Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Brassói aprópecsenye - extra

Brassói aprópecsenye - extra
Brassói aprópecsenye - extra
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A jó öreg Brassói ... kicsit másként.
A receptet Benke Laci bácsitól gyűjtöttem be, amiért külön köszönet illeti őt.
Természetesen ettem, és főztem is más, egyszerűbb Brassóit is. Azonban nálunk ez a verzió viszi a pálmát. Egyszer mindenképp érdemes kipróbálni.

Ez a mennyiség 7-8 adag lesz, ilyenkor én wokban készítem el, ez az edény elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen elférjen benne az étel.

Tálalni friss kenyérrel, kovászolt uborkával, ecetes almapaprikával... ki mit szeret hozzá.

Jó étvágyat kívánok!

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Csopaki Olaszrizling.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst feldaraboljuk 1,5 cm-es kis kockákra.
  2. Megtisztítjuk, és feldaraboljuk a fokhagymát.
  3. A húsra 2 kanál olajat öntünk, megszórunk egy kevés őrölt borssal, 2-3 gerezd aprított fokhagymával. Jól összekeverjük az egészet, és letakarva, állni hagyjuk a húst.
  4. Gyufaszál vékonyra szeleteljük a húsos szalonnát, majd bő zsiradékra tesszük, kisütjük. (Javaslom kacsa- vagy sertészsíron.)
  5. Közben megpucolunk 2 fej vöröshagymát, felkarikázzuk. Felkockázzuk a paprikákat. Rádobjuk a hagymát a szalonnára, kicsit sütjük. Majd rátesszük a paprikakockákat is. Az egészet 10 perc alatt, nagy lángon, folyamatosan keverve, összesütjük. Ha megsült, de a paprika még roppanós, kiszedjük a zsiradékból egy tányérra az egészet.
  6. A fennmaradó zsiradékot felforrósítjuk, beledobjuk a felkockázott, pácolt húst. Nagy lángon, többször megkeverve fehéredésig sütjük, ekkor egy kevés pirospaprikát és egy fél evőkanál majorannát teszünk rá, majd letakarjuk egy fedővel és a saját levében pároljuk.
  7. 20 perc elteltével rátesszük a felkockázott paradicsomot. Ha elfőtte a levét, kevés vízzel pótoljuk. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
  8. Megtisztítjuk, feldaraboljuk (2x2 cm-es kockákra) a burgonyát. Egy jénai tálba téve, letakarva, 4-5 percig a mikróba tesszük, előfőzzük. (folyadék nem kell hozzá)
  9. Olajat vagy olaj - zsír keveréket hevítünk, a burgonyát kisütjük, majd egy papírtörlővel bélelt tálba szedjük.
  10. Ha a hús megpuhult, ráöntjük a hagymás, paprikás, szalonnás ragut. Dobunk még az ételbe 2 gerezd, apróra vágott fokhagymát, kevés őrölt borsot. Az egészet jól összeforraljuk, rátesszük a kisütött burgonyát, összeforgatjuk.
  • költség: 2800 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 125 831
elküldve: 20
receptkönyvben: 523
elkészítve: 46/55
Facebookon megjelent: -

szakács

AxXx

Mióta szakács: 2011.08.12.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

brassói aprópecsenye paradicsommal és paprikával, kacsazsíron sült aprópecsenye

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kincsem212
kincsem212 Tue, 2018-03-20 13:49

Köszönöm a receptet, kiváló.Mar többször elkészítettem mennyei!!:)

SZMA
SZMA Sat, 2016-01-09 14:42

Ez kiváló! Régóta nem csináltam brassóit, mert nem sikerült ilyen igazira. Köszönöm.

Mamas55
Mamas55 Sun, 2015-11-15 13:43

Apró észrevétel ami engem spec megzavart. :-( Hozzávalóknál 3 db hagymát ír, és 8 fokhagymát. Felhasznállásnál 2 db hagyma, és kb. 5 fokhagyma. ????? Miért?

AxXx
AxXx / AxXx Sun, 2016-01-10 00:13

A hozzávalókat később írtam össze..
Hagyma, fokhagyma leginkább ízlés kérdése. ( na és gerezd, vagy a hagyma mérete is számít) Nem lesz jobb- vagy rosszabb az étel, ha egy kicsit több- vagy kevesebb kerül bele ezekből az alapanyagokból.

A fokhagymát több részletben adjuk az ételhez, a végén hozzáadott fokhagyma adja meg az igazán finom ízt, illatot. Mindenki a saját ízlése szerint adagolhatja.

Bízom benne, hogy ettől függetlenül sikerült elkészíteni az ételt, és ízlett is mindenkinek. :)

Momo80
Momo80 Mon, 2014-09-29 13:28

Párom három éve fűz, hogy csináljak brassóit neki. Sose csináltam még, keresgéltem, és ez volt az első szimpatikus recept. Megcsináltam. Isteni lett. Annyira ízlett neki, hogy azon a héten háromszor kellett még elkészítenem. :) Azóta is egyik nagy kedvencünk.

Cicmic
Cicmic Sat, 2012-09-29 20:14

Nagyon-nagyon finom, mindenkinek ízlett, köszönöm a receptet! Ez volt az első brassóim, de ezentúl is így fogom készíteni. A hozzávalók listájába még beírnám a majorannát :) a szövegben szerepel.
Miután bezártam ezt a receptes oldalt, nem találtam meg ezt a receptet. Van egy olyan kategória, hogy egytálételek és azon belül is brassói kategória, először ott kerestem. Végül beírtam a keresőbe, hogy brassói extra, nagy örömömre :)) így már meglett, gyorsan el is mentettem. Üdv, Cicmic

AxXx
AxXx / AxXx Sun, 2012-09-30 11:00

Kedves Cicmic, Örülök, hogy ízlett :)
A majoránnát beírtam a hozzávalók listájába. A kategórián sajnos nem tudok módosítani.

margica
margica Wed, 2011-12-21 20:23

én lecsóból teszem rá a paprikát meg a paradicsomot,mert nekem ilyenkor már csak ez van a boltira nem költök ,szerintem nem gond
a mai ebédem át csúszott holnapra,nem sikerült elkészíteni idő hiány miatt.

AxXx
AxXx / AxXx Tue, 2011-12-20 15:01

Nagyon szívesen. Remélem nem okoz csalódást a recept. Jó étvágyat az első Brassóidhoz :)

margica
margica Tue, 2011-12-20 14:32

Ó!!!!!!!!! MICSODA MENNYEI ELEDEL!
már többször hallottam a bassóiról, de nem készítettem, most hogy megjelent ez a recept ez lesz a holnapi ebédem.
KÖSZÖNÖM.

991
sertéslapocka 1.5 kg
füstölt szalonna 10 dkg
vöröshagyma 3 közepes fej
fokhagyma 8 gerezd
paprika 2 db
paradicsom 1 db
burgonya 2 kg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
majoranna 0.5 ek
napraforgó olaj 3 dl
kacsazsír 1 ek