r
Nosalty Logó

Zsenge blansírozott zöldségek tökéletes buggyantott tojással

Rosanics Petra
Blansírozott zöldségek buggyantott tojással
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

264
Kalória
13g
Fehérje
16.1g
Szénhidrát
16.6g
Zsír
215.9g
Víz
180g
Koleszterin
5.3g
Élelmi rost
7g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 264 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 524 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 79 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13 g

Zsír

  • Összesen
    16.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    486.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    99 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    210 mg
  • Nátrium
    106 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    16.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    215.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    511 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    59 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    100 micro
  • Kolin:
    173 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    1603 micro
  • β-karotin
    4393 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1418 micro
Összesen 264 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26 g

Zsír

  • Összesen
    33.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    972.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    198 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    419 mg
  • Nátrium
    211 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    32.1 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    431.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1023 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    81 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    118 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    200 micro
  • Kolin:
    346 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    3206 micro
  • β-karotin
    8787 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    2835 micro
Összesen 524 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    145.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    64.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    153 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    479 micro
  • β-karotin
    1311 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    423 micro
Összesen 79 kcal

Elkészítés

  1. Egy edényben vizet forralunk, ebben fogjuk blansírozni a zöldségeket. A zöldségek keménységüktől függően eltérő idejű blansírozást igényelnek: a répát 3, a spárgát 2, a zöldbabot és a cukorborsót kb. 1 percet blansírozzuk.
  2. A zöldségeket a blansírozás után egyből szedjük át jeges vízbe, így megállítva a főzési folyamatot. A zöldségek így szép élénk színűek és roppanósak maradnak.
  3. Mivel a blansírozás maximum 100-110 Celsius fokon történik, akárcsak a tojásbuggyantás, így akár ugyanazt a vizet is használhatjuk hozzá.
  4. Fontos azonban, hogy a tojásnak sekélyebb vízre van szüksége a buggyantáshoz, így öntsünk ki annyit a fazékból, hogy csak kb. 8-10 centi magasan legyen benne víz. Ezt forraljuk fel ismét, majd adjunk hozzá egy kanál ecetet, ami kifehéríti a vizet és segít a tojásnak, hogy szép legyen az állaga.
  5. Fakanál segítségével keverjük addig a vizet, amíg szép örvény alakul ki a közepén, majd az előre felütött tojást az örvény közepébe eresszük bele szép lassan. Hagyjuk főni - nagyjából 2-3 percre lesz szükségünk, előbb semmiképp ne szedjük ki a tojást. A kész tojást szedjük ki egy szűrőkanál segítségével. Egyszerre szigorúan csak egy tojást buggyantsunk!
  6. Tálaláskor kenjünk szét pár kanál krémsajtot a tányéron, majd erre halmozzuk rá a blansírozott zöldségeket és a buggyantott tojást. Ha szeretnénk extrább ízeket, akkor a krémsajtot turmixoljuk össze ízlésünknek megfelelő, friss zöldfűszerrel (pl. medvehagyma, bazsalikom, kapor).
  7. Végül díszítsük a tálunk tetejét mikrozölddel és szórjuk meg az egészet aprított pisztáciával, sóval és borssal.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 15 p

A blansírozás és a buggyantás két nagyon hasznos konyhai technika, amit érdemes mindenkinek elsajátítani. A zsenge zöldségek rövid blansírozás után fogpuhák, ugyanakkor kellemesen roppanósak lesznek, így remekül áll ez a technológia például a spárgának, zöldbabnak, bébirépának. Ha pedig egy-egy tojást is buggyantunk a zöldségek mellé, akkor máris laktató, vitaminokban gazdag és finom fogást varázsolhatunk magunknak, ráadásul teljesen diétásan, hiszen semmiféle zsiradékra nincs szükségünk hozzá.

További receptek

Lazacos burgonyatorta

Egyszerű, mégis nagyon mutatós ez a lazacos finomság. Gluténmentes, pizza helyett nagyszerű, előételnek, tapasnak vagy gyors vacsinak is nagyszerű fogás.

Gréti

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...

Eredeti görög saláta

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ...