Köszi, hogy megosztottad velünk! Üdv.Edit.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-05-29 10:52

És milyen túróból csinálták? Én Németországban élek, és itt nincs olyan igazi, jó fajta magyar tűró, csak valami folyékony lötty. Az is jó lehet?

dorisa
dorisa Tue, 2014-04-08 09:55

Schicht Kase, a legjobban hasonlit a hazai turohoz,vagyis ez pont az,izben is....Aldiban nem talalhato meg,de Edeka-ban igen,es minden olyan uzletlancban,ami nem csak a sajat termeket arusitja!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2010-05-29 13:09

Szia!
Bocs, hogy belekontárkodok, de én is Németországban élek, és hát ez nálam is nagy probléma...ha nem azt a krémszerű vackot veszed, ami itt Speisequark néven fut, és nálunk max túrókrémnek lehet eladni, hanem a Cottage Cheese-t, akkor szerintem érdemes megpróbálni. Töltelékként kiváltható vele a mi túrónk, én már próbáltam! Ha túrógombócot szeretnél, akkor már nem, az enyém nem lett belőle az igazi...:( Az összes nagyobb üzletláncban be lehet szerezni.
Szép hétvégét!
Üdv:
Nóra

goan973
Annus G / goan973 Sat, 2010-08-21 13:05

Kedves Németföldön élők!

Ha a Speisequarkhoz vagy Sauresahne-hoz kevertek Frischkäse-t (gyakorlatilag olyan, mint a cottage cheese), kaptok olyasmi állagút, mint a mi túrónk. :)

üdv, Anna

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-05-29 13:19

Köszi!!!

durcs
Durcsó / durcs Sun, 2010-05-30 22:21

Szia! Bocsánat, hogy eddig nem írtam, most kerültem netközelbe. Az a helyzet, hogy ez eredetileg is német recept, eredeti neve Quarktorte, úgyhogy azt hiszem, azt kellene használnod. Itt, Angliában sincs magyar túró, csak a Németországból importált Quark-ot árulják, a képen látható is abból készült. Az biztos, hogy az otthoninál krémesebb, "löttyösebb" az állaga. Üdv, Durcsó

FEDRA
FEDRA Wed, 2010-05-26 21:42

Mennyei lett!!! Amilyenre mindig vagytam, olyan IGAZI turotorta, nem a habbal kikevert, sutes nelkuli turotortak csoportjabol :) IMADOM!!!! Nagyon finom, koszonom a receptet!!!

durcs
Durcsó / durcs Thu, 2010-05-27 00:20

Nagyon örülök! Sajnálom, hogy a tésztával akadtak gondok, de ezek szerint remekül megoldottad. Nem tudom, nekünk elég volt és jó állagú. Hátha majd legközelebb. De a lényeg, hogy ennyire ízlett, nagyon szupi! :) Üdv, Durcs

FEDRA
FEDRA Wed, 2010-05-26 17:16

Kedves Durcs.Megcsinaltam a tortat, most hul a sutoben.Sajos nem minden ment tokeletesen: a teszta eleg lagy volt, es keves, nem jutott belole a tetejere is, igyhat keszitettem egy "szoszt" a tetejere 1 tojasbol, 1 pohar tejfolbol es 1 kanal lisztbol (az alj nelkuli turostol szarmazik az otlet).Gyonyoruen nez ki, olyan kivancsi vagyok milyen lesz.De megirom, miutan jo alaposan megkostoltam ;)

FEDRA
FEDRA Tue, 2010-05-25 16:45

Nagyon jol nez ki ez a torta, szeretnem megcsinalni. Csak a forma aljara kell tenni a tesztat vagy fel kell nyuljon az oldalara is?

durcs
Durcsó / durcs Wed, 2010-05-26 00:00

Kedves Fedra, bizony, az oldalára is el kell nyúlnia a tésztának. Mi kevésbé elegáns megoldásként kis darabokat lapítottunk ki, azokból fabrikáltuk össze az aljat és a keretet. Nyújtani ennél nehezebb munka, de nem is kell, a végén egységes lesz a dolog. Sok sikert, nagyon finom lesz! Üdv, Durcsó

499
finomliszt 200 g
sütőpor 0.5 csomag
vaj 125 g
cukor 125 g
1 csipet
citromlé 1 fél citromból nyert
tehéntúró 1 kg
tojás 2 db
cukor 200 g
vaníliás cukor 2 csomag
1 csipet
vaj 160 g
finomliszt 70 g
sütőpor 0.5 csomag