Zsenge blansírozott zöldségek tökéletes buggyantott tojással
Rosanics Petra
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
-
150 g zöldspárga
-
100 g sárgarépa
-
100 g zöldbab
-
100 g cukorborsó
-
2 db tojás
-
2 ek ecet
-
10 g csírák
-
10 g pisztácia
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
264
Kalória
13g
Fehérje
16.1g
Szénhidrát
16.6g
Zsír
215.9g
Víz
180g
Koleszterin
5.3g
Élelmi rost
7g
Cukor
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
75g zöldspárga11 kcal
-
50g sárgarépa18 kcal
-
50g zöldbab14 kcal
-
50g cukorborsó20 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
5g ecet1 kcal
-
40g krémsajt100 kcal
-
5g csírák2 kcal
-
5g pisztácia29 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
264
kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
150g zöldspárga21 kcal
-
100g sárgarépa36 kcal
-
100g zöldbab27 kcal
-
100g cukorborsó39 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
10g ecet2 kcal
-
80g krémsajt200 kcal
-
10g csírák4 kcal
-
10g pisztácia57 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
524
kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
22.4g zöldspárga3 kcal
-
14.9g sárgarépa5 kcal
-
14.9g zöldbab4 kcal
-
14.9g cukorborsó6 kcal
-
16.4g tojás21 kcal
-
1.5g ecet0 kcal
-
11.9g krémsajt30 kcal
-
1.5g csírák1 kcal
-
1.5g pisztácia9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
79
kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13 g
Zsír
-
Összesen 16.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 486.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 210 mg
-
Nátrium 106 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 16.1 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 5 mg
Víz
-
Összesen 215.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 511 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 59 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 100 micro
-
Kolin: 173 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 1603 micro
-
β-karotin 4393 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1418 micro
Összesen
264
kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26 g
Zsír
-
Összesen 33.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 972.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 198 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 97 mg
-
Foszfor 419 mg
-
Nátrium 211 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 32.1 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 11 mg
Víz
-
Összesen 431.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1023 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 81 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 118 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 200 micro
-
Kolin: 346 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 3206 micro
-
β-karotin 8787 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 2835 micro
Összesen
524
kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 145.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 4.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 64.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 153 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 479 micro
-
β-karotin 1311 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 423 micro
Összesen
79
kcal
Elkészítés
- Egy edényben vizet forralunk, ebben fogjuk blansírozni a zöldségeket. A zöldségek keménységüktől függően eltérő idejű blansírozást igényelnek: a répát 3, a spárgát 2, a zöldbabot és a cukorborsót kb. 1 percet blansírozzuk.
- A zöldségeket a blansírozás után egyből szedjük át jeges vízbe, így megállítva a főzési folyamatot. A zöldségek így szép élénk színűek és roppanósak maradnak.
- Mivel a blansírozás maximum 100-110 Celsius fokon történik, akárcsak a tojásbuggyantás, így akár ugyanazt a vizet is használhatjuk hozzá.
- Fontos azonban, hogy a tojásnak sekélyebb vízre van szüksége a buggyantáshoz, így öntsünk ki annyit a fazékból, hogy csak kb. 8-10 centi magasan legyen benne víz. Ezt forraljuk fel ismét, majd adjunk hozzá egy kanál ecetet, ami kifehéríti a vizet és segít a tojásnak, hogy szép legyen az állaga.
- Fakanál segítségével keverjük addig a vizet, amíg szép örvény alakul ki a közepén, majd az előre felütött tojást az örvény közepébe eresszük bele szép lassan. Hagyjuk főni - nagyjából 2-3 percre lesz szükségünk, előbb semmiképp ne szedjük ki a tojást. A kész tojást szedjük ki egy szűrőkanál segítségével. Egyszerre szigorúan csak egy tojást buggyantsunk!
- Tálaláskor kenjünk szét pár kanál krémsajtot a tányéron, majd erre halmozzuk rá a blansírozott zöldségeket és a buggyantott tojást. Ha szeretnénk extrább ízeket, akkor a krémsajtot turmixoljuk össze ízlésünknek megfelelő, friss zöldfűszerrel (pl. medvehagyma, bazsalikom, kapor).
- Végül díszítsük a tálunk tetejét mikrozölddel és szórjuk meg az egészet aprított pisztáciával, sóval és borssal.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 5 p
- Főzés ideje: 15 p
A blansírozás és a buggyantás két nagyon hasznos konyhai technika, amit érdemes mindenkinek elsajátítani. A zsenge zöldségek rövid blansírozás után fogpuhák, ugyanakkor kellemesen roppanósak lesznek, így remekül áll ez a technológia például a spárgának, zöldbabnak, bébirépának. Ha pedig egy-egy tojást is buggyantunk a zöldségek mellé, akkor máris laktató, vitaminokban gazdag és finom fogást varázsolhatunk magunknak, ráadásul teljesen diétásan, hiszen semmiféle zsiradékra nincs szükségünk hozzá.